Hasselnöten – en god och nyttig nöt som du kan plocka själv.

Hasselnöt används för att göra en mängd olika saker, främst godis och bakverk. Exempelvis praliner, nutella och chokladkakor.

Hasselnöt fungerar dock utmärkt till annat än godis och desserter, finhackad fungerar den utmärkt ovanpå både sallad och lax. Många müslisorter använder hasselnötter. Hasselnöt är också ett perfekt tillskott i morgonkaffet.

I den här artikeln går jag igenom hur hasselnötter kan användas i matlagning, vilka hälsofördelar de har samt lite om hur de odlas och hur du ska göra för att plocka dina egna nötter.

Matlagning och bakverk

Gianduja och nutella. Nutellans historia är ganska intressant, under 1800-talet införde Napoleon handelsrestriktioner på det Brittiska imperiet. Detta medförde att choklad blev svårt att få tag på. En driftig och uppfinningsrik italiensk chokladhandlare kom på idén att blanda ut sin choklad med hasselnötter. Något som fanns rikligt i Italien på den tiden, faktum är att Italien är det land som idag producerar mest hasselnötter förutom Turkiet. Den utspädda chokladen innehöll 30% nötter och fick namnet gianduja.

Ferrero spelade vidare på chokladhandlarens goda idé och skapade nutella under tidigt sextiotal. Varje år säljs ca 180 000 ton nutella!

En annan klassiker som är gjord på hasselnötter är trillingnöten. Den var länge en del av Alladinasken men togs bort för ett par år sedan. Även vanlig hederlig nougat är ofta gjord på hasselnötter.

Odling av hasselnötsträd

Hassel kan både få en träd och en buskform. Grenarna har traditionellt använts för att tillverka buskar och staket.

Turkiet står för en klar majoritet av jordens hasselnötsproduktion nästan tre fjärdedelar av alla hasselnötter odlas där. Odling och tillagning av hasselnöt har en lång historia, arkeologiska fynd visar att man tillagade nötter i Skottland för mer än 8000 år sedan.

Att världen har ett stort sötsug är tydligt, ca 25% av världens nötproduktion går till företaget som tillverkar ferrero rocher och nutella.

Det finns en rad olika arter av hassel och deras kyltålighet varierar. Du bör därför kolla upp vad för du köper men hassel går att odla i hela göta och svealand.

p.g.a. sin täthet fungerar hassel perfekt som skugggivare, de fungerar också att plantera som häck. Då bör man odla

Så plockar du dina egna hasselnötter.

Nötter och ollon innefattas faktiskt inte av allemansrätten. Många har dock hasselträd som prydnad och frågar man så är det ganska god chans att folk går med på att man plockar. Egentligen är det bäst att plocka nötterna när de har fallit till marken men problemet är att insekter och djur då ibland hinner före. Jag brukar plocka direkt från trädet när de första nötterna börjar falla. När detta sker varierar men håll koll på lokala hasselträd i slutet av augusti.

Bland proffesionella odlare så sker skörden under mitten på hösten, de flesta odlare låter nötterna falla till marken där de sedan plockas upp för hand eller krattas upp.

Ett trick som man kan lägga till är att lägga en pressening under trädet och skaka om det. De nötter som faller ner (relativt) självmant är mogna och redo att ätas.

Vissa av nötterna kan ha blivit drabbade av larver och innanmätet är därför tomt. Dessa är dock enkla att rensa ut, det är bara att lägga nötterna i vatten och plocka bort de tomma, de flyter nämligen!

Man måste inte torka hasselnötterna, de går också bra att äta färska, då får de en helt annan smak och konsistens än vad torkade hasselnötter har. Färska hasselnötter har en smak som påminner lite om kokosnöt och konsistenen är saftig och knaprig.

Hasselnötter är nyttigt

Hasselnötter är nyttiga, de är fulla v protein, fiber, vitamin E, järn och magneium. De innehåller mycket nyttigt fett, detta gör också att kaloriinnehållet är högt. 628 kcal/ 100 gram. Även om man inte ska stirra sig blind på kalorier så kan det vara en bra idé att inte äta för mycket om man försöker gå ner i vikt. Med det sagt så kan nötter bidra både med nyttigheter och mättnadskänsla, till skillnad från t.ex. en påse colanappar.

Så gör du hasselnötskaffe.

Det är inte helt ovanligt att någon beställer en hasselnötskaffe på kafe. Baristan pumpar i lite hasslnötssirap i din kaffe en är detta det enda sättet att få en god kopp hasselnötskaffe? Naturligtvis inte! Det finns ett både nyttigare, godare och mer naturligt s´ätt att ge ditt koppe en nötig upppiffning

Ok, så jag har sålt in hemmagjort hasselnötskaffe. Hur gör man det då? Det är ganska enkelt faktiskt.

  • Välj kaffe att brygga, enligt mig fungerar lättrostat kaffe bäst eftersom det inte överröstar nötsmaken.
  • Köp ett gäng hasselnötter och hacka upp. Om du har möjlighet att använda en kaffemal eller dylikt för att få till riktigt finkornigt nötkross så är detta att föredra eftersom kaffet kommer kunna ta upp mer nötarom.
  • Brygg i en kaffepress. Detta är enligt mig det bästa sättet att brygga nötkaffe. Vanligt bryggkaffe tar inte upp nötsmaken på samma sätt. Jag har visserligen aldrig provat men jag tror att traditionellt kokkaffe skulle fungera lika bra på att ta upp nötsmaken. Grejen är att de pappersfilter som man brukar använda vid bryggning fångar upp olja.
  • Njut! Om du vill ha en mörkare och mer komplex nötsmak så kan du snabbt rosta nötterna mitt i ugnen på ca 200 grader.

Sammanfattning

Hasselnöten är mångsidig! Den kan både vara en del av dekadenta efterrätter men också ett snacks fyllt med nyttigheter. Den smakar väldigt annorlunda beroende på om den äts färsk eller torkad. Om du vill få dig en ny smakupplevelse så ge dig ut och plocka lite färska hasselnötter, det är både mysigt och ekonomiskt.

Lämna en kommentar