Kan man frysa in torkade fikon?

Torkade fikon används i en mängd kakor och bakverk och de har en klibbig konsistens som kan bli fyllig när de tillagas. Även om torkad frukt redan håller sig ganska länge, kan du förlänga deras livslängd om du inte tror att du kommer att använda dem eller om du vill hålla dem extra fräscha?

Kan man frysa in torkade fikon?

Ja, du kan frysa in torkade fikon i upp till 18 månader. Även om de redan har en ganska lång hållbarhet är det fortfarande ett alternativ att frysa in dem om du vill bevara dem ännu längre!

Kan man frysa in torkade fikon igen?Nej

Fryser torkade fikon bra?Ja

Hur man fryser torkade fikon

Det finns några olika sätt att frysa in fikon – vilken metod som fungerar bäst för dig beror på hur du planerar att använda fikonen senare och om du ska tina upp dem alla på en gång.

Hur man fryser hackade torkade fikon

Om du har tid att hacka fikonen är detta den bästa metoden att använda:

 1. Förbered fikonerna
  Hacka de torkade fikonen i små bitar med hjälp av en vass kniv eller en matberedare.
 2. Portion
  Fördela dina hackade torkade fikon i enskilda portioner – det är bäst att ha i åtanke vad de ska användas till så att du kan mäta ut det i förväg.
 3. Påse eller behållare
  Placera portionerna i frysfasta behållare eller ziplockpåsar och försegla dem. Se till att antingen pressa ut all luft eller försegla behållaren ordentligt.
 4. Etikett
  Skriv innehållet och datum för infrysning på påsen så att du vet exakt vad som finns i den och när den ska användas.
 5. Frys
  Placera ziplockpåsarna eller behållarna i frysen, helst genom att lägga påsarna platt för att utnyttja utrymmet i frysen på bästa sätt.

Hur man fryser hela torkade fikon

Den här metoden fungerar bäst om du inte vill eller har tid att hacka fikon och om du bara vill använda ett litet antal fikon åt gången.

 1. Lägga ut en bricka
  Klä en bakplåt med smörpapper.
 2. Lägg ut fikonerna
  Lägg ut de torkade fikonen på brickan och se till att de inte nuddar varandra, annars kan de klumpa ihop sig.
 3. Flash Freeze
  Ställ in brickan i frysen i cirka 3-4 timmar tills fikonen är frysta.
 4. Väska
  Ta ut brickan ur frysen, ta ut de frysta fikonen och lägg dem i en påse med dragkedja eller i en behållare.
 5. Frys upp
  Lägg tillbaka i frysen och förvara den så länge du behöver den.

Du kan också frysa in de torkade fikonen som de är, men då blir det en stor klump med frysta fikon. Denna metod är bara bra om du ska använda alla fikon på en gång .

2 tips för att frysa in torkade fikon

Nu vet du hur du fryser in dem och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in torkade fikon för att få bästa möjliga resultat:

Märk dina väskor
När du portionerar ut och märker dina påsar med torkade fikon kan du också skriva på receptet som de är avsedda för. På så sätt vet du hur mycket som finns i varje påse och vad de är avsedda för!

Se till att den är lufttät
Du vill inte att fuktig luft ska komma in i behållaren eller påsen. Se till att förslutningen på ziplock-påsen eller behållaren är tät och du kan till och med slå in behållaren i plastfolie för att vara säker.

Hur länge kan man frysa in torkade fikon?

Torkade fikon håller sig 12-18 månader i frysen om de förvaras på rätt sätt. Även efter 18 månader kan fikonen fortfarande vara goda, men kvaliteten kan ha försämrats något.

Du kan frysa in torkade fikon i upp till 18 månader

Hur tinas torkade fikon upp?

Det tar olika lång tid för torkade fikon att tinas upp beroende på hur många de är och hur de frystes in.

Det är alltid bäst att ta ut de torkade fikonen ur frysen och tina dem över natten i kylskåpet dagen innan du behöver dem.

Alternativt kan de tinas upp i 2-3 timmar på bänkskivan och sedan antingen flyttas till kylskåpet eller läggas till i ett recept direkt om du har ont om tid.

Kan man frysa in torkade fikon igen?

Det är bäst att inte frysa in torkade fikon igen, eftersom det börjar påverka fikonens kvalitet och konsistens.

Genom att planera vad fikonen ska användas till i förväg och att portionera dem med recept i åtanke kan du förhindra att du behöver frysa in något eftersom allting kommer att användas!

Fryser torkade fikon bra?

Även om torkade fikon redan är någorlunda konserverade är det fortfarande ett bra alternativ att frysa in dem! De håller sig så länge, är lätta att tina upp och förlorar varken textur eller smak.

Om du får för många torkade fikon och inte vill att de ska ta upp plats i köksskåpen, kan det bästa alternativet vara att portionera dem och frysa in dem!

Lämna en kommentar