Skillnaden mellan kebab och gyros

Kebab och gyros är två olika typer av mat som ofta förväxlas, men som faktiskt har en del skillnader.

Gyros har sitt ursprung i grekland där det traditionellt görs på fläskkött, kebab har sitt ursprung i mellanöstern och görs traditionellt på lamm. Med det sagt så finns det gyros och kebab i en rad olika köttyper, så typen av kött är inte det enda som skiljer dem åt. Mycket av det som skiljer dem åt är kryddning och tillagningsmetod. 

Kebab är vanligtvis kött som är marinerat och grillas, oftast kyckling eller lamm, som serveras med sallad, sås, ris eller bröd. Gyros, å andra sidan, är vanligtvis kött som är tärnat och stekt, vanligtvis lamm, som serveras med sallad, sås och bröd. Skillnaden mellan kebab och gyros är att kebab är grillat, medan gyros är stekt. Kebab är oftast marinerat, medan gyros är vanligtvis inte marinerat. Kebab serveras oftast med ris eller bröd, medan gyros serveras oftast med sallad, sås och bröd.

Skillnaden mellan kebab och gyros -kryddning

Skillnaden är att gyros marinaden är mer kryddstark och innehåller en blandning av persilja, vitlök, paprika, oregano, cayennepeppar, salt och peppar. Kebab marinaden är mildare och innehåller vanligtvis citronjuice, olivolja, vitlök, persilja, oregano, kummin, paprika, salt och peppar.

Lämna en kommentar