Kan man lägga teflonpannor i diskmaskinen?

Diskmaskiner är bra. De sparar oss tid och disk som skulle ha tagit en halvtimme att diska för hand blir klar utan någon vidare ansträngning.

Men kan man sätta teflonpannor i diskmaskinen? Teflon i sig är diskmaskinsäkert, men om pannan också innehåller andra material som inte är diskmaskinsäkra, t.ex. aluminium, får den inte köras i diskmaskinen. Följ alltid vad tillverkaren av din stekpanna rekommenderar.

Är teflonpannor diskmaskinsäkra?

Alla stekpannor som är tillverkade med teflon är inte diskmaskinsäkra, men det beror inte på teflonbeläggningen. Enligt företaget som tillverkar Teflon är Teflonbeläggningen diskmaskinsäker.

Den unika nonstickbeläggningen är säker att använda i temperaturer upp till 260 grader C.

Det här överstiger med råge den temperatur som diskmaskinen kan nå. Om det hände skulle diskmaskinen troligen börja brinna och smälta!

Men du måste kontrollera vilka andra material som används i pannan, eftersom de kanske inte är diskmaskinssäkra.

Vissa teflonpannor innehåller till exempel även aluminium, som inte bör diskas i diskmaskinen. Om du ställer in aluminiumpannor i diskmaskinen kan det orsaka oönskad korrosion och snabbt göra pannan dålig.

Kontrollera med tillverkaren

Det är alltid bäst att kontrollera vad som står på etiketten innan du tror att en kastrull är diskmaskinssäker. Detta gäller oavsett om pannan har en nonstickbeläggning av teflon eller något annat material.

Om en panna kan köras i diskmaskinen står det tydligt på etiketten att den är diskmaskinsäker.

Om du inte hittar någon tydlig märkning som anger om disken är diskmaskinssäker eller inte, bör du anta att den inte är det.

Skäl att inte lägga teflonpannor i diskmaskinen

Diskmaskinsäker innebär att det inte finns någon omedelbar fara med att ställa in pannan i diskmaskinen. Men det betyder inte att det är bäst att ställa din teflonpanna i diskmaskinen.

Det finns många som fortfarande väljer att tvätta sina teflonpannor för hand, även om de är märkta som diskmaskinsäkra. Det finns många anledningar till att detta kan vara en bra metod, och vi ska ta en titt på några av dem i det här avsnittet.

Att tvätta teflonpannor för hand gör att de håller längre

Den främsta anledningen till att människor väljer att tvätta teflonpannor för hand är att de tror att de håller längre på det viset. Även om det inte finns några vetenskapliga bevis för detta påstående är det vettigt.

Ju skonsammare du är mot något, desto längre håller det.

Diskmaskiner är ganska grova i sin tvätt. Vissa saker som du ställer in kommer att kräva mycket intensiv rengöring för att bli ordentligt rena, och diskmaskinen måste erbjuda en tillräckligt kraftfull rengöring för att få allt gnistrande igen.

Detta innebär att din teflonpanna utsätts för en mycket hårdare rengöring än vad som behövs. Även om detta inte direkt förstör pannan kan det med tiden orsaka mindre skador som oundvikligen minskar dess livslängd.

En liten skråma kan vara en stor sak

Med teflon är det mycket lättare att få bort resten av beläggningen när en liten bit börjar lossna.

När små repor börjar uppstå ökar hastigheten med vilken diskmaskinen kan förstöra teflonbeläggningen exponentiellt, vilket gör att en en gång orörd nonstickbeläggning blir till dålig och att dina stekpannor i princip blir värdelösa.

Dina teflonpannor kan skadas av andra rätter

En annan viktig sak att komma ihåg är att disken inte går igenom diskmaskinen ensam.

När dina teflonpannor körs genom diskmaskinen finns det många andra redskap som kan förskjutas eller lossna och kollidera med pannan.

En kniv eller annan vass utrustning som faller på beläggningen på en teflonpanna kan orsaka skador, och en enda stor skråma kan förstöra en annars bra panna.

Vilket är det bästa sättet att tvätta en teflonpanna?

Det bästa sättet att tvätta en teflonpanna är för hand med tvål, varmt vatten och en mjuk borste. Du vill inte använda en slipande svamp. Använd definitivt inte något så hårt som stålull.

Välj i stället den mjukaste svampen som finns och behåll den svampen för handtvätt av alla dina känsliga rätter.

Handtvätt är det mest skonsamma sättet att tvätta alla slags redskap. När det gäller dyra och känsliga redskap som teflonpannor förlänger du pannans livslängd genom att vara försiktig.

Det enda skälet till att använda en diskmaskin är att spara tid. Om du har bråttom och måste gå, men också behöver tvätta din kastrull, kan diskmaskinen vara en livräddare. Att ställa in pannan i diskmaskinen då och då är okej. Försök bara att inte göra det till en vana om du vill att din kastrull ska hålla så länge som möjligt.

Tips om du lägger dina teflonpannor i diskmaskinen

Om du vill använda dina teflonpannor i diskmaskinen finns det några saker du kan göra för att minska hur tuff upplevelsen blir för dina pannor.

Låt oss ta en titt på några bra metoder som alla bör känna till.

Säkra disken när du kör den i diskmaskinen

Om du säkrar både dina teflonpannor och andra redskap på rätt sätt kan du se till att ingenting lossnar och oavsiktligt repas på dina pannor.

Du kan också försöka placera din disk så att inga redskap som utgör ett hot mot dina teflonpannor hamnar i samma maskin som dem.

Använd ett högkvalitativt och mindre slipande tvättmedel

Att köpa rätt sorts diskmedel kan göra stor skillnad när det gäller hur bra dina kastruller håller i diskmaskinen.

De flesta är inte särskilt uppmärksamma på vilken typ av diskmedel de köper, men alla diskmedel är inte lika bra. Billigare diskmedel tenderar att vara mycket mer slipande än mer högkvalitativa diskmedel, så välj kvalitet när du kan.

Allmänna tips för att få din panna med non-stick att hålla längre

  • Låt inte maten stå för länge – syror i maten kan försämra teflonbeläggningen med tiden, vilket leder till både en dålig smak och en svagare teflonbeläggning.
  • Använd inte för hög värme när du lagar mat – Teflonbeläggning är inte avsedd för temperaturer som överstiger 260 grader, så försök att hålla teflonpannor under medelhög värme på din spis.
  • Använd inte matlagningsredskap av metall – precis som metallredskap kan orsaka skador tillsammans med teflonpannor i diskmaskinen, kan de också orsaka skador när du lagar mat med dem.
  • Ha i lite olja din stekpanna före matlagning – genom att försiktigt gnugga en pappershandduk med matolja över ytan på din stekpanna, hjälper det till att hålla den bra längre.

Sammanfattning

Teflon är diskmaskinsäkert, men du kanske ändå vill tvätta dina stekpannor för hand för att se till att de håller så länge som möjligt.

Myten om att stekpannor med teflonbeläggning inte kan diskas i diskmaskinen är mestadels falsk. Även om inte alla pannor med nonstick-beläggningar av teflon är diskmaskinsäkra, är teflon i sig diskmaskinssäkert och kan i allmänhet köras genom diskmaskinen utan större nötning.

Innan du rusar in din teflonpanna i diskmaskinen bör du dock tänka på att handtvätt med en mjuk svamp alltid är bäst och bidrar till att förlänga dess non-stick-beläggning.

Lämna en kommentar