5 saker att rensa ut från ditt skafferi just nu

Nu när vi är mitt i hösten och julen börjar komma igång finns det ingen bättre tidpunkt att rensa ditt skafferi för att förbereda det för all matlagning, bakning och underhållning som väntar. Avsätt lite tid i helgen för att rensa ut de här fem sakerna så får du ett fräscht skafferi som är redo att ta sig an allt det roliga som följer med den här festligaste säsongen.

1. Gamla kryddor

Med all bakning du ska göra vill du att kanel, muskot och andra kryddor ska vara i topp. Även om torkade örter och kryddor tekniskt sett inte blir dåliga förlorar de sin styrka snabbare än du kanske tror. Hållbarheten kan variera men en allmän tumregel är att hela kryddor är bäst inom två år, medan malda kryddor egentligen bara är bra att använda inom ett år. Använd din näsa för att vara säker: Om kryddan inte har mycket arom och luktar mer som skafferiet än något annat är det dags att kasta den.

2. Härskna oljor

Även om du kanske trodde att det var en bra idé att spara den sista biten av den fina flaskan olivolja som du tog med dig från din italienska semester för flera år sedan till ett speciellt tillfälle, måste jag tyvärr göra dig besviken – den kan mycket väl vara rancig. Olivolja (eller vilken olja som helst för den delen) förstörs snabbt när den utsätts för syre, ljus och värme. Även om oljan är oöppnad, om du har lämnat den i ett varmt kök eller om flaskan är gjord av genomskinligt glas och den inte har förvarats på en mörk plats kan den vara dålig. Rankad olja kommer att ha en metallisk, tvålig och bitter lukt, så gör ett gott gammalt näs-test.

3. Gamla kex, chips och nötter.

Om du planerar att ha gäster under julhelgen kommer du troligen att behöva kex, chips och nötter till ostbrickor, dips med mera, så kontrollera vad du redan har i ditt skafferi. Om du inte har förseglat krispskartongen ordentligt eller glömt att använda ett påsavskiljare kan innehållet vara gammalt. Om du har förvarat nötter i rumstemperatur i ditt skafferi kan de också vara förstörda – de förvaras faktiskt bäst i kylen eller frysen.

4. Uttjänta burkar och burkar

Gå igenom staplarna med burkar och burkar i ditt skafferi och kontrollera om de har ett utgångsdatum. Kom ihåg att uttrycken ”upphör att gälla den” och ”bäst före användning” har olika betydelser: Det senare betyder att varan fortfarande kan vara bra, men att den inte är av bästa kvalitet efter det angivna datumet. Om det finns några burkar och burkar som har utgångsdatum inom en snar framtid, ta fram dem längst fram i skafferiet för att påminna dig själv om att ta fram dem först, eller fundera på att donera dem till en lokal matbank om du inte tror att du kommer att använda dem.

5. Gamla kaffebönor

Under semestern kan det hända att du också kokar några extra kaffekannor för gästerna över natten, så det är en bra tidpunkt att kasta gamla bönor och börja om på nytt. Kaffebönor är egentligen bara bäst i ungefär två veckor från rostningsdatumet, så det är bättre att köpa i små mängder och fylla på med nya.

Lämna en kommentar