Bästa Mokabryggaren – bäst i test 2023

Mokabryggare, vad är värt att veta?


Om du går i tankarna att köpa dig en riktig mokabryggare finns det många olika att välja på. Det kan vara svårt att veta vilken som gör bäst kaffe och vilken som bara ser flashig ut. Ibland kan till och med en billigare modell vara bättre än den dyrare med ett känt märke. I den här artikeln kommer du att få lära dig vad som är viktigt att tänka på när du väljer mokabryggare och vad du ska se upp med.

mokabryggare på gashäll

Lite historia


Från början var mokakaffe en benämning på kaffebönor av sorten Arabica som såldes i hamnstaden Moka i Yemen. Det var också där de första kaffeplantagen anlades. Det här var redan i början av 1500talet. Kaffet spreds från Yemen över hela Nordafrika och till Turkiet. Turkiet hade mycket handelsförbindelser med Italien och på 1600 talet öppnades ett av Italiens första kaffehus i Venedig. Därifrån spred sig kaffedrickandet över resten av Europa. På 1700talet kom kaffet till Sverige. Då återvände KarlXII från sin exil i Turkiet och han hade lärt sig tycka mycket om kaffe. I hans följe fanns även flera turkar som var skickliga på att rosta och mala kaffebönorna. Ända sedan dess har en majoritet av det svenska folket älskat sitt kaffe. Vi är ett av de länder som dricker mest kaffe i hela världen. Från början köpte man in råa kaffebönor som man rostade själv hemma och sedan malde till pulver. Pulvret blandades sedan med vatten och kokades på spisen. Sedan lät man kaffet stå en liten stund så att sumpen sjönk till botten. På 1930 talet uppfann den italienske designern Alfonso Bialetti en kaffekanna i tre delar som separerade kaffepulvret från vattnet med ett filter. Man kokar fortfarande kaffet på en spisplatta men man slipper sump i kaffet. Den första mokabryggaren var uppfunnen. Uppfinningen blev snabbt populär och i dag finns den i så gott som alla italienska, spanska och portugisiska hem. De manuella mokabryggare som säljs i dag är nästan identiska med originalet.
Numer används benämningen mokakaffe på alla sorters extra starkt kaffe som tillverkas med vattenånga under olika högt tryck ( oftast 1-2 bar). Kaffebönorna kan komma från Java, Moka eller Sydamerika. Det är styrkan på kaffet och tillagningssättet som avgör om det kallas moka eller inte. Inte bönans ursprung. Oftast serveras mokakaffe i små kaffekoppar med råsocker eller en mörk chokladbit till.

Mokakaffe och espresso kaffe är i princip samma sak. Skillnaden är att en espressomaskin brygger kaffet under högre tryck än mokabryggaren. Båga bygger på samma princip dock, att vattenånga ska tränga genom de finmalda kaffebönorna. Man kan säga att mocakaffet var hemmavarianten av espresso innan espressomaskinerna blev så billiga att var man kunde äga sin egen.

Hur fungerar en mokabryggare?


En mokabryggare består av tre separata delar. Längst mer finns en vattenbehållare som ska fyllas med en viss mängd vatten varje gång. Mokabryggare kommer i olika storlekar beroende på hur många koppar den ska brygga. Den fungerar inte som en vanlig kaffebryggare där man kan variera mängden vatten och kaffepulver efter hur många koppar man vill ha. Mittendelen är en filterbehållare med ett rör i mitten där vattenångan från den understa behållaren ska tränga upp. I filtret lägger du önskad mängd finmalet kaffe, löst packat. Vattenångan, nu blandad med kaffe fortsätter sedan upp till den översta behållaren där kaffet samlas. Det är viktigt att läsa alla instruktioner noga om man aldrig använt en mokabryggare förut. Om man skulle göra fel och råka täppa till ventilen som ska släppa ut eventuellt övertryck kan bryggaren explodera.

Storleken är viktig


Det är viktigt att du tänker ut vilken storlek på bryggare du vill ha innan du bestämmer dig. Det finns mokabryggare från en kopp ända upp till 10 koppar. De brygger lika mycket kaffe varje gång och det blir inte bra om man försöker brygga två koppar i en kanna avsedd för 10. Bestäm dig alltså först för hur stor mocabryggare du vill ha.

Vilken sorts spis har du hemma?


Detta kan låta som en konstig fråga men i dagens Sverige är den faktiskt väldigt relevant. Med en mokabryggare kokar du kaffet på en spisplatta. De flesta mokabryggare är tillverkade i aluminium och går då inte att använda om du har en induktionshäll hemma. En induktionshäll funderar endast ihop med metaller som är magnetiska och dit hör inte aluminium. Då måste du antingen köpa en mokabryggare som är specialgjord för just induktionshällar eller en mokabryggare med tillhörande värmeplatta. Även glaskeramikhällar kan bli lite griniga om man använder just aluminium.

Utseende eller prestanda?


Kommer du att stoppa undan din mokabryggare när du inte använder den eller vill du att den ska stå framme hela tiden. Den klassiska bryggaren ser ut på samma sätt som 1033 när den först lanserades men i dag finns det en uppsjö andra bryggare som har exakt samma funktion men som designmässigt skiljer sig markant från originalet. Du kan få en bryggare som är en riktig prydnad på köksbänken för 1200kr eller en enklare för 519kr. Båda modellerna brygger 9 koppar. De bryggare som är specialtillverkade för induktionshällar kostar i regel några hundralappar mer än övriga bryggare och det samma gäller bryggare där värmeplatta ingår.

Barletta Mokabryggare 4 Koppar


Barletta är ett italienskt märke som har tillverkat mokabryggare många år. Deras bryggare håller högklass och är stilfullt utformade. Det betyder att du kan ha den stå framme på bänken och slipper hitta plats för ännu en pryl i dina skåp. Den här mokabryggaren är idealisk för familjen där två eller tre vill ha en kopp kaffe på morgonen. Den räcker också till om grannen vill komma över på en fika eller om du vill ta med dig en kopp kaffe i bilen på väg till jobbet. Ett stort plus med just den här bryggaren är att den är kompatibel med induktionshäll. Det betyder att oavsett vilken sorts spis du har hemma kan du använda denna mokabryggare. Den kostar runt 349kr.

Bialetti Mokabryggare Brikka 4 koppar


Bialetti är originalet. Det var Alfonso Bialetti som uppfann den första espressobryggaren 1933. Den här Mokabryggaren har en design som likar originalet i alla avseenden. Detta märke är det enda som gäller för många mokafantaster. Den är tillverkad i aluminium och går alltså inte att använda på en induktionshäll. Som plus kan nämnas att den ger en väldigt riklig mängd crema som uppskattas av många mokaälskare. Den kostar runt 795kr.

Lämna en kommentar