Så länge håller kyckling i frysen

Förvaring av kyckling i kylskåpet


Lagrar du kyckling för att använda den inom en snar framtid? Då behöver du inte förvara den i frysen – det går bra att förvara rå kyckling (hel eller i bitar) i 1-2 dagar i kylskåpet. Om du har rester som innehåller tillagad kyckling kan du räkna med att de håller sig 3-4 dagar i kylskåpet.

Jag rekommenderar att du förvarar kycklingen i en lufttät behållare men allra bäst är det att förvara kycklingen i dess originalförpackning.

Hur man fryser kyckling för senare användning


Om du har rå eller tillagad kyckling som du inte planerar att laga eller äta på ett tag bör du förvara den i frysen istället för i kylskåpet. Så här kan du frysa in kyckling för senare användning i några enkla steg.

För antingen rå kyckling eller tillagad kyckling, svep in varje enskild kycklingbit i plastfolie eller aluminiumfolie. Förvara sedan kycklingen i en lufttät påse eller behållare, om du använder en påse så pressa ut all extra luft innan du förseglar den. Förvara slutligen kycklingen i den djupaste delen av frysen. Var noga med att tvätta händerna före och efter hantering av kyckling, särskilt om den är rå.

Hur länge håller kyckling i frysen när den har förvarats? Enskilda bitar av rå kyckling håller sig bra i frysen i 9 månader, och hela kycklingar håller sig bra i upp till ett år när de är frysta.

Om du fryser in tillagad kyckling kan du räkna med att den håller i 2-6 månader. Att frysa in tillagad kyckling är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet. När du fryser in redan tillagad kyckling är det bra att märka påsen med datumet då den tillagades och frystes in så att du kommer ihåg att använda den medan den fortfarande är god.

Hur man tinar kyckling


Du bör aldrig tina kyckling på köksbänken eller i varmt vatten, och du ska inte heller låta kycklingen ligga i rumstemperatur i mer än två timmar.

Det bästa sättet att tina kyckling är att flytta den frysta förpackningen från frysen till en tallrik och sätta in i kylskåpet och sedan låta den tina gradvis. Eftersom det kan ta en hel dag för kyckling att tina i kylskåpet är denna metod bäst om du planerar för en måltid nästa dag. Om fryst kyckling tinas upp i kylskåpet kan den tinade kycklingen hålla sig i kylskåpet ytterligare 1-2 dagar innan den tillagas.

Planerar du att tillaga din frysta kyckling hellre förr än senare? Se till att den ligger i en lufttät påse och lägg den sedan i kallt kranvatten och byt vatten var 30:e minut så att den fortsätter att tina. Du kan också tina fryst kyckling i mikrovågsugn, men om du vill använda den metoden bör du planera att tillaga den omedelbart efter upptining för att förhindra bakterietillväxt.

Lämna en kommentar