De hälsosammaste teerna

Det är ingen hemlighet att det är bra för hälsan att dricka te. Te har använts i århundraden som ett hälsofrämjande medel i samhällen från Kina och Japan till Amerika. I dag finns det tusentals olika te-smaker som framställs av kryddor och örter samt av blad från teplantor.

Forskning har visat att om man dricker en kopp te varje dag kan det bidra till att hålla dig frisk. Vissa teer har visat sig kunna förebygga neurologiska sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Andra teer stärker matsmältningssystemet, förebygger hjärtsjukdomar och hjälper dig slappna av.

Att säga vilken typ av te som är hälsosammast är nästan omöjligt. Det beror på att det finns tusentals teer som har hundratals olika fördelar. Som individer är vi inte ute efter samma hälsofördelar från våra teer. En del av oss vill sova lättare och andra vill ha en energikick.

Så hur bestämmer du vilket te som är hälsosammast för dig? Vi har sammanställt en lista över de teer som har flest hälsofördelar överlag. Läs vidare för att ta reda på vilka teer som fungerar bäst för din livsstil.

Grönt te uppfattas ofta som hälsosamt, och det med all rätt!

De hälsosammaste äkta teerna

Äkta teer tillverkas av växten Camellia sinensis, allmänt känd som teplantan. Skillnaden mellan de äkta teerna uppstår på grund av hur de produceras. Vissa är oxiderade och rullade medan andra bara är soltorkade. Här har vi lyft fram den viktigaste skillnaden mellan de äkta teerna och deras hälsofördelar.

Grönt te


Grönt te framhålls ofta som det hälsosammaste teet. Det är fullt av polyfenoler och antioxidanter som bidrar till att främja hjärnans och hjärtats hälsa. Grönt te anses vara ett av de minst bearbetade äkta teerna eftersom det inte genomgår oxidation. Bladen skördas och torkas och rullas omedelbart. Kinesiskt grönt te bränns eller rostas och har rostade och jordiga smaker. Japanska gröna teer ångas, vilket ger en blommig och vegetabilisk smak.

En vanlig favorit när man pratar om hälsosamma teer är det japanska gröna matcha teet. Denna typ av grönt te framställs genom att tebladen mals till ett fint pulver.

Hälsofördelar: Förbättra hjärnfunktionen och bekämpa cancer


Grönt te innehåller höga koncentrationer av antioxidanter. Dessa antioxidanter bekämpar fria radikaler som kan leda till för tidigt åldrande, inklusive fina linjer, rynkor och försämrad kognitiv funktion. År 2012 drog forskarna slutsatsen att grönt te är det bästa teet när det gäller att förebygga cancer.

Antioxidanter i grönt te förebygger också oxidativ stress i hjärnan, vilket kan leda till demens och kognitiva störningar. Vissa antioxidanter i grönt te bidrar till att öka hjärnans aktivitet och minnesförmåga. Dessa hälsosamma fördelar ökar med varje ytterligare kopp grönt te. Experter rekommenderar att man konsumerar 4-5 koppar grönt te för att få dessa hälsofördelar.

Svart te


Svart te är det mest konsumerade teet i världen. I själva verket står svart te för nästan 75 % av den totala tekonsumtionen. Svarta teblad skördas, rullas och oxideras, vilket ger dem en djupt svart färg. Svart te innehåller det högsta koffeininnehållet av alla äkta teer. Svart te används ofta som ett uppiggande alternativ till kaffe på morgonen. Svart te tenderar att ha en starkare smak än andra äkta teer. Smakprofilen består av maltiga, chokladiga och jordiga toner med en skarp avslutning. De mest populära sorterna av svart te är Darjeeling, Assam och frukostte som Earl Grey.

Hälsofördelar: Sänkta kolesterolvärden och allmän hjärthälsa


Svart te är fullt av antioxidanter och teaflaviner, som bidrar till att skydda hjärthälsan. Forskare har funnit att svart te kan bidra till att sänka de dåliga kolesterolnivåerna, det så kallade LDL-kolesterolet. Detta te kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar genom att förbättra blodcirkulationen och sänka blodtrycket. Experter rekommenderar att man dricker tre koppar eller mer svart te per dag för att få dessa hälsofördelar.

Oolongte


Oolongte anses vara den gyllene medelvägen mellan grönt te och svart te. Oolongte är halvt oxiderat. Bladen plockas, rullas och får jäsa under en kort tid. Oxidationsprocessen avslutas när bladen utsätts för höga temperaturer.

Oolongte-smakerna varierar kraftigt beroende på de olika stilarna och regionerna där teerna produceras. Smakerna kan variera från söta och fruktiga till träiga och nötiga. Oolongtebladen rullas antingen till långa lockiga blad eller till tighta pärlbollar. Oolongte är känt i Kina som wulongte och den mest populära sorten är Se Chung.

Hälsofördelar: Bra för vikten


Oolongte kan hjälpa till med viktminskning tack vare polyfenoler och koffein. Studier har visat att oolongte hjälper till att utlösa en minskning av fettcellerna tack vare dess koffeininnehåll. Forskare tror att koffeinet inducerar adrenalinliknande effekter som påskyndar ämnesomsättningen och resulterar i fettförbränning. En annan studie visade att 70 % av deltagarna förlorade mer än två pund fett efter att ha konsumerat oolongte varje dag i sex veckor. Forskarna tror att polyfenoler effektiviserar matsmältningssystemet, vilket gör att kroppen kan bränna fett snabbare.

Vitt te


Vitt te är den minst bearbetade av de äkta te-typerna. Bladen plockas och torkas omedelbart i solen, utan några som helst förändringar. Det anses vara ett av de mest naturliga teerna på grund av denna odlingsprocess. Vitt te har en mjuk blekgul färg och har en delikat smakprofil. Det kan vara fruktigt och blommigt eller något kryddigt och vegetabiliskt beroende på ursprunget. De två mest populära sorterna är Silver Needle och White Peony. Silver Needle tillverkas endast av blomknoppar från Camellia sinensis-plantan. White Peony tillverkas av de två översta bladen och blomknopparna.

Hälsofördelar: Förbättrar hudens och hårets hälsa


Universitetsstudier har visat att vitt te kan skydda hudceller från skador som orsakas av oxidation. Antioxidantrikt vitt te hjälper också till att eliminera fria radikaler som kan leda till tecken på för tidigt åldrande, inklusive rynkor. Vitt te innehåller antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska rodnad och inflammation som orsakas av hudsjukdomar som eksem eller mjäll.

En annan studie visade att vitt te kan hjälpa personer som lider av hudsjukdomar som rosacea och psoriasis. Det beror på att vitt te innehåller ämnen som hjälper till att producera nya celler i överhuden. Vitt te innehåller också stora mängder fenoler som ökar produktionen av kollagen och elastin. Dessa två proteiner som spelar en roll för en slätare och ungdomligare hud finns i en mängd olika hudvårdsprodukter. Drick en kopp vitt te varje dag för att rensa huden och minska fria radikaler som kan orsaka finnar och rynkor.


Lämna en kommentar