Vilka örter passar till kyckling?

Många människor älskar kyckling, men vilka örter passar bra till kyckling? I den här guiden får du reda på några av de bästa örterna att använda till kyckling och varför du kanske vill använda dem.

Det finns många örter som kan användas i din matlagning – några populära örter är basilika, persilja, timjan, rosmarin, salvia och oregano.

Du kan också använda lavendel eller dragon för en spännande twist på smaken

Lagerblad

Att lägga till några lagerblad till en hel stekt kyckling är ett utmärkt sätt att lägga till smak utan att det blir för mycket. Lagerblad är en aromatisk ört som passar bra till fjäderfä.

Det är också mycket lätt att använda lagerblad – lämna några av dem i kycklingen när du tillagar den, så ger de sin smak till köttet under tillagningen.

Lagerblad passar också bra till långsamt kokta kycklingrätter som grytor.

Det är bäst att använda torkade lagerblad i stället för färska för att få en mer subtil smak.

Basilika

Basilika är en kryddig ört som passar utmärkt till kycklingrätter från Medelhavet. Du kan också använda den i thailändska rätter eller när du gör en kycklingsallad.

Om du använder färsk basilika är en tumregel att tillsätta den i slutet av tillagningstiden, annars riskerar du att förlora en del av smakerna.

Lägg några kycklingbröst i en stekpanna med olivolja och stek dem tills de är bruna på båda sidor. Hacka några färska basilikablad och rör ner dem i den kokta kycklingen. Du kan servera den här enpanna-måltiden över en bädd av pasta eller ris.

Basilikapesto är också perfekt för att breda ut över kyckling innan du steker den.

Persilja

Du kan använda persilja för att ge kycklingrätter en fräsch smak. Den har en subtil smak och används ofta för att garnera grytor.

Timjan

Du kan använda antingen färsk eller torkad timjan till kyckling.

Du kan kombinera timjan med lite citron som ett bra sätt att ge smak-

Det är bara att lägga till några citronklyftor och timjan tillsammans med lite kycklingbröst och tillaga det i ugnen. Det är ett utmärkt alternativ för en vardag eftersom det går på mindre än 45 minuter från början till slut!

Rosmarin

Rosmarin är en annan ört som du kan använda i en mängd olika rätter, inklusive stekt kyckling. Lägg helt enkelt några kvistar i hålrummet på den hela kycklingen eller lägg dem på toppen av fågeln.

Se upp med hur mycket rosmarin du tillsätter, eftersom den kan ha en ganska stark smak.

Salvia

Salvia är en fantastisk ört att använda till kyckling – den passar förstås bra i fyllning, som ofta serveras till stekt kyckling.

Du kan använda färsk salvia eller torkad salvia. Ett bra julrecept är att göra vitlöks- och örtsmör genom att blanda hackad färsk salvia med krossad vitlök och blanda det med lite smör, och sedan smörja in det över kycklingskinnet, eller om du föredrar det, under skinnet innan du steker den.

Dragon

Dragon är en ört som smakar lite som anis snarare än som en typisk örtsmak.

Den passar bra till citronbaserade marinader eller dressingar – prova att använda en blandning av olivolja, äppelcidervinäger och färsk dragon för att göra din dressing.

Men den perfekta kombinationen är kyckling tillagad i en krämig dragonsås.

Koriander

Koriander är en populär ört som ofta används inom asiatisk matlagning. Växtens blad har en distinkt smak som liknar citrus men med inslag av peppar och kryddnejlika.

Koriander används också ofta i curryrätter, särskilt som garnering.

Oregano

Oregano kan läggas till i många olika rätter och används ofta i italiensk matlagning. Ett av de mest populära sätten att använda oregano i matlagning är till kyckling. Att ösa kyckling med oregano och citronsaft är det perfekta sättet att få fram de bästa naturliga smakerna samtidigt som kycklingen hålls fuktig.

Vitlök

Vitlök är en flerårig ört som sedan urminnes tider har använts både som livsmedel och som medicin.

Vitlök passar till kyckling som salt till peppar. Det är utsökt och gör den mycket smakrikare.

Det är enkelt att lägga till lite vitlök till kyckling; du kan helt enkelt steka kycklingen med några färska vitlöksklyftor eller finhacka lite vitlök och marinera kycklingen i lite olivolja med denna krossade vitlök.

Det finns massor av olika sätt att laga mat med denna mångsidiga ingrediens; några populära alternativ är kyckling kiev, kyckling med vitlökssmör och kyckling med citron och vitlök.

Lämna en kommentar