Så växer brysselkål

Nej, du tittar inte på någon knäpp palm – det är så brysselkålen växer. Ganska oväntat, eller hur?

brysselkål som växer ur marken
En brysselkålsplanta

Under de senaste åren har brysselkålen dykt upp på menyer överallt. Medan de flesta av våra 12-åriga jag hatade brysselkål (som folk ibland kärleksfullt kallar dem) äter vi vuxna dem nu med bacon, täckta med buffelsås, strimlade till en slaw … listan kan göras lång.

Om vi alla ska vara så besatta av dessa små grönsaker kan vi lika gärna veta lite om var de kommer ifrån och hur de växer.

Brysselkål är små, knoppformade medlemmar i familjen kålväxter, som omfattar andra grönsaker som kål, broccoli, kålrabbi, rovor och grönkål. De växer i jorden och mognar på tjocka stjälkar med stora, gröna blad.

Tidpunkt, lufttemperatur och jordmån spelar alla en stor roll för en lyckad skörd.

Här är några av de specifika odlingsförhållanden som bör uppfyllas för att få en välsmakande skörd.

Det bästa klimatet för brysselkål

Brysselkålen odlas bäst i regioner med kallt väder men den kan odlas i stort sett överallt. Brysselkålen trivs bäst när lufttemperaturen ligger mellan 8°C och 24°C. Om luften är för kall, för torr eller för varm mognar inte brysselkålen ordentligt och blir tunn eller bitter.

Den bästa planteringssäsongen för brysselkål

Vissa gårdar i svalare klimat kan plantera grödor tidigt på våren, men de flesta Brysselkålsgrödor planteras i slutet av augusti så att de är redo för odling så snart temperaturen sjunker på hösten.

Den bästa jorden för groddar

Jorden ska vara kväverik och mycket fuktig. Eftersom växterna behöver mycket vitaminer och mineraler för att växa är det bäst att inte plantera dem på samma ställe två år i rad, eftersom det utarmar jorden. Om jorden är för torr blir grödorna stressade och du får en misslyckad skörd.

Hur man börjar: Stjälkar vs. frön

Om du ska anlägga en trädgård hemma kan du överväga att börja med omplanterade stjälkar (i stället för att plantera frön) eftersom de vanligtvis är lättare att odla. De har också större chans att klara av eventuellt varmare temperaturer utomhus.

Bästa tiden för att skörda

Brysselkålen skördas bäst i kallt väder, direkt efter den första frosten, eftersom temperaturfallet underlättar deras naturliga sockerproduktion. När brysselkålen har blivit en till två centimeter bred och är fast när den pressas är den klar för konsumtion. Odla de groddar som sitter längst ner på stjälken först, eftersom de mognar före de övriga.

Mindre knoppar tenderar att smaka sötare än de större, som kan vara mer bittra och kålliknande. De håller längre om de sitter kvar på stjälken, men de lösa knopparna är bra så länge du konsumerar dem hellre förr än senare.

Lämna en kommentar