Hur man gör pocherade ägg i mikrovågsugn

Pocherade ägg tar längre tid eftersom du måste koka vattnet innan du kokar ägget. Det är dock superenkelt att göra pocherade ägg i mikrovågsugnen.

Hur gör man ett pocherat ägg i mikrovågsugnen? Använd en mikrovågsugnssäker kopp, mugg eller skål, tillsätt 1 kopp vatten, ¼ tesked vinäger och lägg sedan ägget i den. Täck med ett mikrovågsugnstäckt lock och mikrovågsugn på hög effekt i 1 till 2 minuter beroende på vilken färg du föredrar.

Med några enkla tips är det superenkelt att göra mikrovågsägg. Inom några minuter är mikrovågsugnspoacherade ägg redo att serveras med engelsk muffin eller på rostat bröd.

Kan man göra pocherade ägg i mikrovågsugn?

Ja, pocherade ägg kan tillagas i mikrovågsugn utan problem. Om du har bråttom är det den bästa metoden för att snabbt göra läckra pocherade ägg.

För att pochera ägg på spisen måste vattnet kokas innan ägget tillagas.

När du använder mikrovågsugnen knäcker du ett ägg i en mikrovågsugnssäker skål med kallt vatten och kokar det tills ägget har uppnått önskad beredning:

 • För mjukt pocherat ägg, mikrovågsugn i 1 minut.
 • För hård pocherat ägg, mikrovågsugn i 2 minuter.

Hur länge kokar du pocherade ägg i mikrovågsugn?Det kan ta 1-2 minuter att tillaga pocherade ägg i mikrovågsugn. Det går bra att börja med kallt vatten när du pocherar 1 ägg, men du bör värma vattnet i förväg om du pocherar 2 ägg samtidigt.

Rumstempererade ägg är lättare att pochera än kalla ägg, särskilt om du gillar mjuka pocherade ägg. Äggvitorna stelnar snabbare och äggulan förblir rinnande.

Det är bra att låta ägget ligga på bänkskivan i 20 minuter innan det pocheras. Detta är dock inte nödvändigt om tiden inte tillåter detta alternativ.

Tillagningstiden bestäms i slutändan av mikrovågsugnens effektJustera tillagningstiden utifrån apparatens effektnivå.

Är det säkert att äta pocherade ägg i mikrovågsugn?

Ja, det är säkert att äta pocherade ägg i mikrovågsugn eftersom de är lika näringsrika som ägg som tillagas på spisen. Dessutom innehåller pocherade ägg inte de tillsatsoljor som används när man steker ägg.

Överkokning tenderar att förstöra näringsvärdena i livsmedlet. Även om du kan öka näringsinnehållet i dina pocherade ägg i mikrovågsugn måste du mikrovågsugga dem försiktigt.

Låt vattnet koka ägget i mikrovågsugn. Ägget behöver inte kokas till dess att det är färdigt.

Kan man pochera 2 ägg samtidigt i mikrovågsugnen?

Ja, du kan pochera två ägg samtidigt i mikrovågsugnen. Om du vill pochera två ägg samtidigt i mikrovågsugnen måste du använda en kvartsstor mikrovågsugnssäker behållare.

Hur pocherar man fler än ett ägg i mikrovågsugnen? Fyll behållaren med 2 koppar vatten så att äggen får tillräckligt med utrymme för att koka jämnt. Mikrovågsugga vattnet i 1 minut innan du lägger i äggen och låt sedan vattnet koka i ytterligare en minut eller tills äggen är kokta till önskad färg.

Om du pocherar fler än ett ägg i mikrovågsugnen måste du lägga äggen i skålen med mycket varmt vatten. Låt mikrovågsugnen stå på hög effekt i 30 sekunder för att ge vattnet och äggen en liten boost.

När du tar bort skålen från mikrovågsugnen ska du täcka med ett lock och låta äggen fortsätta koka i 1 minut.

Kontrollera att äggvitorna är fasta genom att lyfta dem försiktigt med en sked. Du kan värma de pocherade äggen i 15 sekunder till om vitan fortfarande är väldigt rinnig och låta den sitta i 30-45 sekunder till för att få bästa resultat.

Om du använder tillräckligt mycket vatten kan du överföra det första ägget till en annan skål om du vill sila det andra ägget separat. Smaka av och servera, båda äggen ska vara kokta till samma konsistens och redo att ätas.

Varför exploderade mitt pocherade ägg i mikrovågsugnen?

Pocherade ägg kan explodera i mikrovågsugnen eftersom vätskan i äggen kokar medan den är instängd i membranet, eller så överhettas vattnet och orsakar en explosion.

Överhettning är en vanlig orsak till oro vid mikrovågsugning av vätskor. Ytspänningen fångar luftfickor under ytan och när spänningen bryts kan vätskan koka kraftigt och orsaka ett första utbrott eller en explosion.

När du mikrovågsuggar pocherade ägg bör du vara försiktig eftersom det kan vara farligt. Risken kan minskas genom att hålla tillagningstiden så kort som möjligt.

