Blir vinäger dåligt?

Varje vuxen har någon gång ställt den här frågan: ”Varför har vi fyra öppnade vinägerflaskor?” Det är då vi undrar: blir vinäger dåligt?

Ibland är det under vårstädningen som du märker att det står en flaska äppelcidervinäger på den nedre hyllan, två flaskor balsamvinäger på den mellersta hyllan och en vitvinsvinäger på översta hyllan.

Andra gånger organiserar du ett skåp i köket för att du inte längre kan hitta produkter som du ställde där för några dagar sedan. Vid sådana tillfällen brukar vi upptäcka att vi fortfarande har några rester av köksvaror som t.ex. vinäger kvar.

Om du har några halvöppna flaskor av denna sura ingrediens har du förmodligen börjat fundera på hur länge den håller. Eller hur man ser om den har blivit dålig. Eller om de där slemmiga geléliknande skivorna i botten av flaskan betyder att flaskan är förstörd.

I den här artikeln kan du hitta svar på alla dessa frågor, och lite till. Vi går igenom förvaring, hållbarhet och hur ättikan blir dålig i allmänhet. Och även om det finns en hel del varianter av kryddan där ute, gäller de allmänna reglerna för dem alla på samma sätt.

Om du tycker att det låter intressant att lära dig mer om dessa ämnen kan du läsa vidare.

ProduktBäst kvalité föreOkej att använda
Vitvinsvinäger2 årför evigt
Äppelcidervinäger5 årför evigt
Rödvinsvinäger2 årför evigt
Balsamvinäger2 till 3 årför evigt
Risvinäger2 årför evigt
Hållbarhet för olika typer av vinäger

Hur man förvarar vinäger

Vinäger är en hållbar sak. Du bör förvara den i en sval och mörk miljö, borta från värmekällor. Skafferiet är förmodligen den bästa platsen för en oöppnad flaska vinäger, medan ett mörkt skåp i köket är den perfekta platsen för en öppnad flaska.

När det gäller en öppnad flaska, kom ihåg att hålla den tätt förseglad när den inte används. Det var allt när det gäller riktlinjer för förvaring.

INFO

Vinäger kräver ingen kylning eller annan särskild behandling, oavsett om den är öppnad eller inte.

En viktig sak om vinäger som du bör känna till är den bottensats som ibland kan finnas i vinägern. Detta är en naturlig biprodukt vid framställningen av vinäger.

Vissa vinäger säljs med bottensats i, och de märks vanligen som ofiltrerade. Men de flesta är filtrerade eller pastöriserade. Båda processerna gör sig av med bottensatsen och lämnar en klar vätska som är redo att användas till dina salladsdressingar.

Om en filtrerad vinäger öppnas under en längre tid (tänk år) kan en bottensats börja bildas på egen hand. Och det är en helt naturlig och säker process.

Om du ser en öppnad vinägerflaska för första gången efter några år och märker att det bildas sediment på toppen eller att det finns en eller flera slemmiga skivor på botten, ska du inte bli rädd. Din vinäger är fortfarande helt okej.

TIPS

Om du inte tycker om bottensatsen kan du alltid filtrera bort den med hjälp av en finmaskig sil eller kaffefilter.

Hur länge räcker vinäger

Du kom hit för att ta reda på om vinäger håller i evighet, eller hur? Det finns inget bra svar på denna fråga. Vad som är säkert är att vinäger har en riktigt lång hållbarhet, och om du förvarar den på rätt sätt kommer den aldrig att bli dålig.

Men med tiden kan den förlora en del av sin smak och lukt, särskilt om det är en fruktvinäger. Det finns naturligtvis ett par faktorer som spelar in, till exempel hur ofta vinägern öppnades, om den någonsin stått i solljus under en längre tid och så vidare. Kvaliteten på själva vinägern spelar också en viktig roll. Särskilt när det gäller balsamvinäger. Men vanligtvis är smakskillnaderna mellan färsk och gammal vinäger inte så stora.

Många vinägerflaskor har ett bäst-före-datum, men vissa har det inte. Det finns minst två anledningar till detta.

För det första, som jag redan har nämnt, är vissa typer av vinäger lite mer känsliga än andra, och du kan se vissa kvalitetsförändringar med tiden, därav datumet på etiketten.

Det andra skälet har mindre att göra med vinäger och mer med att människor är människor. Människor tenderar att lita mer på produkter med ett utgångsdatum än på produkter utan. En vinäger med ett datum är alltså mer ”pålitlig” än en vinäger utan datum. Därför är det inte särskilt logiskt att anta att en vinäger utan datum håller sig bättre än en vinäger med datum.

Observera att perioderna ovan endast är uppskattningar och att de är av bästa kvalitet. Vinäger som förvaras på rätt sätt förblir säker att använda på obestämd tid.

Hur man ser om vinäger har blivit dålig

Som jag redan har nämnt håller ättika i stort sett för evigt om du tar väl hand om den. Syran i vätskan gör ett bra jobb med att hämma all bakterietillväxt, förutom de bakterier som finns naturligt i ättika, förstås.

Och som du redan vet, om det bildas sediment, grumlighet eller slemmiga skivor i flaskan är vätskan fortfarande säker att använda, eftersom bottensatsen är ofarlig.

Det enda du behöver oroa dig för är vätskans kvalitet. Vissa typer av vinäger behåller sin kvalitet bättre än andra, så om en maträtt är starkt beroende av smaken av vinäger bör du kontrollera dess kvalitet innan du använder den.

Det gör du genom att lukta på den och smaka på en tesked för att bedöma smaken. Om allt är som det ska vara kan du använda den. Annars är det förmodligen bättre att använda en färsk flaska istället och använda den här till rätter som bara behöver lite syra.

Lämna en kommentar