Kokbanan

Kokbananen ser nästan exakt ut som vanliga bananer men är något större. Smaken påminner också om en vanlig banan men är mindre söt och mer fiber och stärkelserik. Både i smak och användningsområde så påminner matbanen lite om potatis.

Som namnet antyder så bör kokbananen tillagas. Kärt barn har många namn och kokbananer kallas också för matbananer eller mjölbananer. Många svenskar kanske också har stött på den engelska termen plantain.

De har länge varit ett vanligt inslag i afrikansk kost men är mycket ovanligare i Sverige, de går dock fortfarande att hitta i välsorterade mataffärer.

Kokbananer blir väldigt goda grillade.

Måste tillagas om den är grön och omogen

Matbananer är fortfarande bra även om skalet har blivit svart. Bananerna blir bäst tillagade men har de nått såhär långt i mognadsprocessen så går de att äta råa. Om kokbananen är grön eller gul så behöver den tillagas innan man äter den.

Matbananer är förvånansvärt hållbara. Jag var hemma hos en afrikansk kompis och jag trodde attt hennes kokbananer var långt för gamla eftersom de var helsvarta. Det visade sig dock att de var helt perfekta att tillagas när man väl skalade dem.

Skillnaden mellan matbanan och vanlig banan

Går det då att ersätta matbananer med vanliga, omogna bananer? Svaret är njae, det kommer inte att bli detsamma men det går att ersätta matbanan med en vanlig banan som är något omognare än vad receptet säger att matbananen bör vara. Tänk på att matbananer är något större än vanliga bananer så du kanske behöver slänga in en extra vanlig banan för att få rätt mängd.

Även sötpotatis och brödfrukt kan fungera som ersätta till matbanan även om smaken skiljer sig åt mycket från en matlagninsbanan.

Recept från hela världen

Kokbananer äts ofta i Afrika, Karribien, Central- och Sydamerika. Tillagningssätten skiljer sig något och reflekterar hur mångsidig matbananen är.

Tostones

Tostones är populära i latinamerika och betyder ”rostade” på spanska. De görs på gröna matbananer som skärs upp och friteras. Därefter plattas bananbitarna ut och friteras igen.

Slutprodukten påminner något om pommes frites och passar bra ihop med salt och någon form av dipsås.

Boli

Boli är en populär maträtt i nigeria som består av rostad matbanan som serveras tillsammans med grillad fisk och malda jordnötter. Liknande maträtter kan finnas i andra delar av västafrika, där kan exempelvis en tomat och löksås ersätta jordnötterna. Det kan vara svårt för oss i Sverige att få tag på alla ingredienser för att göra dessa rätter. Grundprincipen matbanan + vit fisk håller fortfarande och det finns otaliga sätt att variera denna rätt.

Lämna en kommentar