Det asiatiska köket

Det asiatiska köket är mycket mångfacetterat och omfattar en mängd olika regionala stilar och matkulturer från hela kontinenten. Det finns dock några gemensamma kännetecken som kan sägas definiera det asiatiska köket som helhet:

 1. Ris: Ris är en grundläggande del av måltider i många asiatiska kulturer, och kan serveras i olika former, såsom sushiris, risnudlar eller som en sida till kött- eller grönsaksrätter.
 2. Starka smaker: Asiatisk mat kan ofta vara kryddstark, sur, salt eller söt. Detta uppnås genom användning av ingredienser som chili, ingefära, vitlök, sojasås och sesamolja.
 3. Färska råvaror: Färska grönsaker, frukt och örter används ofta i asiatisk matlagning för att ge smak, textur och färg till rätterna.
 4. Wok: Wokpannan är en viktig del av många asiatiska kök och används för att snabbt laga mat vid hög temperatur.
 5. Dippa: Dippa är en populär del av asiatisk matlagning, och ofta serveras som en sidorätt med olika dippsåser, till exempel sojasås, sriracha eller sweet chili.
 6. Te: Te är en vanlig dryck i asiatiska kulturer och anses ofta ha hälsosamma egenskaper. Det kan serveras varmt eller kallt och kan smaksättas med olika örter och kryddor.
 7. Street food: Gatumat är en annan viktig del av asiatisk matlagning, med allt från nudelvagnar till friterade kycklingbitar, majs på kol och annat som serveras på gatan.

Asiatiska kryddor

Mycket av det som skapar de speciella smaker som vi associerar med asiatisk matlagning är olika typer av kryddor. Om du är extra intresserad av det här så kan du läsa min dedikerade artikel om asiatiska kryddor.

 1. Ingefära: Ingefära används ofta i asiatisk matlagning, särskilt i det kinesiska, japanska och koreanska köket. Den har en frisk och skarp smak och används både färsk och torkad.
 2. Koriander: Koriander används i många delar av Asien, från Indien till Sydostasien. Bladen och stjälkarna används ofta som en smaksättning till sallader, soppor, curryrätter och andra rätter.
 3. Chili: Chili används för att ge maten hetta i många asiatiska kulturer, inklusive det kinesiska, thailändska och koreanska köket. Det finns många olika sorters chilipeppar, varav några är mycket starka.
 4. Kardemumma: Kardemumma är en krydda som används i det indiska köket och ger en varm, söt och aromatisk smak till maten. Den används ofta i curryrätter, risrätter och desserter.
 5. Sesamfrön: Sesamfrön används ofta i asiatisk matlagning, särskilt i det japanska och koreanska köket. De kan antingen användas hela eller krossade och används ofta som en smaksättning till risrätter, grönsaker eller som en topping på sushi.
 6. Kryddpeppar: Kryddpeppar är en vanlig krydda i det kinesiska köket och används ofta i marinader och soppor. Den har en stark och skarp smak som liknar svartpeppar.
 7. Kanel: Kanel används i det indiska och det indonesiska köket och ger en söt och aromatisk smak till maten. Den används ofta i curryrätter, risrätter och desserter.

Fem kryddor är en kryddblandning som är vanlig i det kinesiska köket. Den består vanligtvis av fem olika kryddor:

 1. Stjärnanis: Stjärnanis ger en söt och kryddig smak, och ser ut som en stjärna med åtta spetsar.
 2. Fänkål: Fänkål ger en anisliknande smak och används ofta i kinesiska köket för att smaksätta kött- och grönsaksrätter.
 3. Kanel: Kanel ger en söt smak och används ofta i kinesisk matlagning tillsammans med stjärnanis och fänkål.
 4. Kryddnejlika: Kryddnejlika ger en varm och kryddig smak, och används ofta i kinesiska marinader och soppor.
 5. Sichuanpeppar: Sichuanpeppar ger en nummrande effekt i munnen och används ofta i kinesisk matlagning för att ge en extra dimension av smak och textur.

Femkryddor används vanligtvis för att smaksätta kött- och grönsaksrätter, men kan också användas som en rub för att ge smak åt grillat kött eller fisk.

MSG står för mononatriumglutamat och är en vanlig smaktillsats som används i många maträtter, särskilt i det asiatiska köket. MSG har en umamismak som förstärker smaken av maten och används ofta för att förbättra smaken i soppor, buljonger, kött- och grönsaksrätter.

Trots att MSG anses vara säkert att konsumera av många hälsomyndigheter och forskare, finns det en del människor som kan uppleva obehagliga symtom efter att ha ätit mat med MSG. Dessa symtom kan inkludera huvudvärk, yrsel, svettningar och illamående. Om du misstänker att du är känslig för MSG, bör du undvika mat med tillsatsen och prata med en läkare om dina symtom.

Koriander är en ört som används i många olika kök runt om i världen, inklusive det asiatiska köket. Koriander är en del av persiljefamiljen och har ett friskt, citronaktigt och lite bittert smak. Både bladen och fröna av koriander används i matlagning.

I det asiatiska köket används färska korianderblad ofta som en smaksättning för sallader, soppor, curryrätter och andra rätter. Korianderfröna används också för att smaksätta kött- och grönsaksrätter, och kan rostas eller malas för att ge en starkare smak.

Koriander anses ha många hälsofördelar, inklusive att minska inflammation, sänka blodsockernivåerna och förbättra matsmältningen. Det finns dock också människor som har en genetisk disposition för att uppleva en obehaglig smak eller lukt från koriander, som kan liknas vid tvål eller metall, och därmed undviker koriander.

Soja är en böna som har sitt ursprung i Asien och är en viktig ingrediens i det asiatiska köket. Sojabönor innehåller höga nivåer av protein och är också en källa till hälsosamma fetter, fiber, vitaminer och mineraler.

Sojan används för att tillverka många olika matprodukter, inklusive sojasås, tofu, tempeh, sojamjölk, miso och sojabönolja. Sojasås är en populär krydda som används för att smaksätta många asiatiska rätter, som wokade grönsaker, nudlar och ris. Tofu är en populär vegetarisk köttsubstitut som är rik på protein och används i många asiatiska rätter.

Sojan anses också ha många hälsofördelar. Forskning har visat att soja kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, vissa typer av cancer, och osteoporos. Dock, bör personer som lider av allergi mot soja eller har östrogenkänslig cancer konsultera med en läkare innan de inkluderar soja i sin kost.

Asiatiskt ris

Ris är en viktig del av det asiatiska köket och används i många olika maträtter. Det finns flera olika typer av asiatiskt ris, inklusive jasminris, basmatiris och Kklibbigt ris.

Jasminris är en aromatisk ris som har sitt ursprung i Thailand. Den har en mjuk konsistens och en sötaktig doft som påminner om jasminblommor. Jasminris är en viktig ingrediens i många thailändska rätter, som till exempel thailändsk curry och friterade risbollar.

Basmatiris är en annan aromatisk ris som kommer från Indien och Pakistan. Den har en lång, tunn kornform och en stark doft och smak. Basmatiris används ofta i indiska och pakistanska rätter, inklusive biryani, pilaff och curryrätter.

Klibbris, används i många asiatiska länder, inklusive Thailand, Vietnam och Kina. Klibbris har en högre stärkelsehalt än andra risarter och blir därför klibbig när den kokas. Detta gör den till en populär ingrediens i desserter och tillbehör, som till exempel ris med mango.

Asiatiskt ris är en viktig källa till kolhydrater i det asiatiska köket och används ofta som en bas för att servera rätter som wokade grönsaker, kött eller skaldjur.

Lämna en kommentar