Vad är egentligen espresso? Och hur skiljer det sig från vanligt kaffe?

Jag älskar kaffe i nästan alla former – från en enkel kopp bryggkaffe till avancerade kaffekonstellationer. Om du är som jag har du förmodligen njutit av espresso på många olika sätt, både ren och i latte, cappuccino eller macchiato. Men vad är egentligen espresso och hur skiljer det sig från vanligt bryggt kaffe? Läs vidare för att få alla detaljer.

Vad är espresso?

Espresso är en starkt koncentrerad kaffedryck som görs i förhållandet 1:2 mellan finmalda kaffebönor och vatten. En välgjord espresso ska ha en intensiv kaffesmak, men den får inte vara bränd eller överdrivet bitter.

En perfekt espresso har också ett skummande lager ovanpå som kallas crema. Under espressobryggningen absorberar vattnet koldioxid – en biprodukt från bryggningsprocessen – i den bryggda drycken och bildar små bubblor som stiger upp till toppen. Dessa små bubblor bildar crema. Espresso serveras i form av en enkel eller dubbel shot och med vatten eller mjölk i kaffedrinkar som latte, americanos, cappuccinos och macchiatos, för att nämna några.

Hur skiljer sig espresso från kaffe?

Espresso och kaffe är tekniskt sett inte två olika saker – espresso är en typ av kaffe. Men när de flesta människor i Sverige säger ”kaffe” avser de dropp- eller filterkaffe, som är mycket mindre koncentrerat än espresso. Droppkaffe har vanligtvis ett förhållande på 1:16 mellan malet kaffe och vatten och bryggs inte under tryck. Även om espressobönor vanligtvis är finare malda än bönor för droppkaffe är det en missuppfattning att man måste använda specifika ”espressobönor” för att brygga espresso, när egentligen vilken typ av böna eller rostning som helst kan användas.

Är espresso starkare än kaffe?

Ja! Eftersom espresso är mycket mer koncentrerat än droppkaffe har det en tendens att ha en starkare smak. Styrkan i en kopp kaffe bestäms av koncentrationen av kaffets fasta ämnen som löses upp i vatten. Generellt sett är espresso fem till sju gånger mer koncentrerad än en kopp droppkaffe med samma volym. Om du blandar en espresso med mjölk (som i en cappuccino, latte och andra drycker) och/eller med vatten kommer den naturligtvis att smaka mindre starkt än en ren espresso. Det är värt att tänka på att en kopp kaffe oftast innehåller mycket mer koffein än espresso p.g.a. den större portionsstorleken. Vill du veta mer om koffein i kaffe och espresso så kan du klicka här.

Kan man göra espresso med vanligt malet kaffe?

Om du har en espressomaskin hemma kan du tekniskt sett göra en espresso med förmalet kaffe som är avsett för droppbryggning, men vi rekommenderar det inte – malningen för droppkaffe är mycket grövre än för espresso, och slutresultatet blir troligen en svagare, mindre smakrik kopp utan den härliga creman. Du kan dock absolut köpa kaffe med hela bönor och mala det färskt för att få en fantastisk espresso hemma.

Du kan dock använda alla sorters kafferostningar för att brygga en god espresso, inte bara mörka rostade bönor, så experimentera gärna med olika kaffesorter och rostningar tills du hittar din perfekta espresso.

Lämna en kommentar