Asafoetida (eller Asafetida)

Asafoetida, även känd som asafetida och hing, är en viktig ingrediens i indisk matlagning och används oftast i vegetariska recept. Dess stickande lukt kan få detta pulver att verka avskräckande, men du kan vara säker på att den försvinner under tillagningen och ger maten en fyllig, välsmakande smak.

Vad är asafoetida?

Smak: Skärande
Populäraste användning: Indisk matlagning, ersättning för vitlök och lök.

Asafoetida är en stark krydda som används i matlagning och som matsmältningshjälpmedel. Asafoetida kommer ursprungligen från Centralasien, särskilt Iran och Indien, och kommer från en mycket ovanlig källa. Den framställs genom att man skrapar saften från den exponerade roten på en växt i morotsfamiljen. Saften torkas och krossas, vilket ger oss ett solbrunt pulver som vi kan strö över våra rätter.

Saften innehåller många av de svavelföreningar som finns i lök. Den har en mycket stark lukt när den är torr, som enligt många källor påminner om tvättad ostskorpa eller kroppslukt. Oroa dig inte – när kryddan tillsätts under matlagning mjuknar den till en mild smak.

Det är viktigt att förvara asafoetida i en lufttät behållare eftersom dess starka arom kan påverka närliggande kryddor och livsmedel. När den förvaras på en sval, torr och mörk plats kan den hålla upp till ett år.

Hur man använder Asafoetida

Asafoetida används i salta maträtter, ofta för att ge en mer fyllig smak genom att efterlikna smaken av lök, vitlök, ägg och till och med kött. Det är en huvudingrediens i indisk matlagning och används ofta tillsammans med gurkmeja i linsrätter som dal och en mängd olika grönsaksrätter.

Lämna en kommentar