Blir vegetabilisk olja dålig? Hur länge håller den?

Här är allt du behöver veta om vegetabilisk olja. Lär dig om den någonsin blir dålig, hur länge den håller och hur du kan se om den är härsken.

Har du en gammal flaska vegetabilisk olja och är osäker på om du fortfarande kan använda den? Förruttnar vegetabilisk olja?

Eller så har du läst att du ska slänga oljan om den är härsken, men du vet inte riktigt hur du ska avgöra om det är fallet.

Låter det bekant?

Då är du på rätt plats. Läs vidare.

OBS

Vegetabilisk olja är en undertyp av matolja, men de flesta matoljor är vegetabiliskt baserade och därför används dessa termer ofta synonymt. Det gör jag också i den här artikeln. Var ändå medveten om denna lilla skillnad, och kom ihåg att inte alla matoljor är vegetabiliska oljor.

Blir vegetabilisk olja dålig?

Vegetabilisk olja håller vanligtvis i 12-18 månader och kan definitivt bli dålig. Precis som andra fettbaserade produkter blir den långsamt härskande hela tiden, och någon gång är den inte tillräckligt bra för att användas längre.

Naturligtvis påskyndas ranskningsprocessen när du öppnar flaskan, och sättet du förvarar den på påverkar också hållbarheten.

Tyvärr är det, precis som med andra oljor (t.ex. kokosolja eller avokadoolja), omöjligt att säga exakt hur länge en olja håller. Så istället är det mycket bättre att kontrollera om oljan fortfarande är okej istället för att förlita sig på datum.

Låt oss därför tala om hur man kan se om vegetabilisk olja är dålig.

OBS

Din vegetabiliska olja kan vara raps under en annan etikett. Det betyder att du inte behöver läsa ytterligare en artikel för att få veta om rapsolja blir dålig. Andra oljor som ofta märks som vegetabilisk olja eller matolja är sojabönsolja, solrosolja och några till.

Tecken på fördärv

Din vegetabiliska olja är dålig om:

 • Den luktar illa. Oljan är härskad om den avger en doft som påminner om gammal färg eller kemikalier. Samma sak om lukten är hård eller stark eller om den verkar konstig på något annat sätt. Vegetabiliska oljor luktar vanligtvis ganska neutralt, vilket gör att de fungerar bra i alla typer av tillagade och baserade rätter.
 • Det finns mögel eller annan mikrobiell tillväxt i flaskan eller på locket. Mögel är inte ett vanligt tecken på att oljan är förstörd, men gör dig av med oljan om du upptäcker något.
 • Allt annat ser inte bra ut. Du vet säkert hur vegetabilisk olja ser ut. Om det är något fel på din olja, anta att den är förstörd. Kristallisering eller grumlighet är dock inte ett tecken på att oljan är förstörd.De är normala om du förvarar oljan vid en relativt kall temperatur, och du kan vända denna effekt genom att lossa locket och placera flaskan på en varmare plats.
 • Det smakar illa. Om oljan ser ut och luktar bra är det sista testet att smaka på den. Om den är sur, tvålig eller om smaken är skarp i stället för den vanliga neutrala smaken är den troligen härsken och inte bra.

(Oljor som rapsolja, solrosolja och till och med olivolja uppvisar samma tecken på fördärv, om du undrar.)

Om något annat i oljan känns konstigt, oavsett om det är en helt ny flaska eller en flaska som har stått i lager i flera månader, ska du göra dig av med den. Det är bättre att vara säker än att vara ledsen.

Låt oss sedan kortfattat ta upp hur du kan se om din matolja är härskad.

Hur vet man om vegetabilisk olja är härsken?

Rankad vegetabilisk olja luktar eller smakar illa. Olika personer beskriver känslorna på olika sätt, men några av de vanligaste termerna är:

 • Färgliknande, sur, skarp, rengöringsmedelsliknande lukt.
 • sur, hård, tvålliknande smak

Om någon av dem påminner dig om hur du skulle beskriva din matolja är det troligt att den är härskad.

Kom ihåg att användning av rancig olja troligen inte orsakar någon skada omedelbart (tänk magont eller att bli sjuk), men att det kan få konsekvenser på lång sikt. Släng den.

Vill du ha mer information? Här är min artikel om hur du kan se om din olja är härskande.

Blir vegetabilisk olja dålig efter användning?

Vegetabilisk olja blir inte dålig av att steka den, men att använda samma olja om och om igen är förmodligen ingen bra idé.

Saken är den att ranskningsprocessen påskyndas när oljan utsätts för syre, ljus och värme. Och när du använder den i matlagning utsätts den åtminstone för mycket värme och kan lätt absorbera syre.

