Asiatiska kryddor – Vi har hela listan!

Asiatiska kryddor erbjuder ett brett utbud av smaker som används i matlagning runt om i Asien. De vanligaste ingredienserna inkluderar vitlök, ingefära, chili, soja, sesamolja och fisksås. Dessa kryddor används vanligtvis för att ge mat en unik smak och färg. De används ofta tillsammans för att skapa en balanserad smak som ofta är komplex och aromatisk. Asiatiska kryddor är ofta kraftfulla och det är viktigt att använda dem med försiktighet för att inte överväldiga smaklökarna.

Asien är stort och smakerna varierar mycket även om det finns en del överlapp när det kommer till ingredienserna.

Szechuanpeppar

Szechuanpeppar är en vanlig krydda som ofta används i kinesisk mat. Den har en stark smak som är lite citrusartad och en påtaglig styrka. Den har en lite speciell smak som kan lyfta många maträtter, jag brukar använda Szechuanpeppar när jag gör dumplings.

Smaka av och ha i lite i taget, smaken är speciell och det kan lätt bli för mycket.

Kinesisk fivespice

Kinesisk fivespice är en populär blandning av kryddor som används ofta i kinesisk matlagning. I sverige kallas blandningen ibland för femkrydda eller ”fem kryddor”.

Den består vanligtvis avr: ingefära, kanel, kummin, kryddnejlika och peppar – ofta Szechuanpeppar.

Dessa kryddor blandas ofta med andra ingredienser som sesamolja, vitlök, fänkål och anis för att skapa en komplex smak. Blandningen är ofta använd som en färdig kryddblandning men kombineras ofta med ännu fler kryddor.

Fänkål

är en krydda som används i många olika maträtter. Den har en aningen söt, nötig smak med lakritstoner som ofta används vid brödbak. Fänkålsfrön har använts i kulinariska sammanhang i århundraden och är utmärkt för att ge en unik smak och arom till maträtter. Fänkål är en populärt krydda som ofta används i grytor, kötträtter, såser.

Ingefära

Ingefära är en knubbig rot som har använts i kryddning och medicinering i århundraden. Det har en stark, distinkt smak och doft som är ganska mycket som citron och kan användas för att lägga till smak till mat, drycker och drycker. Det har också använts för att behandla olika sjukdomar och är mest känd för sina antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Ingefära är rik på näringsämnen och vitaminer, och har också förmågan att öka matsmältningen och öka immunförsvaret.

Torkad koriander

Koriander är en populär krydda som ofta används i matlagning. Det har en frisk och söt smak som passar bra i olika maträtter. Det kan användas både färskt och torkat. Speciellt vanlig är den i det vietnamesiska köket.

Kardemumma

Kardemumma är en krydda som används mycket i bullbak och efterrätter men har en speciell plats i det kinesiska köket. I kinesisk matlagning används kardemumma för att lägga till smak till ett antal olika maträtter, såsom grytor, bakverk och kötträtter. Kardemumma är också en vanlig ingrediens i kryddblandningar. Dessutom är det användbart för medicinska ändamål, eftersom det är rikt på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper.

Galanga

Galangal är en knölrot som ofta används i matlagning i Asien, framförallt i det sydöstra Asien. Det har en pepprig, citrus-liknande smak och används ofta för att ge mat en frisk smak. Det är vanligt att använda galangal i olika typer av curries, soppor och såser.

Kaffir limeblad

Kaffir limeblad är ett grönt citrusfruktblad som ofta används för att ge maten en smak av Sydostasien. Det används vanligtvis för att förstärka smaken i maträtter såsom curries, såser, grytor och soppor. Det har en citrus-liknande smak och är en populär ingrediens i det thailändska köket.

Färsk chili

Färsk chili innehåller många näringsämnen som vitaminer och mineraler. Det är rikt på vitamin A, C, E och K, såväl som B-vitaminer och mineraler som kalium, kalcium och fosfor. Chili är också rik på antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot skadliga fria radikaler.

MSG

MSG står för mononatriumglutamat och är en smakförstärkare som används mycket inom asiatisk matlagning. MSG har en umamismak och används ofta för att förbättra smaken i soppor, buljonger, kött- och grönsaksrätter.

Trots att MSG anses vara säkert att konsumera av många hälsomyndigheter och forskare, finns det en del människor som kan uppleva huvudvärk efter att de ätit MSG.

Tamarind

Tamarind är en tropisk frukt som odlas för sina unika smaker och aromer. Den har en söt och syrlig smak som gör den populär bland många maträtter och drycker. Frukten är vanligast i Sydostasien, men odlas även i andra delar av världen. Tamarind är rik på vitaminer och mineraler, vilket gör den till en nyttig och hälsosam ingrediens i många olika kök.

Limejuice

Limejuice används ofta i asiatisk matlagning. Det är en saft som pressas från limefrukter och har en unik smak som är ganska syrlig och citrusaktig. Det används ofta för att ge maten en extra smak och är ett viktigt ingrediens i många asiatiska maträtter.

Färsk koriander

Färsk koriander är en krydda som har ett fräscht och aromatiskt löv. Det har en frisk och syrlig doft som passar bra i många maträtter. Dess friska smak passar bra i såser, grytor, sallader och andra rätter. Det är även ett populärt krydda att använda i asiatiska maträtter.

Vitlökspulver

Vitlökspulver är ett utmärkt sätt att få smak till matlagning.

Vitlökspulver är ett utmärkt sätt att lägga till smak till matlagning. Det är ett enkelt sätt att få den smak som kommer från vitlök utan att behöva skala eller hacka färsk vitlök. Det smakar gott till alla typer av maträtter, såsom pastarätter, grytor, sallader och soppor.

Sammanfattning

Det asiatiska köket blandar starka,syrligt fräscha och umamismakande rätter för att skapa utsökta rätter. Detta i kombination med degknyten, olja och färskt kött är mycket av hemligheten bakom de utsökta smakerna.

Lämna en kommentar