Plastfolie eller våt handduk: Vad är bäst för att täcka degen?

Det finns inget bättre än doften av nybakat när du kommer in genom dörren. Bortsett från kanske den första tuggan av ditt hemgjorda surdegsbröd.

Men för att få en perfekt bakning måste du skapa den perfekta degen.

Så vad är det bästa sättet att täcka degen: plastfolie eller en våt handduk? Plastfolie är det bästa skyddet för deg. Den är bäst på att fånga upp fukt, och om du sprayar den med en lätt oljedimma fastnar den inte på degen. Men om du undviker plast på grund av miljöhänsyn så fungerar en luddfri, fuktig handduk utmärkt.

Varför måste du täcka degen?

I de flesta recept där en deg ska jäsa krävs det att du täcker degen medan den jäser.

Detta är viktigt av två skäl:

  • För att undvika att degen torkar ut och att det bildas en skorpa på toppen. En skorpa hindrar degen från att expandera ordentligt och gräddningen.
  • För att skydda degen från damm och små flugor.

Vad är ett bra överdrag för deg?

Innan vi talar om huruvida plastfolie eller en våt handduk är ett bättre skydd för degen, bör vi gå igenom vilka egenskaper ett bra skydd ska ha.

Oavsett vilket skydd du använder måste det kunna hålla kvar fukt. Om täckmaterialet släpper ut fukt kommer degen snabbt att torka ut.

Men täckningen bör inte heller vara helt lufttät. När degen går upp släpper den ut koldioxid. Om gasen inte har något sätt att komma ut så småningom, kommer för mycket tryck att byggas upp i skålen och täckningen kommer att spricka.

När täckmaterialet väl har spruckit är det inte längre effektivt för att hålla kvar fukten, vilket kan leda till att degen torkar ut.

Öppningen för gaser kan vara så liten som ett nålstick. Den behöver inte vara stor.

Under den första jäsningen kommer degen troligen att ha gott om utrymme och du behöver inte oroa dig för att den ska komma i kontakt med täckduken. Men när du väl har format degen och den är redo för sin andra jäsning blir det ett problem. Du vill ha ett överdrag som inte fastnar på degen.

Är det bättre med en våt handduk eller plastfolie?

Detta är två av de vanligaste förslagen när det gäller att täcka deg.

Jag rekommenderar att du använder plastfolie eller en fuktig kökshandduk för att täcka degen. Plastfolie är bättre på att fånga upp fukt, är bekvämare att använda och fastnar inte på degen. Du kan också enkelt skapa ett litet hål eller en spricka så att överskottsgasen kan komma ut.

Våta handdukar användes för att täcka degen innan plastfolie uppfanns. Bakning är en familjeaktivitet och bakvanor och recept brukar gå i arv från generation till generation.

Därför är fuktiga handdukar fortfarande så populära. Människor som växte upp när de såg sin mormor använda en fuktig handduk för att jäsa sin deg har fört den traditionen vidare och rekommenderar det nu till andra nybörjare.

Och det är inget fel med detta. Våta handdukar gör ett bra jobb. De är släpper igenom luft, och så länge de är fuktiga är de bra på att fånga upp fukt och hålla kvar fukt.

Men om du bor på en ganska torr plats kan du upptäcka att handduken torkar ut snabbt och att du måste fukta den på nytt. En torr handduk är inte bra eftersom den absorberar fukt från degen, vilket är motsatsen till vad du vill.

Med plastfolie behöver du inte oroa dig för att den ska torka ut. När du väl har täckt degen behöver du inte kontrollera den förrän du tror att den är klar.

Dessutom kan våta handdukar vara ganska klibbiga. Om du inte använder en luddfri handduk kan du få en luddig degboll. Med luddfria handdukar slipper du problemet med att fibrerna fastnar i degen, men handdukens yta kan fortfarande fastna på degen. Detta kommer att förstöra degen och innebära att du måste tvätta handduken.

Det finns ett område där plastfolie inte fungerar och det är miljön.

Att använda en ny bit plastfolie varje gång du vill täcka en deg kan anses vara slöseri. Om detta är ett problem för dig kan en fuktig handduk vara ett bättre alternativ. Eller så kan du investera i folie tillverkad av bivax.

Om du vill använda en handduk är det bäst att använda en linnehandduk och använda samma handduk varje gång. Linne är mer andningsbart än bomull, och med tiden kommer mjölet som du använder för att förhindra att den fastnar att arbeta sig in i handduken. När detta väl har hänt kommer degen inte fastna lika lätt.

Alternativa skydd för deg

Plastfolie och våta handdukar är inte de enda alternativen för att täcka degen. Andra idéer är:

  • Lägg degen i en stor kastrull och täck den med ett lock.
  • Använd en tallrik för att täcka skålen. Eller vad som helst som täcker skålen! Skärbrädor och stora böcker är alla bra idéer.
  • Lägg degen i mikrovågsugnen med en kopp vatten (eller i ugnen med en bricka med vatten). Detta är ett bra alternativ om du vill hålla degen riktigt våt.
  • Placera skålen med degen i en plastpåse och knyt ihop toppen.
  • Använd en duschmössa. Duschmössor är som plastfolie, men återanvändbara och därför bättre för miljön.

Dina möjligheter är mer begränsade under den andra jäsningen eftersom degen kommer att formas. Det är här som plastfolie blir mycket användbart, men du kan fortfarande använda ugnen, mikrovågsugnen eller en fuktig handduk.

Hur man förhindrar att degen fastnar i sin hölje

När degen stiger finns det alltid en chans att den fastnar på det du har täckt den med. Som tur är finns det en hel del olika knep som du kan prova för att förhindra att detta händer.

I de flesta recept rekommenderas att du smörjer degen före den första jäsningen. Fördelarna med detta är dubbla. Det hjälper till att förhindra att det bildas en skorpa och gör att degen inte fastnar i saker lika lätt.

Du kan damma handduken lätt med mjöl, det har en liknande effekt som olja och förhindrar att den fastnar. Rismjöl är det bästa mjölet att använda för detta.

En annan idé är att ta bort locket under den sista halvtimmen av jäsningen. Detta skapar ett tunt, torrt skinn på degytan. En tunn skorpa hindrar inte jäsningen och kan till och med vara till fördel eftersom den gör det lättare att skära mönster i degens yta.

Hur rengör man en handduk som är täckt av deg?

Det kan vara svårt att rengöra en handduk som är täckt av deg och om du använder fel teknik kan det göra problemet ännu värre.

Använd aldrig varmt vatten för att rengöra handdukar som är täckta av deg. Varmt vatten förstärker gluten i degen och gör den ännu mer klibbig. Låt den istället antingen ligga i kallt vatten i 10 minuter eller låt degen torka och smula bort den med händerna.

Lämna en kommentar