Bergamott – smakrik men giftig

Namnet bergamott har vi fått från turkiskan via italienskan. Namnet betyder löst översatt herrens päron. Ganska passande kan jag tycka då den är en väldigt trevligt smaktillsats, särskilt likt ett päron är den dock inte.

Smaken är stark och frisk men man bör vara lite försiktig med denna frukt då bergamott kan vara giftig i för hög dos. Bergamott är inte en helt ovanlig ingrediens i kosmetika – varför man bör vara medveten om att bergamott kan göra huden extra solkänslig!

Bergamotten är en korsning mellan suckatcitron och pomerans. Utseendemässigt påminner den dock oftast om en lime då den brukar ha en intensiv grön färg. Ibland kan färger gå mer mot gul och ytan på en pomerans påminner om en citron. Storleksmässigt så är den dock stor som en apelsin.

Bergamottens är aromatiskt och dess olja extraheras och används för att smaksätta saker. Bergamotten har en väldigt sur och bitter smak och är därför inte lämplig att användas på sama sätt som lime eller citron. Det krävs ca 200 kg bergamott för att göra en liter olja. Majoriteten av all bergamott odlas i Italien även om produktion också förekommer i andra länder med medelhavsklimat. Det sägs att den allra bästa bergamottolja kommer från den syditalienska regionen kalabrien.

Hur giftig är bergamotten egentligen?

I för hög dos är bergamott giftigt och kan ge upphov till muskelkramper. Om bergamott kommer i kontakt med hud så kan huden bli irriterad. Särskilt om huden sedan kommer i kontakt med soljlus.

Exakt hur giftig bergamotten är forskas det om. Undvik överdriven konsumtion samt att få den på huden så är du på den säkra sidan. Jag vill inte avskräcka folk alltför mycket då begramotten har en underbar smak som passar i både efterätter och te.

Extra giftigt för katter

Bergamott innehåller en del substanser som kan vara väldigt farliga för katter så se upp!

Inte bara användbar i köket

Bergamott används som smaksättare i bland annat te. Earl Grey kan tacka en stor del av sin säregna smak på bergamott. Bergamott kan också användas i konfekt och marmelad. Förutom i mat så kan bergamott också användas i parfym eller andra produkter som ska lukta gott.

Lämna en kommentar