Hur man förvarar tillagat bacon

Om du vill veta vilka förvaringsmetoder som föreslås för denna fläskfavorit så är detta artikeln för dig. Välj det bästa sättet att hålla ditt bacon fräsch från kylskåp till frys!

Vi älskar alla perfekt tillagad bacon som är krispig, salt och supergod.

Men när du lagar bacon och har rester blir det en besvikelse när det förlorar sin läckra krispighet vid återuppvärmning.

Det är tur att vi är här för att berätta hur du kan förvara tillagat bacon och behålla den krispiga och smakrika godheten till senare.

Att behålla din bacon så krispig som du vill ha den, även efter återuppvärmning, beror helt och hållet på att du förvarar den på rätt sätt.

Det finns olika sätt att uppnå detta, och vi ska dela med oss av dem alla.

Hur man förvarar tillagat bacon

Det är viktigt att veta hur man lagrar tillagat bacon på rätt sätt för att hålla det fräscht så att du kan njuta av det senare.

Många människor har svårt att motstå att sluka varenda liten bit bacon som de tillagat.

Men för, de som ofta förbereder stora partier bacon, kan de få rester som de måste ta hand om.

Att förvara tillagat bacon så att det förblir krispigt och välsmakande är möjligt, särskilt om du vet hur du tänker äta det och hur länge du vill förvara ditt bacon.

Hur man förvarar tillagat bacon i kylskåpet

Det bästa förvaringsalternativet är att kyla bacon för att bevara dess krispiga konsistens och behålla smaken.

Tillagat bacon i kylskåpet kan hålla i upp till 5 dagar.

Se till att försegla det i en plastpåse för att bibehålla färskheten. Så här gör du:

  1. Låt baconet svalna till rumstemperatur innan du lägger det i en plastpåse.
  2. Pressa ut all luft ur påsen och lägg den i kylskåpet.
  3. Ät inom fem dagar.

Hur man håller bacon varmt

Det kan vara tidskrävande att förbereda en rejäl frukost med alla rätt ingredienser.

Om du tillagar bacon för tidigt i processen kan det leda till att baconet hinner bli tråkigt med du har fullt upp med att vända pannkakor och steka ägg.

För att hålla ditt bacon krispigt och varmt hela morgonen är här några tips du kan följa.

Om du behöver hålla baconet varmt hela morgonen, särskilt när du serverar en stor mängd till en stor skara människor, kan du välja att använda en slow cooker.

Lägg dina baconstrimlor i en slow-cooker och ställ in den på varm.

Lägg i en stänk matlagningsspray och lägg helt enkelt in din bacon i slow-cookern.


Om du vill hålla ditt kokta bacon varmt och optimalt krispigt i en timme eller så, placera ditt kokta bacon i en varm ugn på ett galler och något som kan fånga upp baconflottet. 

På så sätt kan baconet behålla sin krispighet eftersom baconfettet inte kommer att sugas upp. 

Håll ugnen på cirka 90°C, eller den lägsta möjliga inställningen.

Kom ihåg att lämna ugnsdörren lätt öppen och låt baconet vila inuti tills det är tid för servering.

Den här metoden kan hålla din bacon varm och krispig i upp till två timmar.

Det är också möjligt att hålla din tillagade bacon varm under en kortare tid, till exempel om du håller på att avsluta resten av matlagningen och behöver 15-30 minuter till.

Lägg ett lock på stekpannan med baconet och låt den stå på spisen.

Se till att lämna en springa för luft så att ångan inte suger upp baconet inuti.

Du kan också lämna stekpannan med baconet i en varm ugn om du behöver mer tid för att förbereda.

Om du lagar mat till ett stort antal personer kan du också välja att baka baconet istället.

Genom att grädda baconet i stället för att steka i pannan kan du kontrollera värmen efter tillagningen.

Du kan låta den stå kvar i ugnen med dörren lätt öppen för att hålla den varm.

Blir tillagat bacon dåligt med tiden?


Precis som det mest kött kan bacon bli gåligt om det inte hanteras på rätt sätt.

Flera faktorer kan avgöra hur länge bacon är bra, till exempel hur det förvaras, vilken typ av bacon det är och om det är tillagat eller inte.

När rå bacon förvaras oöppnat och vakuumförseglat, förpackat och skivat kan det förvaras i kylskåpet upp till en vecka efter det markerade utgångsdatumet.

Hur länge håller tillagat bacon?

De flesta baconprodukter håller i allmänhet upp till två veckor i kylskåp och till och med upp till åtta månader om de förvaras korrekt i frysen.

När den har öppnats ska rått bacon förvaras tätt insvept i folie eller i en zip-lock-påse och användas inom en vecka.

Tillagat bacon har en kortare hållbarhet och håller ungefär 4-5 dagar i kylskåpet, och håller upp till 1 månad om det förvaras i frysen.

Hur vet man om tillagat bacon är förstört?

Om du vet hur du kan se om kokta bacon är förstört kan du undvika besvikelsen att behöva kasta all denna läckerhet och undvika risken att äta förstörd mat.

