Skumma mjölk hemma på 5 olika sätt.

Du behöver inte ha någon dyr maskin för att skumma mjölk, det räcker med en helt vanlig kaffepress, en stavmixer, visp eller behållare med lock. Även små billiga minivispar funkar bra. Har du någon av ovanstående redskap behöver du dock inte besöka det lokala kaféet för att stilla ditt cappucinobehov. Mjölkskum används förresten i många andra kaffedrycker, t.ex. latte och macchiato

Min favoritmetod är nog med kaffepressen. Häll i mjölken i kaffepressen och dra upp och ner filtret ca 14 gånger. Detta funkar bäst om man ska skumma lite större mängder, perfekt att ta till om man vill imponera på kompisarna med hemmagjord cappuccino.

För stavmixer är det bara att hälla upp mjölken i lämplig behållare och mixa på. Om du har en mjölkkanna kan du skumma direkt i den. Detsamma gäller för elvisp.

För att skumma mjölk i en behållare så är det bara att hälla upp mjölk och sätta på locket för att sedan skaka behållaren så mycket du bara kan. Se till att behållaren är vattentät innan bara! Jag brukar göra detta med en drinkshaker, fungerar riktigt bra även om shakern kan bli lite för varm.

Om du använder dig utav en minivisp kan du skumma direkt i en kopp eller ett glas. Observera att det inte går att skumma mjölken om du redan har hällt den i kaffet. Min syster och jag brukade skumma mjölk på det här sättet långt innan vi började dricka kaffe. Det är gott att dricka bara för sig, dessutom var det ganska kul att skumma upp mjölken medan man skitsnackade. Det är lättare att skumma upp varm mjölk än kall även om det senare går. En hög fetthalt är också att föredra om man tänkte skumma upp mjölken

Det går att skumma havremjölk och sojamjölk.

Goda nyheter för alla veganer eller annat folk som föredrar alternativa mjölksorter. Var dock vaksam när du köper mjölken, de sorter som är anpassade till skumning brukar ha ’barista’,’coffee’ eller dylikt med i namnet. Jag har visserligen bara testat oatlys iKaffe men kan inte tro att de andra skulle vara mycket sämre. Oatlys version fungerar utmärkt att skumma förresten.

Skumma mjölk som proffsen

Att skumma mjölk med en epressomaskin är jättelätt. De flesta maskiner har ett ångrör på sidan som pressar ut vattenånga i din mjölk. Detta värmer upp mjölken och fyller den med luft vilket gör att den skummar upp.

You also will need a small metal pitcher for frothing. These are called milk-frothing pitchers and they are available at many stores that sell espresso machines and accessories. They are a perfect depth for the steam wand and the long handle is easy to hold and control.

Förutom en espressomaskin behöver du en mjölkkanna, dessa är metallbehållare som gör det enkelt att skumma mjölk. De har perfekt djup för ångröret. Har du ingen kanna så kan det också fungera med exempelvis en stor kaffemugg.

Metoden för att skumma mjölk skiljer sig lite beroende på vilken kaffedrink du tänkt göra men nedan följer en guide för hur man gör en bra mjölkskumning.

Steg för steg

  1. Häll kall mjölk i mjölkkannan.
  2. Sätt igång ångrörer på espressomaskinen
  3. Sätt ångröret i mjölken, strax under ytan.
  4. Ha ångröret nära sidan av mjölkkannan, på så sätt blir det en virvel i mjölken och all mjölk skummas.
  5. Rör runt röret för att spräcka större bubblor. Slutmålet är att ha ett skumm med en massa pyttesmå bubblor.
  6. När skummet har blivit ungefär dubbelt så stort som mjölken du började med är du klar.

Tips

  • Om det finns kvar ett par stora bubblor i toppen av kannan så slå den ett par gånger i en bänkskiva och svirvla runt mjölken ett par gånger. Detta brukar ta bort större bubblor.
  • Ju längre du har kvar skummet i kannan desto rinnigare blir det, om du lämnar lite kvar i kannan så kan du försäkra dig om att bara rent skum hamnat i kaffet.
  • Tvätta rörstången efter varje användning eftersom bakterier lätt får fäste där annars. För att göra detta så är det bara att hälla i vatten i mjölkkannan och gör som om du skulle ha skummat vattnet. Byt ut vattnet efter ett tag och upprepa proceduren.

Lämna en kommentar