Det betyder att en 30-minuters matlagning kan ha samma effekt på oljan som ett par månaders lagring, om inte mer.

(Jag har inga uppgifter som styrker detta, men logiken är logisk.)

Dessutom innehåller vegetabiliska oljor mycket fleromättade fetter, som inte är lika stabila som mättade fetter. På grund av detta är ister en bättre kandidat för återanvändning än vegetabilisk olja.

Om du vill återanvända din matolja kan du tänka på följande:

 • Försök att använda den för att laga liknande mat, eller till och med samma sak (t.ex. pommes frites). Oljan tar upp matens smak, och på grund av detta gör det faktum att använda den för att steka fisk den ganska oanvändbar för alla andra användningsområden.
 • Tänk på hur ”smutsigt” det du lagar är. Kvaliteten på oljan efter tillagningen är mycket bättre om det är pannkakor än om det är kött.
 • Användning av oljan förkortar dess hållbarhet avsevärt.
 • Blanda inte ny olja med en olja som redan är använd.

Sist men inte minst bör du begränsa antalet gånger du använder samma olja till två eller tre. Att använda samma olja om och om igen är inte hälsosamt.

Hur länge håller vegetabilisk olja?

 Förrådsutrymme
Vegetabilisk olja (oöppnad)Bäst före + 3 – 6 månader
Vegetabilisk olja (öppnad)6 – 12 månader

Vegetabilisk olja har en hållbarhetstid på 12-18 månader och behåller vanligtvis sin kvalitet i minst ett par månader efter det tryckta datumet. Efter öppning håller den sig minst 4-6 månader, kanske till och med ett år, beroende på hur du förvarar den.

Naturligtvis har olika källor olika förslag, och rekommendationerna för öppen matolja sträcker sig från 3 till 5 månader till att helt enkelt följa bäst-före-datumet, oavsett när du öppnar flaskan.

Som vanligt kan du också överväga att kyla din vegetabiliska olja efter öppnandet för attförlänga lagringstiden lite.

Du kanske undrar hur länge efter det tryckta datumet du fortfarande kan använda oljan. Tyvärr finns det inget exakt svar på den frågan.

Utgången vegetabilisk olja

Vegetabilisk olja går inte riktigt ut, men dess kvalitet försämras med tiden. Någon gång kommer du att märka tecken på att oljan börjar bli härskad och du kommer att besluta dig för att kasta produkten.

Det beror på att bäst-före-datumet på etiketten bara är en grov uppskattning av hur länge oljan kan hålla sin kvalitet. Ofta är det veckor eller till och med månader efter det datumet, särskilt om du förvarar den på rätt sätt (mer om det senare).

Det beror förstås också på hur känslig du är för oönskade smaker. Om du lätt märker små smakförändringar kommer du att tycka att oljan luktar illa och är dålig mycket tidigare än om du inte är det.

Det finns inget sätt att säga hur länge din matolja kommer att hålla efter datumet. Det kan vara månader, men den kan lika gärna börja ge tecken på härskning långt innan bäst-före-datumet.

Nu är det dags att ta itu med den sista pusselbiten – lagring.

Hur man förvarar vegetabilisk olja

Du kan förvara vegetabilisk olja i skafferiet eller i kylskåpet, beroende på vad du föredrar. Detviktigaste är att du förvarar den på ett svalt och torrt ställe, borta från värmekällor (t.ex. spisen) och förseglad.

Om du vill förvara oljan i kylskåpet ska du komma ihåg att den kan kristallisera och bli grumlig och att den måste värmas upp för att bli klar igen.

Kristalliseringen påverkar inte oljans smak, men kan främja oxidationsreaktioner. I klartext betyder det att oljan kan bli härskad snabbare.

En lösning är att förvara hela oljeflaskan i kylskåpet och ha en mindre flaska som du fyller på i ett skåp i köket. Det är dock lite krångligt och för de flesta av oss är det bra att låta oljan stå i skåpet i köket.

Vegetabilisk olja Hållbarhet och utgångsdatum Sammanfattning

Tack för att du läste den här artikeln. Här är en kort sammanfattning:

 • Hur länge håller vegetabilisk olja? Oöppnad vegetabilisk olja håller i 12-18 månader. Den går dock inte ut direkt efter det tryckta datumet. Vanligtvis kan du få ett par månaders lagring utan märkbar kvalitetsförlust. När den väl har öppnats håller den god kvalitet i 6 till 12 månader om du förvarar den på ett svalt och mörkt ställe.
 • Hur vet du om vegetabilisk olja är dålig? Det är lukten och smaken som du ska vara uppmärksam på. Om oljan luktar som gammal färg eller nagellacksremover, eller smakar hårt i stället för neutralt, är den härskad och du bör göra dig av med den.

Lämna en kommentar