Hur länge håller kaffe sig i termos?

Oavsett om du jobbar på ett kontor som inte har några kaféer i närheten eller om du inte står ut med de höga priserna på ditt lokala kafé kan du alltid lita på hemlagat kaffe och en termos! Detta ger dig mer kontroll över kaffets kvalitet, pris och smak, men är det praktiskt?

Hur länge kaffe håller i en termos beror mycket på termosens kvalité.

Ditt kaffe håller i 6 timmar i en termos av låg kvalitet och kan behålla sin smak och temperatur i upp till 12 timmar i en riktigt bra termos. Nyckeln är temperaturhållning, och om din termos håller kaffet tillräckligt varmt flera timmar senare är det tillräckligt bra för att drickas.

I resten av den här artikeln utforskas hur du kan se till att ditt kaffe håller i en termos även om du tar med det för en långkörare på jobbet. I slutet av det här inlägget kommer du att kunna göra ditt kaffe hemma och ta med det till jobbet, gymmet eller en picknick i en annan stad, ort eller stadsdel utan problem.

Kan man bli sjuk av att dricka gammalt kaffe?


Vi måste skilja på ”dåligt kaffe” och ”utgånget kaffe”. Om du inte är intresserad av smak är kaffe som bryggts och hällts upp i en glasflaska tillräckligt bra för att mikrovågsugna och drickas dagar senare. Många kaffekännare skulle dock bli förskräckta över idén eftersom smaken av nämnda kaffe skulle vara helt annorlunda än vad man förväntar sig av en nybryggd kopp.
Man kan bli sjuk av att dricka kaffe som gjorts med utgångna eller härskna bönor, men en välförvarad portion kaffe kommer inte att göra dig sjuk, trots att den blir dålig på grund av temperaturförändringar. Det kommer bara inte att smaka gott, och om du är i stort behov av en koffeinboost kan du dricka det.

Nu när du vet att förbrukat kaffe har mer att göra med själva bönorna och om det finns mögel eller andra föroreningar i kaffesumpen, kan du skilja det från ”dåligt kaffe”, som helt enkelt är välgjort kaffe som inte smakar lika bra eftersom det har tappat sin temperatur och överoxiderats. Att mikrovågsugga sådant kaffe ger inte tillbaka den ursprungliga smaken även om det kan lura en okunnig smak.

Med detta sagt betonar jag termosens kvalitet när du transporterar din dryck. Ditt kaffe är lika bra som termosen det ligger i. Så länge som blossen inte tappar hjärta är ditt kaffe gott. Teoretiskt sett borde ditt kaffe vara bra under samma period om en flaskan håller temperaturen i en vecka, men det är inte praktiskt genomförbart. I den verkliga världen tappar kolvar värme, och du kan inte förvänta dig att din termos ska hålla ditt kaffe varmt och välsmakande för evigt.

Är kaffe gott efter 12 timmar?


Eftersom kaffe bara är gott så länge som det behåller sin temperatur i ett vakuum och en termos gradvis förlorar värme, är den självklara frågan för de flesta människor hur länge den bästa termosen kan behålla värmen. Vissa termosflaskor förlorar sin temperatur på bara fyra timmar, finns det då en termos som kan behålla värmen i över 12 timmar?


Kaffe är gott efter 12 timmar endast om det förvaras i en termos för 18 timmars uppvärmning omedelbart efter bryggningen. Om ditt kaffe har stått i en kaffekopp förlorar det inte bara smak utan kan också ha samlat på sig föroreningar från omgivningen. Om det var täckt kan du dricka det, men det kommer inte att smaka särskilt bra.

Du kan realistiskt sett förvänta dig att kaffe håller i en termos av hög kvalitet i upp till 12 timmar. Om tillverkarna anger att termosen håller kaffet gott längre måste du vara mycket misstänksam eftersom de ledande tillverkarna inte kan pressa sig förbi värmehållningsgränsen på 18 timmar (vilket innebär att kaffet börjar bli dåligt efter 12). Om du kontrollerar din termos för att se om den är effektiv och upptäcker att den har hållit värmen i 18 timmar kan du gärna förvara ditt överskottskaffe i den för senare konsumtion.

Lämna en kommentar