Vad ska man göra om man lagt till för mycket salt i en maträtt?

Salt, även känt som natriumklorid är inte en ört eller en krydda, utan ett viktigt mineral och en av de absolut vanligaste ingredienserna världen över.

Genom att salt verkar på matens molekyler förstärker det deras essens och får dem att smaka och lukta bättre.

Vi behöver natrium för att överleva. Det är ett viktigt näringsämne som hjälper till att upprätthålla blod, nerver, muskler och vätskehalter i kroppen. För mycket kan dock vara skadligt för hälsan.

Det finns gott om livsmedel som är naturligt rika på natrium, t.ex. rödbetor, äpplen, selleri, tranbär och kött. Faktum är att de flesta livsmedel innehåller åtminstone en del av detta viktiga mineral.

I dag lagar vi mat med många olika sorters salt, inklusive havssalt, Himalayasalt, bergsalt och havssalt. De skiljer sig från varandra när det gäller smak, konsistens, natriumhalt, användning och pris, men alla ger det där extra som får ingredienser att komma till sin rätt.

Det blir dock lätt för mycket av det goda, många har någon gång översaltat en maträtt. Så vad göra man då? Vi kikar på det!

Grytor, soppor och såser.

Den naturliga reaktionen på överkryddade grytor, soppor och såser med natrium är att man vill ha bort saltet – snabbt.

Skopa försiktigt ut innehållet i området där natriumet tillsattes med en stor sked eller skopa. Om det inte har haft en chans att lösa upp sig kan du fixa en del av skadan.

Om du fortfarande har en gryta som smakar som havsvatten kan följande fyra metoder hjälpa dig:

Späd ut

Efter att du har försökt att suga upp saltet innan det löser sig, är nästa steg att tillsätta vatten för att få ner salthalten till en godtagbar nivå. Prova att blanda ihop vatten, Nötkött, kyckling eller grönsaksbuljong (använd buljonger med låg salthalt).

Om du tillsätter mer vätska späder du ut vätskan i din maträtt, vilket gör att den totala smaken blir mindre salt.

Om den extra vätskan gör att konsistensen blir för tunn, behöver du ett förtjockningsmedel. Lös upp en matsked majsstärkelse i en till en och en halv matsked kallt vatten och tillsätt det långsamt i den sjudande grytan. Upprepa tills du har uppnått önskad konsistens.

Lägg till något!

Ett annat alternativ är att lägga till en ingrediens som döljer din miss. En söt, krämig, smakrik eller syrlig tillsats förbättra smaken på din överkryddade maträtt.

Prova något av följande:

  • Citrusjuice – en syrlig sort, som citron eller lime
  • Örter – kryddor som basilika och rosmarin.
  • Mjölk eller grädde
  • Gräddfil eller yoghurt
  • Socker – brunt eller vitt
  • Vinäger – särskilt balsamvinäger för rätter med nötkött
  • Vin

Experimentera med små steg och smaka av tills smaken av salt har minskat.

Om dessa lösningar inte hjälper, finns det en annan idé som du kanske kan prova.

Absorbera salt med potatis

I mitt hem var det vanligt att man tog en potatis, skalade den och slängde ner den i grytan när mamma var för entusiastisk med kryddningen.

Tanken var att den skulle absorbera överskottet när den simmade i såsen. Den togs ut innan den blev så mjuk att den föll sönder.

Dagens kockar har gjort allt för att avfärda denna metod som en gammal myt. Den allmänna uppfattningen är att potatisen visserligen absorberar salt, men att den också suger upp vätska och inte nödvändigtvis ändrar förhållandet mellan salt och mat.

Du kan också prova samma sak med pasta eller ris.

En absorberande stärkelse som ris eller pasta kan absorbera överskott av natrium i soppan, grytan eller såsen och ge en mindre saltstark smak. Den extra mängden absorberar också vätska, så tillsätt buljong eller vatten vid behov.

Om du räddar en sås eller buljong kan du kanske silas och kasta den tillsatta stärkelsen. Det är svårare när det gäller grytor och soppor, eftersom riset eller pastan blir en del av rätten.

Servera med något milt

En maträtt som inte är helt förstörd av ett överflöd av natrium, men som ändå är ganska salt, kan serveras på ett sätt som gör att saltsmaken kompletteras av en annan smak.

Servera små portioner med milda tillbehör som bakad potatis, bröd, ris eller pasta, och undvik att erbjuda smör och ost som ofta innehåller mycket salt.

Förbered en sval, krispig sallad med en krämig yoghurtdressing som ett hälsosamt tillbehör, och fyll glasen med törstsläckande drycker med en citron eller limeklyfta.

Lämna en kommentar