Allt om rosmarin

Vad är rosmarin? Rosmarin är en vedartad perenn ört med mycket doftande, nållika blad och färgglada blommor. Ursprungligen från Medelhavsområdet, så har rosmarin tagit sig runt (till exempel till Egypten, Kina och Storbritannien) innan det fann sin väg till Amerika. Det tillhör faktiskt myntafamiljen och i många kulturer symboliserar rosmarin minne och kastas på gravar och kistor, och används i krigsminnesmärken.

Hur man lagar mat med rosmarin

Det är mycket lätt att odla och extremt doftande så är det en vanlig ört i människors trädgårdar, används också som prydnadsväxter och kan beskäras till formella former.

Hur ser rosmarin ut?

Rosmarin har styva, gröna, nållika blad fästa på en vedartad gren. Med sin unika look är det lätt att identifiera, men när du väl känner doften av rosmarin kan du känna igen en rosmarinplanta från flera meter bort.

Hur smakar rosmarin?

Rosmarin är en av de mest aromatiska örterna och har en lika stark smak. Smaken är citron- och talliknande och har också beskrivits som mintig, salvieliknande och pepprig. På grund av sin starka smak bör du börja med små mängder eftersom lite räcker långt.

Citronrosmarin kyckling Ersättning av torkad rosmarin för färsk rosmarin Torkad rosmarin kan ersättas för färsk i många recept, särskilt i recept som är kokta. Använd 1 tesked torkad rosmarin för 1 matsked färsk rosmarin, så en 1:3-förhållande av torkad till färsk rosmarin. För recept och rätter som kräver färsk rosmarin som inte är kokta, kan det ibland vara ok att ersätta med torkad, ibland inte. Torkad rosmarin är ganska vedartad så du vill se till att den har tid att mjukna och blanda sig i rätterna; inte så bra för salladsdressingar, till exempel, men bra för marinader.

Vad man kan ersätta rosmarin med.

Rosmarin är en mycket karakteristisk ört, och en vars smak är svår att ersätta med en annan ört. Så om du lagar en rätt som kräver rosmarin och du inte har någon … bara veta att smakprofilen blir annorlunda med en ersättning. Det kan vara lika läckert, men annorlunda.

Med detta sagt, så komplimenterar timjan och kryddnejlika ofta samma ingredienser som rosmarin gör. Salvia kan fungera bra i kött-, ägg- och kycklingkryddor, och mejram kan också fungera eftersom den har vissa hint

Var hittar man rosmarin?

Färsk rosmarin kan hittas i färskvarusektionen i mataffärer, särskilt under våren och hösten. Ofta finns den tillgänglig i små plastpåsar tillsammans med andra färska örter. Under högsäsong kan man ofta hitta stora färska klasar av rosmarin på bondens marknad. Torkad rosmarin finns i bakhyllan tillsammans med andra torkade örter och kryddor.

Så väljer du färsk rosmarin

Färsk rosmarin kan säljas i klasar (särskilt på bondens marknad) eller i små plastbehållare. Se nedan för hur du förvarar den när du har tagit den hem. Undvik klasar med bruna eller avfallande blad eller blad som ser skrumpna, torkade eller fuktiga ut.

Matlagning med rosmarin

Du kan köpa rosmarin i färska eller torkade former. Ibland kallas det för rosmarinkvistar i recept. Detta innebär helt enkelt att du kastar en hel ”gren” av färsk rosmarin i grytan, soppan eller på steken. Smaken kommer att infunderas genom långsam tillagning och sedan kan du kasta ut kvisten innan servering.

Mestadels används rosmarin antingen som hela blad (som du enkelt plockar av kvisten) eller hackad. Oavsett vilket sätt är rosmarin mycket robust och kan läggas till i början av matlagningen eftersom den klarar av lång tillagningstid. Rosmarin är en kraftig smak som blir starkare under tillagningstiden så planera därefter.

Rosmarin används regelbundet i det medelhavska köket och kompletterar mat som soppor, grytor, fisk, bröd, fyllningar, kött och rostade grönsaker.

Vad man ska göra med mycket rosmarin

Du kan använda rosmarinkvistar som spett och göra kabob på grillen eller i ugnen. Du kan också infusera olivolja med färsk rosmarin. Placera cirka 1/4 kopp färsk rosmarin i en liten reaktiv kastrull med 1 kopp olivolja. Värm på låg värme i 10 minuter, utan att oljan får sjuda. Ta bort från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Låt rosmarinen dra i oljan i en eller två timmar, sila sedan ut och kasta rosmarinen. Häll den rosmarininfuserade oljan i en ren torr förslutningsbar burk och förvara i kylskåpet i upp till 10 dagar.

Hur man förvarar rosmarin

Färsk rosmarin håller sig i cirka 3 veckor om du sveper in den i en något fuktig pappershandduk och sedan lägger buntet i en återförslutningsbar plastpåse eller behållare. Förvara den i grönsakslådan för ännu bättre förvaringsförhållanden (mindre kallt än baksidan av kylskåpet).

Hur man fryser färsk rosmarin

Skär kvistarna i 1 eller 2 tum långa bitar och lägg dem på en bakplåt. Frys i ett par timmar tills de är fasta, och överför sedan rosmarinen till en fryssäker påse med ziplock. Tryck ut överflödig luft och frys i upp till 6 månader.

Lämna en kommentar