Hur man fryser selleri så att de håller i upp till ett år

Till och med de mest påhittiga kockarna hamnar ibland i en grönsakslåda full av överskottsgrönsaker och undrar hur de ska gå vidare. Ta till exempel selleri: Kan man frysa in selleristjälkar? Om ja, hur? Och vad ska du göra med all den frysta sellerin senare?

Lyckligtvis är det lätt att frysa in selleri för att använda den senare. Fryst selleri förlorar lite krispighet, men är fortfarande mycket smakrik, så den passar bättre i grönsaksjuicer, soppor, buljonger eller såser än i råa cruditéplattor.

Om du vill förlänga grönsakernas livslängd och ge ditt framtida jag en gåva av vackert bevarade produkter, kan du följa den här steg-för-steg-guiden för att frysa in selleri.

selleri

Hur man fryser kokt selleri

Det bästa sättet att frysa in selleri är att först blanchera den i kokande vatten. Detta krångliga steg bevarar grönsakens färg och smak och förlänger dess livslängd: Blancherad selleri kan hålla upp till ett år i frysen.

Rensa och skär först den selleri som du vill frysa in. Skär sedan stjälken i bitar av den storlek som du tror att du vill använda senare (undantaget är en liten brunoise, som lätt kan glida genom en hålslev).

Under tiden kokar du en stor kastrull med vatten och förbereder ett isbad, eller en stor skål med vatten som är fylld till tre fjärdedelar med isbitar och kallt vatten.

När vattnet kokar, tillsätt den putsade sellerin och koka i två till tre minuter. Ta sedan upp sellerin ur vattnet med en tång eller en slitsad sked och lägg den kort i isbadet för att stoppa kokningen. Låt de blancherade selleristyckena rinna av och torka dem helt och hållet, och fördela dem sedan på en bakplåtspappersklädd plåt. Frys arket i en till två timmar, eller tills selleristyckena känns hårda, och dra sedan loss sellerin för att packa den i lufttäta påsar och förvara den i frysen i upp till ett år.

Kan man frysa rå selleri?

Även om en snabb blanchering före frysning gör din selleri gott, kan du absolut frysa rå selleri.

Först separerar du stjälkarna, tvättar och torkar dem helt och hållet, och sedan trimmar eller skär du dem i den form eller längd som du tror att du föredrar när du ska använda dem senare. Sprid ut selleribitarna på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg den i frysen. Efter en timme eller två kan du ta bort sellerin från plåten och lägga den i en fryspåse och se till att pressa ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den. De frysta selleristyckena håller sig en till två månader.

Hur man tinar fryst selleri

Det bästa med fryst selleri är att den inte behöver tinas upp. Du kan ta fryst selleri direkt ur påsen, slänga den i din juicepress eller gryta och fortsätta som om den vore färsk.

Lämna en kommentar