Fryst lax i ugn utan att tina först.

Allra godast blir laxfiléer som har tinats innan de tillagas. De blir något mörare men det går alldeles utmärkt att lägga in fryst lax direkt i ugnen också. För tinad lax bör du tillaga mitt i ugnen i 225 grader i 20 minuter. För fryst lax gäller 225 grader i 30 minuter.

Den tinade laxen blir mör och jämnt tillagad medan den frusta laxen blir något ojämnt tillagad med en fin orange yta.

Fortsätt att läsa för att få en fullständig guide till hur du tillagar fryst lax perfekt.

5 tips för tillagning av fryst lax

Arbeta med mindre delar.


För bästa resultat bör du använda mindre frysta styckningsdelar av lax. Även om det är fullt möjligt att tillaga en hel sida lax så blir det ofta bättre med mindre delar.

Jag skulle också spara mina riktigt imponerande fiskbitar för ordentlig upptining och en speciell måltid. Använd fryst lax för kvällar när du bara vill slänga ihop något snabbt som ändå blir väldigt gott.

Skölj inte laxen.


Du kanske läser att du ska skölja din frysta lax under kallt vatten för att ta bort eventuella iskristaller, men jag skulle hoppa över detta steg. Jag upplever att smaken och känslan blir lite bättre om laxen är torr när den sätts in i ugnen.

Prova en smakrik sås till din lax.


Lax är en fantastisk duk som tar emot en rad smakprofiler, från en pesto till en vitlöksglasyr med brunt socker. Använd en snabb sås för att förstärka smaken på din frysta lax.

Skrapa bort eventuella fula bitar.


En nackdel med att laga fryst lax i ugn är att du kommer troligen att stöta på fler bitar albumin, som är ett vitt protein som finns i all lax och som tenderar att sippra ut med mer aggressiva tillagningsmetoder. Detta är helt ofarligt men smakar inget och ser lite otrevligt ut, skrapa gärna bort det.

Så här vet du att fryst lax är tillagad.


Om du är nybörjare när det gäller att tillaga lax är det här några saker du ser när den är genomkokt. Köttet kommer att vara ogenomskinligt och inte längre genomskinligt. När man trycker på laxen med en gaffel kommer den lätt att gå i små bitar. Du kan också se albumin.

Lax är lite som biff i det avseendet att alla har olika preferenser för mörhet. Vissa kockar låter den till och med vara lätt genomskinligt rosa i mitten. Om du har en ugnstermometer så är en inre temperatur på 55 grader ett bra riktmärke.

Lämna en kommentar