Gula bär

Havtorn

Havtorn gillar torka och kan ofta finnas i anslutning till stränder. Detta eftersom den trivs bra i den relativt salta jorden.

Varje buske brukar ge ganska mycket bär men tyvärr har busken, som namnet antyder, tornar. Detta gör att det är en bra idé att ha på sig handskar när man är ute och plockar.

Färgen varierar mellan gul och brandgul.

Bären är utmärkta att göra gelé, marmelad och dryck på. Dessutom kan bären användas som smaksättare i olika inläggningar.

Hjortron

Hjortron växer på mossar och förekommer i mer eller mindre hela Sverige. De är dock mer utbredda i norra sverige.

Hjortron är mycket nyttiga och har ett högt innehåll av bland annat C-vitamin. När de är omogna har de en röd färg men de går sakta mot en gul färg när de mognar. Bären är mogna i juli-augusti.

Physalis

Physalis har sitt ursprung i sydamerika vilket det alternativa namnet inkabär skvallrar om. Även namnen kapkrusbär förekommer.

Bären har en sursöt frisk smak och passar bra ihop med ost.

Physalisen har ett distinkt utseende med en intensiv gul till brandgul bär och ett nätt bladhölje som täcker frukter. Physalisen är alltså inte bara god utan fungerar också som dekoration till diverse festligheter.

Krusbär

Kom till sverige under sent 1600-tal och har sen dess blivit en ganska stor del av vår matkultur. Krusbär associeras med sommarens ankomst och brukar ingå i diverse efterrätter. Färgen är ofta grön men kan också få en gul färg beroende på vilken typ du odlar.

Persimon

Persimon är botaniskt sett ett bär och påminner lite om en banan i utseendet. Färgen varierar från orange till gul. Något som du kanske inte känner till är att trädet som persimon växer på är samma träd som ger ebenholtzträ. Absolut största producenter av persimon är kina, de odlar ca 3 miljoner ton varje år.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar