Kan man frysa in gravad lax?

Det går alldeles utmärkt att frysa in gravad lax! Perfekt om man hittar lax till extrapris eller om det inte gick åt så mycket som man trodde under julhelgen. I kylen så håller lax i runt en vecka medan den håller sig i 2-6 månader i frysen.

Hur man fryser in lax.

Du kan absolut frysa in lax! Efter att ha legat i frysen i mer än 6 månader finns det dock en chans att laxen förlorat sin smak och konsistens, vilket gör den ganska oaptitlig.

Det är ganska enkelt att frysa in lax om du följer några få steg. Om du har ett oöppnat paket med lax kan du lägga det direkt i frysen. Är paketet oöppnat så räcker det för att skydda laxen.

Om du har öppnat paketet med lax behöver du dock en frysbar behållare eller en fryspåse.

Om du bestämmer dig för att använda en fryspåse bör du placera laxen försiktigt i den, gravad lax är ömtåligt och kan lätt gå sönder. När du har gjort detta ska du försöka ta bort all luft från påsens insida och försegla den ordentligt för att stoppa luft från att komma in.

Du kan sedan placera fryspåsen med laxen i frysen. Att använda en fryspåse är ett bra alternativ eftersom den kan läggas platt i frysen, eller placeras upprätt för att spara lite utrymme.

Om du vill förvara lax i en frystålig behållare behöver du bara placera laxen i behållaren och sätta på locket ordentligt. Försök att se till att det inte finns någon överflödig fukt i behållaren, eftersom detta kommer att orsaka att iskristaller bildas på laxen, vilket definitivt kommer att förstöra smaken och konsistensen när den tinas upp.

Lämna en kommentar