Hur man fryser in rabarber

Dess unika, skarpa smak finns inte i många andra livsmedel, vilket gör rabarbern till en av de mest unika frukterna som finns. Om du har turen att ha en egen rabarberplanta vet du att den kan producera massor av stjälkar under hela säsongen.

Kan man frysa rabarber?

Ja, du kan frysa rabarber i upp till 12 månader. Skär upp den i skivor, blanchera den i 60 sekunder i kokande vatten och frys den sedan snabbt in på en bakplåt. När den är fryst kan du hälla rabarbern i en fryspåse för att förvara den på längre sikt.

Hur man fryser rabarber

Om du vill frysa rabarber som är nyskördad från trädgården på ett korrekt och säkert sätt rekommenderar vi att du gör det när den är rå. Följ de enkla instruktionerna nedan:

 1. Skär rabarberna i bitar
  Skär först rabarberstjälkarna i grova bitar som är 1 tum långa. Du behöver inte ta fram en linjal, men skär dem i ungefär samma storlek.
 2. Blanchera dem
  Även om det inte är nödvändigt kan det vara bra att blanchera rabarbern. Det hjälper den att behålla sin smak och konsistens. Lägg rabarbern i en kastrull med kokande vatten i 60 sekunder, ta sedan bort den, låt den rinna av och låt den rinna under kallt vatten för att stoppa kokningen.
 3. Snabbfrysning
  Lägg rabarberskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in den i frysen i 3-4 timmar så att rabarbern hinner frysa helt.
 4. Slutlig frysning
  När du har frusit, ta ut brickan ur frysen, lägg de frusna rabarberbitarna i en zip lock-påse och ställ tillbaka till frysen.

Du har nu en färdig tillgång till rå rabarber som du tar en handfull av när du behöver den.

Ett knippe rabarber

Hur man fryser rabarberpaj

Det finns inget som är lika gott som rabarberpaj med vaniljsås – särskilt inte en kall vinterkväll. Det är både syrligt, sött och hur gott som helst.

Den goda nyheten är att du kan förbereda pajer långt i förväg, baka några pajer och frysa in dem. På så sätt får du en snabb tillgång till färdig paj direkt från frysen (som förstås smakar jättegott).

Om du vill frysa in rabarberpaj på rätt sätt och på ett säkert sätt följer du de enkla instruktionerna nedan:

 1. Tillaga pajen
  Laga din rabarberpaj som du brukar göra, men tillaga den inte. Se till att du gör den i den form som du planerar att baka den i så småningom.
 2. Slå in och frys in
  Linda in skålen i ett lager folie och ställ den i frysen. Försök att hålla den plant. Du är klar!

3 tips för att frysa rabarber

Nu vet du hur du fryser rabarber, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser rabarber för att få bästa möjliga resultat:

Blanchera i förväg
Det tar bara några minuter och en kastrull med kokande vatten, men det kan vara skillnaden mellan blöt, mosig och intetsägande rabarber och perfekt rabarber, så det är värt att anstränga sig för att blanchera dem.

Snabbfrysning
Om du fryser in förberedda rabarberbitar kan du frysa dem snabbt innan du fryser dem slutgiltigt. Det förhindrar att de klistrar ihop och gör det mycket lättare att ta fram den mängd du behöver vid varje tillfälle.

Tillaga paj från frysen
Om du har gjort rabarberpaj kan du värma upp den från frysen utan att den behöver tinas upp. Ställ bara in den i en varm ugn i cirka 50 minuter tills den är genomvarm.

Hur länge kan man frysa rabarber?

Om du fryser in en produkt som är gjord med rabarber, till exempel paj eller stuvad rabarber, är det bättre att frysa in den under en kortare period. Helst ska du använda dessa produkter inom 3 månader.

Om du däremot fryser in rå rabarber håller den sig utmärkt i frysen i upp till ett år. På så sätt har du ett ordentligt utbud av rabarber under hela året tills nästa säsong börjar.

Du kan frysa rå rabarber i upp till ett helt år

Hur tinas rabarber upp?

När det gäller upptining av rabarber är det bäst att lägga den i kylskåpet över natten så att den får gott om tid att tina upp. Tyvärr kräver detta lite planering i förväg eftersom du inte kommer att kunna använda rabarbern direkt från frysen.

Detta gäller dock inte om du vill göra såser, kompott eller sylt.

En annan sak som du inte behöver tina upp är rabarberpaj. Du kan laga rabarbercrumble direkt från frysen. Ställ bara in den i en ugn på cirka 180 grader i 50 minuter tills toppen är krispig och mitten är rykande varm.

Kan man frysa rabarber på nytt?

Även om det är säkert att göra det, finns det en risk att du bryter ner konsistensen något när du fryser rabarber igen. När du sedan tinar upp den igen kan den bli lite mjuk och mosig i vissa delar. Om du ska använda rabarbern till grytor går det bra.

Men om du vill behålla konsistensen rekommenderar vi starkt att du inte fryser in den igen.

Fryser rabarber in bra?

Precis som de flesta frukter är det svårt att se någon skillnad mellan färsk och fryst rabarber när den frysts in och tinas upp på rätt sätt (och ja, rabarber är tekniskt sett en grönsak).

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om frysning av rabarber eller rabarber i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa rabarberpaj?

Det kan du säkert. Gör bara din rabarberpaj som du normalt skulle göra fram till den punkt där du normalt skulle baka den med bakelsen. Linda in pajen i folie och sedan i plastfolie och lägg den i frysen.

Kan man frysa rabarberkompott?

När du ska frysa in rabarberkompott kommer din pålitliga isbricka att vara till nytta. På så sätt kan du frysa in kompotten i portioner. Fyll helt enkelt varje skåra på en iskubsbricka med din kompott, svep in brickan i plastfolie och lägg den sedan i frysen.

Lämna en kommentar