Genom att ta en ordentlig titt på ditt tillagade bacon kan du omedelbart få en uppfattning om det är okej att äta.

Om ditt kokta bacon har en slemmig konsistens med ett lätt skimmer på ytan har det redan börjat bli dåligt.

Tillagat bacon som har blivit dåligt kommer också att ha en sur och något obehaglig lukt.

Bara genom att se och lukta kan du snabbt avgöra om ditt kokta bacon har blivit dåligt utan att behöva smaka på det.

Det bör omedelbart kasseras om det har blivit dåligt, även om du är frestad att ge det en chans.

Kan man äta tillagat bacon kallt?

Om du inte kan vänta tillräckligt länge för att värma upp ditt kokta bacon kan du vara lättad över att veta att det är helt säkert att äta även när det är kallt.

Tillagat bacon kan ätas kallt så länge det förvaras på rätt sätt.

Korrekt förvaring innebär att det inte har lämnats i rumstemperatur i mer än två timmar eller inte har gått längre än 4-5 dagar i kylskåpet.

Naturligtvis är konsistensen och smaken av kallt bacon helt annorlunda jämfört med att få det uppvärmt.

Kallt bacon kan vara tuggigt och sakna krispighet, men det fungerar ändå bra till kalla sallader, wraps, smörgåsar eller som en snabb tugga direkt från kylskåpet!

Kan man värma upp överbliven bacon?

Att värma överbliven bacon på rätt sätt är avgörande för att du ska kunna njuta av perfekt, krispigt bacon som om du precis hade lagat en ny omgång.

Att värma bacon i mikrovågsugn är det bekvämaste sättet.

Här följer en stegvis beskrivning av hur man återvärmer kokt bacon i mikrovågsugn:

  1. Lägg ut de överblivna baconremsorna i ett enda lager på en tallrik.
  2. Täck tallriken med en pappershandduk.
  3. Du kan ställa in mikrovågsugnen på 20-60 sekunder och ta ut plattan för att kontrollera om baconet är ordentligt uppvärmt efter en omgång.
  4. Om den inte är tillräckligt varm, värm den ytterligare 20 sekunder i mikrovågsugnen.
  5. När den är tillräckligt varm lägger du de uppvärmda baconremsorna på ett hushållspapper och låter dem vila i några minuter.

Du kan också välja att värma upp din överblivna bacon i en stekpanna.

Se till att stekpannan är varm så att baconet kan steka i fettet i några minuter.

Glöm inte att vända på baconet så att båda sidorna blir genomvarma.

Ett annat alternativ är att värma baconet i ugnen.

Med denna metod kan du värma upp mycket mer bacon på en gång. Så här gör du:

  1. Värm ugnen till 180° C.
  2. Sprid ut baconremsorna i ett enda lager på en bakplåtspapper.
  3. Täck brickan med aluminiumfolie för att hålla kvar det goda.
  4. Sätt in plåten i ugnen och värm den i 8-10 minuter.
  5. För att undvika att den blir för genomstekt kan du kontrollera i den åttonde minuten om den är ordentligt genomstekt.

Med dessa enkla steg kan du få din överblivna bacon att smaka som en ny sats och få den knaprighet som du älskar.

Kan man frysa in tillagad bacon?

Att frysa in tillagad bacon är också ett bra alternativ om du vill förvara det under längre tid.

Du vill få in baconet i frysen ganska snabbt för att undvika bakterier som växer snabbare vid rumstemperatur.

Hur man fryser tillagat bacon

Det går att förvara kokt bacon i kylen eller frysen.

Kokta bacon som förvaras i kylskåpet håller sig dock bara fräscha i upp till 5 dagar.

För att förlänga hållbarheten måste du överväga att förvara det inne i frysen, eftersom denna metod kan göra att din överblivna bacon räcker i en månad. Så här gör du:

  1. Linda in enskilda delar av det kokta baconet i hushållspapper för att dämpa det.
  2. Placera de handdukstorkade baconportionerna i en zip-lock-ficka.
  3. Lägg baconet i frysen och ät det inom en månad.

Fördelen med denna process är att du kan lägga baconet direkt i pannan och värma det senare.

Hur länge kan tillagat bacon stå ute?

Precis som de flesta tillagade köttsorter bör man inte låta det kokta baconet ligga i rumstemperatur i mer än 2 timmar.

Om baconet inte förvaras i frysen eller kylskåpet kan det orsaka bakterietillväxt, så se till att förvara det direkt när du är klar med ditt bacon.

Ska man lägga tillagat bacon i kylskåp?

Ja, du bör kyla ner kokt bacon.

Genom att kyla kokta bacon får du maximal hållbarhet och kan få det att hålla i upp till fem dagar i kylskåpet.

Se till att förvara det i lufttäta behållare eller tätt insvept i aluminiumfolie eller plastfolie för att behålla kvaliteten.

Hur man förvarar tillagade baconbitar

Tillagadde baconbitar kan förvaras i kylskåpet i sju dagar.

Förvara dem i en burk eller en tättslutande fryspåse, lägg dem i kylskåpet eller frysen och använd dem när du behöver dem.

 

Lämna en kommentar