Hur pocherar jag ett ägg i mikrovågsugnen utan att det exploderar?

Du kan mikrovågsugga ett pocherat ägg i mikrovågsugnen utan att det exploderar genom att följa de här stegen:

 • Först och främst ska du värma vatten till kokpunkten i en mikrovågsugnssäker skål. En skål har en större yta än en kopp eller mugg och bidrar därför till att minska spänningsnivån.
 • Knäck nu äggen i en separat skål.
 • Häll försiktigt ner äggen i det varma vattnet.
 • Mikrovågsugn på hög effekt i 30 sekunder och låt ägget ligga i en minut tills vitorna börjar lägga sig som ett lager över det.
 • Ta nu upp ägget under vattnet för att röra om och vänd det försiktigt i vattnet. Den underkokta delen av ägget kommer i kontakt med det varma vattnet och stelnar snabbt.
 • Låt det pocherade ägget ligga i vattnet i 10-15 sekunder, eller tills ägget har fått den färg som du föredrar.
 • Skopa upp dem försiktigt när de är färdiga och dina mikrovågsugna pocherade ägg är redo att serveras.

Kan man värma pocherade ägg i mikrovågsugnen?

Ja, du kan enkelt värma upp pocherade ägg i mikrovågsugnen. Mjuka pocherade ägg kan utan problem värmas upp till ett hårt pocherat ägg.

Det är svårt att behålla ett mjukt pocherat ägg när du värmer det igen, om du inte doppat äggen i varmt vatten och inte låtit dem värmas upp helt och hållet. Utseendet och stekbarheten kommer att förändras något, men det pocherade ägget kommer att vara ätbart och gott.

Tips för mikrovågsugn pocherade ägg

Pocherade ägg kräver ingen olja eller smör vid tillagningen, vilket gör denna metod till det hälsosammaste sättet att tillaga ett ägg. Pocherade ägg kan tillagas i mikrovågsugn genom att följa de här tipsen:

 • Använd en kaffemugg om du inte har tillgång till en mikrovågsugnssäker skål.
 • Mikrovågsugn med 900-1200 watt för att snabbt pochera ägg utan problem.
 • Ägget ska täckas av en tum vatten för att det ska kunna pocheras ordentligt. Det måste dock finnas ett tomt utrymme över vattnet i skålen så att det kan koka eller stänkas. Använd en större mugg om det inte finns tillräckligt med utrymme i den.
 • Använd en skvätt vinäger för att hjälpa till att hålla ihop det vita ägget. Vinägern fungerar som ett koaguleringsmedel för att binda ihop ägget.
 • När du gör ett hård pocherat ägg i mikrovågsugn, stick ett litet hål i äggulan för att undvika explosioner. Du kan använda en tandpetare eller en vass knivspets för detta ändamål. Den ånga som rinner ut ur gulan undviker också att äggen överhettas. Stick tandpetaren eller knivspetsen i äggulan i stället för att röra om eller röra om den.
 • Täck muggen med en mikrovågsugnssäker tallrik eller ett fat för att hålla vätskan och värmen inne i muggen. Locket stänger in ångan samtidigt som det minskar risken för en röra i mikrovågsugnen om ägget exploderar.
 • Kontrollera noga om ägget är pocherat ordentligt eller inte. Du bör mikrovågsugga i 10 sekunders intervaller om vitorna inte är ordentligt fast efter den första tillagningstiden. Du kan upprepa den här processen tills du får den konsistens du vill ha.

Pocherat ägg i mikrovågsugn

Tidsåtgång:

Förberedelse:1 minut

Tillagningstid: 1 minut

Total tid: 2 minuter

Gör ett pocherat ägg i mikrovågsugn på 2 minuter genom att följa de här enkla stegen.

Ingredienser

 • 1 ägg
 • ¼ tesked vit vinäger
 • 1 kopp vatten

Instruktioner

 1. Använd en skål eller mugg som tål mikrovågsugn.
 2. Fyll den med en kopp vatten och en skvätt vinäger.
 3. Lägg nu ägget försiktigt i skålen. Ägget ska vara helt täckt av vattnet.
 4. När du gör ett hård pocherat ägg, stick en tandpetare i äggulan för att undvika att ägget exploderar i mikrovågsugnen.
 5. Täck skålen eller muggen med en mikrovågsugnssäker tallrik.
 6. Låt mikrovågsugnen stå på hög effekt i en minut. Det här gör att äggvitorna blir fasta, men äggulan inte kokar, utan det blir ett mjukt pocherat ägg.
 7. Du kan använda mikrovågsugnen i 10 sekunders intervaller om vitorna fortfarande är rinnande eller för att tillaga ett hård pocherat ägg.
 8. Om äggvitorna är tillräckligt fasta kan du ta upp det pocherade ägget ur vattnet med hjälp av en hålslev och lägga det på en tallrik.
 9. Efter att ha kryddat den med peppar och salt kan du servera den på en sallad eller en skiva rostat bröd.

Lämna en kommentar