Bästa grönsakssvarven, bäst i test 2023

Denna artikeln kommer att utgöra en översikt över vad grönsakssvarvar används till. Varför en grönsakssvarv ofta är att föredra över mer traditionella metoder av uppskärning och preparation av grönsaker. Jag kommer också gå igenom några av de bästa grönsakssvarvarna på marknaden.

Vad använder man en grönsakssvarv till.

Grönsaker

Grönsakssvarvar används till att göra långa band av grönsaker. Man kan se användandet av en grönsakssvarv som ett alternativ till hackning, tärning, julienneuppskärning mm. Oftast så används svarvarna till att skapa pastaformade trådar utav grönsaker, de flesta modeller klarar också av att göra bredare band.

Grönsakssvarvar är utmärkta att använda om man är på en diet där man vill undvika saker som pasta och nudlar. Jag använde själv min grönsakssvarv väldigt mycket när jag gick på LCHF och det sedvanliga suget efter pasta smög sig på. Förutsatt att man lyckas laga en god sås att ha till sin grönsakspasta så är det faktiskt ett väldigt bra substitut.

Dessutom så är det en trevlig variation från mer traditionella presentationer av grönsaker. Det kan ofta bli tråkigt att äta sina grönsaker men med hjälp av en grönsakssvarv så blir det milsvida roligare. Ofta tycker barn att det är roligare att äta sina grönsaker i en lite festligare form. Det är faktiskt så att det inte bara är råvara, kryddor och tillagning som påverkar smak; sättet som grönsaker är uppskurna på spelar också roll. Varför skulle man annars se så många variationer av uppskurna grönsaker, och varför skulle folk envisas med att skära upp äpplen med kniv istället för att äta dem direkt.

Köpguide grönsakssvarv

Det finns ett par olika saker man bör ta i beaktning när man köper en grönsakssvarv, de är som följer:

 • Användarvänlighet
 • Lätthet att rengöra
 • Lätthet att sätta upp

Vad användarvänlighet är säger nästan sig själv, det ska vara lätt att använda svarven. Varför ska man köpa en ny produkt om den bara är marginellt lättare att använda än en vanlig kökskniv. Användarvänlighet är nära besläktat med mina andra kriterier, en svarv som är jobbig att rengöra kommer bara plockas fram om det är enorma mängder grönsaker som ska svarvas. Det är lätt att underskatta hur viktigt det är att man lätt ska kunna rengöra sina köksredskap, om svarven är jobbig att rengöra så kommer den heller inte användas och varför ska man då köpa en?

Det är också viktigt att det går lätt att sätta upp och förbereda sin svarv. Om det inte går snabbt och smidigt så kommer svarven heller inte användas, enligt samma logik som i stycket ovan.

Vilka grönsaker kan man svarva?

De flesta grönsaker går faktiskt att svarva, nedan kommer en lista över de som jag tycker fungerar bäst samt lite förslag över vad du kan tillaga med grönsakerna.

 • Zucchini- perfekt hälsosam ersättning till pasta och nudlar
 • sötpotatis – sweet potato curly fries
 • kål
 • morötter
 • potatis
 • gurka
 • rödlök
 • äpple

Grönsakssvarvar bäst i test.

OXO spiralizer good grips

Det här är svarven som jag personligen använder när jag gör zucchini-sphagetti eller vill piffa upp lunchsalladen med några tunna äppelspiraler. Denna grönsakssvarv är enkel, det går lätt att snabbt svarva några grönsaker och det behövs ingen lång set-up. Allt jag behövde göra för att tillverka min “zphagetti” var att skära av ändarna av zucchinin och montera den i svarven, också svarva lite snabbt också förstås.

Den här svarven fungerar fint till allt möjligt och inte bara zucchini. Oavsett vad jag försöker svarva så går det enkelt. Svarven kommer med tre olika sorters blad för att göra sphagetti, fettucini och bredare grönsaksband (ribbons). Bladen är färgkodade så att det ska bli lätt att se vilket blad man ska använda.

Tack vare en sugkopp på botten av svaren så kan man se till att den är fast förankrad i köksbänken medan man arbetar. Detta är speciellt bra när man svarvar lite fastare grönsaker som bjuder på motstånd, exempelvis potatis.

Att tvätta svarven går enkelt, förutsatt att du använder en diskborste när du tvättar sågklingorna.  På så sätt kan du bli avmed frukt och grönsaksbitar utan att skada dina händer. Annars så är de flesta av svarvens delar säkra att köra i diskmaskinen. 

Enda nackdelen är att fruktjuice ibland rinner ner i hacket där svarvens bas låser in i bladen. Händer detta så blir det helt plötsligt väldigt jobbigt att rengöra svarven ordentligt. 

En annan möjlig nackdel är att den tar upp mer utrymme än vissa andra grönsakssvarvar. Tänk dock på att många av de svarvar som är ihopvikbara och bra att förvara ofta inte fungerar särskilt bra eftersom de tar tid att sätta ihop, är jobbiga att rengöra samt är inte lika stabila vid bruk. 

Priset på den här svarven är ganska högt. Enligt mig är det högre priset befogat men det finns bra alternativ som kostar någon hundralapp mindre. Med detta sagt så betalar man inte för ingenting. Sugkoppsfunktionen fungerar väldigt bra och handtagen är ergonomiskt utformade. Dessutom så fungerar maskinen väldigt bra och det går snabbt och enkelt att svarva sig allt från gurkor till potatisar.

Westmark Spiromat Vegetable Spiralizer.

Även denna svarv står stabilt tack vare sugkoppar på basens undersida. Svarven kommer med tre olika typer av blad som förvaras i svarvens bas. Bladen kan antingen skära i breda band, mellanstora eller fina strimlor. Denna svarven är väldigt bra men befinner sig helt klart i det övre prissegmentet.

Funktioner och fördelar

 • 3 utbytbara blad

 • Lätt att rengöra

Lätt att rengöra men kom ihåg att vara försiktig när du rengör bladen, de är väldigt vassa! 

 • Lätt att använda

En av de bästa sakerna med den här manicken är hur lätt den är att använda, kökets motsvarighet till plug-and-play.

 • Stabil bas i rostfritt stål

Sugkopparna på enhetens undersida gör att den står stabilt medan du svarvar.Lämna en kommentar