Lila frukter – lista med bilder

Plommon

Om de inte klipps ner så kan plommonträd bli upp till 12 meter höga. De träd som används till kommersiell odling kortas dock ner till runt fem meter. Frukterna har en diameter på 2.5-7.5 cm och har en sfärisk till oval form. Frukterna har ett tunt och något vaxaktig smak. Smaken är söt och något marsipanaktig.

plommon

Den årliga produktionen är runt 12 miljoner ton, kina står för lite mer än hälften av detta men även mindre länder som rumänien eller serbien producerar en hel del.

Plommon kan odlas för mer än sin frukt, trädet är väldigt vackert när det blommar då det täcks med en massa småblommor. Ungefär som när körsbärsträd blommar.

Passionsfrukt

Passionsfrukten växer på rankor i tropiska klimat. Frukterna är djupt lila och har ett juicigt innanmäte fyllt med kärnor och gult fruktkött. Utöver sina vackra frukter så har växten också spektakulära blommor.

Visste du att man kan frysa in passionsfrukt?

Björnbär

Björnbär trivs bäst på soliga, varma och torra platser. I vilt tillstånd ser man dem främst i Sydsverige.

Namnet är lite oförklarligt eftersom björnar inte brukar vistas på de platser som björnbär växer. Vissa tror att namnet kan komma från den äldre benämningen brumbär. ”Brum” är en gammal nordisk benämning på löv.

Björnbär har ganska stora taggar vilket kan vara avskräckande men de är faktsikt förvånansvärt lätta att plocka jämfört med exempelvis hallon.

Vindruvor

Vindruvor kan variera mycket i färg, delvis de klassiska ljusgröna druvorna men också röda och purpurfärgade druvor finns.

Fikon

Fikon är en söt och välsmakande frukt som ofta säljs i juletider och som ofta är en del av lite lyxigare efterrätter.

Fikon produceras främst i turkiet och egypten men fikon kan också odlas på nordligare breddgrader. Fikon trivs ganska bra i svenska trädgårdar också och är en bra kandidat om man vill ha ett fint träd som bär smakrik frukt.

Svarta vinbär

Att kalla svarta vinbär lila kan man tycka är lite konstigt men färgen är faktiskt mer djupt lila än svart. Detta kan man se om man späder ut juicen från svara vinbär. Bären är smakrika men något bittra, därför passar vinbär bäst som en smaksättare tillsammans med något sött som neutraliserar bitterheten.

Blåbär

Blåbär trivs väldigt bra i grannskog och finns rikligt i Sverige. Färgen kan variera mellan blå, svart och djupt pupurfärgad. De får sin färg från antocyaniner, dessa har antioxidanta egenskaper och är bra för hälsan.

Lämna en kommentar