Kan man frysa Stollen?

Stollen är fylld med frukt, kryddor, marsipan och nötter och är en av de saker som skriker jul! Men det är inte alla som gillar den… Så om du har köpt dig en hel stollen och inte vill äta upp den helt och hållet kanske du måste fundera på om du kan frysa in den eller inte?

Stollen kan frysas i upp till 6 månader. Du bör frysa in stollen i skivade portionsbitar så att du lätt kan ta fram en bit i taget ur frysen.

Hur man fryser Stollen

Innan du börjar frysa in stollen måste du antingen köpa en eller göra en själv. När du har fått stollen och låtit den svalna till rumstemperatur kan du frysa in den med den här metoden:

 1. Portionera upp
  Det första du behöver göra är att skära upp stollen. Skär den i 1 tum tjocka rundor ungefär som om du skulle äta den. Det är viktigt att portionera upp den eftersom du inte kan frysa in stollen igen.
 2. Slå in
  Linda in varje portion individuellt i ett eller två ark plastfolie. Du måste se till att ingen luft kan komma in i stollen, vilket kan leda till att den torkar ut.
 3. Förvara i en behållare
  Lägg stollenbitarna i en lufttät behållare eller en fryspåse när de är förpackade. Försegla behållaren för att säkerställa att den är lufttät.
 4. Märka och frys in
  Märk behållaren med innehållet och datumet så att du vet när du ska använda upp all stollen och lägg sedan behållaren i frysen.

3 tips för att frysa in Stollen

Nu vet du hur du fryser in den, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in stollen för att få bästa möjliga resultat:

Frys i portioner
Du vill inte frysa in stollen igen eftersom det kan påverka konsistensen. Se istället till att frysa in stollen i portioner så att du enkelt kan ta fram en bit i taget ur frysen.

Förvara den i rumstemperatur
Om du räknar med att äta din överblivna stollen inom 2 eller 3 veckor ska du inte slösa bort värdefullt frysutrymme. Lägg den i stället i en lufttät behållare och förvara den i ett svalt skåp, borta från direkt solljus.

Pudra med florsocker efter upptining
Om du fryser in stollen som är täckt med florsocker kommer florsockret snabbt att lösas upp i stollen. När du tinat upp dina stollen, strö dem i stället på ett nytt strössel av sockersocker.

Hur länge kan man frysa Stollen?

Stollen kan frysas i cirka 6 månader. Det är troligt att den förblir säker om den förvaras i frysen i ungefär ett år. Efter 6 månader kommer du dock att märka att både smaken och konsistensen börjar försämras.

Du kan frysa Stollen i upp till 6 månader

Hur tinar man upp Stollen?

Det är enkelt att tina upp stollen, men det krävs tålamod. Ta en portion stollen från frysen, ta upp den från plastfilmen och lägg den på en tallrik.

Ställ stollen i kylskåpet och låt den tina långsamt över natten. Ta sedan ut den ur kylskåpet för att få upp den till rumstemperatur innan du äter den.

Kan man frysa om Stollen?

Vi skulle undvika att frysa in stollen på nytt. Även om det är osannolikt att det skulle skada dig, är det troligt att processen med att frysa in den, tina upp den och sedan frysa in den på nytt skulle ge upphov till stora problem med texturen.

Precis som de flesta tårtprodukter torkar den ut betydligt när den fryses in igen.

Fryser Stollen in väl?

Stollen går bra att frysa in… Men den blir aldrig riktigt lika god som nybakad stollen. Tyvärr kommer konsistensen att förändras när den fryses, särskilt om den innehåller marsipan.

I många fall torkar den ut lite. Den kan också bli extremt klibbig om den har en fyllning av marsipan i mitten.

Lämna en kommentar