Är det farligt att äta för mycket nötter?

Nötter äger den härliga egenskapen att de både är goda och, mestadels, väldigt nyttiga. Precis som med allt annat kan det dock bli för mycket av det goda. Att äta nötter i lagom mängd varje dag är nyttigt för de allra flesta, det finns dock en del saker du ska se upp med.

Man ska inte äta för mycket av någonting

Ett väldigt förenklat svar på den här artikelns rubrik är: ja, det är farligt att äta för mycket nötter. Det är farligt att äta för mycket av vad som helst, oavsett vad det är. I de allra flesta fall finns dock ingen överhängande risk för att du ska drabbas av något farligt om du äter mycket nötter vid enstaka tillfällen. Nötter kategoriseras som ”nyttigt” men att någonting är nyttigt betyder inte att du kan äta hur mycket som helst av det. De flesta nötterna är utmärka källor till fibrer, vitaminer, mineraler, hälsosamma fetter och proteiner. Många nötter har dessutom andra hälsoeffekter. Mandlar och valnötter har till exempel visat sig minska halterna av dåligt kolesterol hos människor. Den mest överhängande faran, vanligtvis, med att regelbundet äta för mycket nötter är helt enkelt att du går upp i vikt. Övervikt är, som du säkert känner till, i sig intimt förknippat med många olika dåliga hälsoeffekter.

Högt kaloriinnehåll i de flesta nötterna

Nötter i rimliga mängder innehåller massor av näringsämnen men de innehåller också mycket kalorier. Även om du äter rätt så små mängder nötter kan du ganska enkelt addera hundratals extra kalorier. Men om du lever en förhållandevis aktiv livsstil och äter en kost som är balanserad i övrigt kan du absolut äta mycket nötter överlag utan att det ska påverka din hälsa nämnvärt. Så hur ser rekommendationerna ut för hur mycket nötter du ska äta?

Livsmedelsverkets rekommendationer

Livsmedelsverket rekommenderar att du inte äter mer än några matskedar nötter varje dag. Om du inte äter nötter varje dag kan du utan att få dåligt samvete konsumera mer nötter som helgsnacks eller vid andra särskilda tillfällen. Godast är kanske ändå om du använder nötter tillsammans med olika fröer för att piffa upp morgonmüslin eller en sallad.

Se upp för aflatoxin

Aflatoxin är ett mycket giftigt cancerframkallande ämne. Tekniskt sett hör det till en kategori ämnen som kallas för mykotoxiner. ”Myko” syftar på svamp, ”toxin” på att ämnet är giftigt. Aflatoxin är med andra ord ett giftigt ämne som skapas av små mögelsvampar. Ämnet förekommer ibland i nötter, framför allt i pistage- och jordnötter samt mandel.

Undvik nötter som smakar märkligt eller är missfärgade

Nivåerna av aflatoxin i olika livsmedel övervakas av både EU och Livsmedelsverket. Om de upptäcker för höga halter av aflatoxin i något livsmedel går de ut och varnar om detta. Följden blir vanligtvis att det partierna av det aktuella livsmedlet återkallas. Aflatoxin kan dock i enstaka fall förekomma i nötter ändå. Du undviker att få i dig aflatoxin i nötter genom att avstå från att äta nötter som är missfärgade eller smakar konstigt.

Mindre allvarliga bieffekter av att äta mycket nötter

De vanligaste bieffekterna av att äta för mycket nötter är sällan allvarliga. Nötter innehåller ämnen som gör dem svårsmälta. Detta leder i sin tur till olika konsekvenser. Att äta mycket nötter kan ge dig gaser. Den höga fetthalten i nötter kan också leda till diarré. I vilken utsträckning denna typ av problem drabbar dig är dock högst individuellt. Vissa av oss har väldigt känsliga magar medan andras magar tycks klara av nästan vad som helst.

Sammanfattning

Såvida du inte lider av allergier eller andra hälsoproblem som förvärras om du äter nötter finns det inget att oroa sig över. Du kan, som jag skrev tidigare, äta nötter med gott samvete. Se bara till att äta lagom doser. Om du konsumerar nötter varje dag, gör det i små mängder som ett komplement till en i övrigt omväxlande kost. Är nötter något du äter främst som ett snack på helgerna, ät gärna mer om du vill men överkonsumera inte. Viktigast av allt: låt bli nötterna som ser konstiga ut eller som smakar konstigt. Så länge du håller dig till sunt förnuft och inte överkonsumerar är nötter en utmärkt del av en näringsriktig kost som snarare gagnar än gör skada.

Lämna en kommentar