Frysa in Zucchini

Lär dig hur du fryser zucchini som har skurits i skivor eller strimlats fint. Du kan också använda samma process för att frysa in gul squash! Förvara den i en fryssäker påse för att använda den i dina favoritsoppor, röror, bröd och andra recept året runt!


Om du odlar en trädgård vet du hur snabbt och lätt zucchini och gul squash kan växa.

Eller kanske så hittar du fantastiska erbjudanden på dessa sommarprodukter och fyller på i kylskåpet!

Så vad gör du med all extra zucchini?

Man fryser den!

När vintern kommer kan du enkelt lägga zucchinin i din favorit kyckling- och grönsakssoppa eller göra sauterad zucchini och squash som ett snabbt tillbehör!

Skölj och rengör


Innan du kan förbereda och förvara din zucchini för senare måste du först rengöra grönsakerna.

Det bästa sättet att göra detta är att låta zucchinin rinna under kallt vatten i ungefär en minut och skölja bort all synlig smuts.

När den har sköljts ordentligt gnuggar du squashen med en pappershandduk för att avlägsna eventuellt kvarvarande skräp.


Skär i bitar


Om du ska använda fryst zucchini i sopprecept senare under året vill du skära den i skivor.

Skär av och ta bort både stjälk- och blomändarna från zucchinin.
Gör skivor med ungefär 2-4 cm mellanrum för att skära squashen i bitar.

tips: Om du hellre vill förvara den som strimlad zucchini som kan användas i bröd och muffins, ska du riva den innan du förvarar den. (Se nedan för mer information.)

Blanchering


För att bevara kvaliteten på zucchinin är det bäst att blanchera den innan den fryses in.

Vad är då blanchering?

Blanchering är en process där man snabbt kokar en grönsak i en kastrull med kokande vatten och sedan omedelbart sänker ner den i ett isbad för att stoppa kokningsprocessen. Den snabba kokningen av zucchinin deaktiverar enzymer som normalt skulle få squashen att bli mosig.

FÖR ATT BLANCHERA ZUCCHINI:

  • Koka zucchiniskivor i 1 minut i kokande vatten.
  • Ta bort bitarna med en sphagettislev och sänk ner dem i ett isbad i några minuter eller tills de känns svala vid beröring.
  • Torka av zucchinin med en pappershandduk eller diskhandduk.


Frys på bakplåtspapper


När zucchiniskivorna har blancherats och torkats ordentligt lägger du dem i ett enda lager på ett stort bakplåtspapper.

Lägg bakplåtspappret i frysen i 1-2 timmar eller tills zucchinin är fast och frusen.

Kocktips: Det är viktigt att bitarna inte överlappar varandra så att de inte klistrar ihop under frysningen.

Skivad zucchini läggs i en ziplock-påse för förvaring i frysen för framtida recept.


Förvara i fryspåsar


När den skurna zucchinin är fryst, lägg dem i en stor fryspåse.

Se till att ta bort så mycket luft som möjligt innan du stänger påsen..

Skriv datumet på påsen innan du lägger den i frysen.

Fryst zucchini håller i upp till 3-4 månader. Efter denna tid kommer zucchinin att börja få frysbränna och kommer att förlora en stor del av sin smak. Konsistensen påverkas också negativt.

Frysning av strimlad zucchini


Vad händer om du vill förvara riven eller strimlad zucchini i stället för skivor?

Det är faktiskt lika enkelt att göra.

Här är de stegvisa instruktionerna:

  • Strimla zucchini med hjälp av en matberedare eller ett rivjärn.
  • Vrid ut så mycket fukt som möjligt med hjälp av en ostduk.
  • Det är bäst att du gör detta INNAN du fryser in den för att undvika en riktig röra efter upptining.
  • Mät upp och förvara zucchini i portioner i 1-kilos fryspåsar.


Vanliga frågor


Vad kan man använda fryst zucchini till?


Du kan använda tidigare frysta zucchiniskivor i grönsakssoppor och wokrätter eller använda strimlad zucchini i chokladbröd eller muffins.

Måste jag tina fryst zucchini innan jag använder den?


Om du lägger zucchiniskivor i soppa är det inte nödvändigt att du tinar upp dem innan du använder dem.
Men om du ska sautera den i en stekpanna eller lägga till strimlad zucchini i bröd- eller muffinsdeg bör du tina den innan du använder den.
Precis som när du tinar andra frysta grönsaker kan du placera påsen med fryst zucchini i kylskåpet över natten, blötlägga den i rumstempererat vatten i några timmar eller köra den i mikrovågsugnen.

Kan jag frysa in zucchini utan att blanchera den?


Ja, du kan absolut frysa in zucchini utan att blanchera eller koka den! Istället för att skära den i skivor måste du riva eller strimla zucchinin före frysning. Genom att förvara den på detta sätt sparar du en hel del tid.

Kan jag frysa in zucchininudlar?


Även om du kan frysa in så kallade zoodles kommer de att förlora mycket av sin fukt efter upptining och bli mjuka och slappa. Min rekommendation är att göra färska zucchininudlar för bästa smak och konsistens.

1 tanke på “Frysa in Zucchini”

  1. Hej! Hittade hit när jag letade efter om man kunde torka gräslök.
    Jag brukar riva morot och zucchini, lägga i samma påse in i frysen. Sen brukar jag antingen göra grönsaksbiffar med dom, eller ha i och dryga ut köttfärssåsen. Gott🤗

Lämna en kommentar