3 tecken på att dina dadlar är för gamla

Förutom sin oemotståndligt söta smak och mångsidighet har dadlar, om de förvaras på rätt sätt, en mycket lång hållbarhet. Även när de förlorar fukt och hårdnar finns det fortfarande sätt att återuppliva den mjuka biten. Men det betyder inte att de håller för evigt. Dadlar kan bli dåliga, och det gör de också.

Här är tre tecken som avslöjar att de söta träffarna har blivit värre.

1. Dadlarna är missfärgade eller mögliga.

Jag pratar inte om den vita film som tenderar att täcka utsidan av gamla dadlar – det är helt enkelt kristalliserat socker som dras till utsidan när dadlarna förlorar fukt. Om du märker att dadlarna har utvecklat mögel eller blivit mycket mörkare i färgen, på utsidan eller insidan, är det bäst att kasta dem.

2. De luktar illa.

Lukten är en tydlig indikator som gör dig uppmärksam på att en dadlar är skämd. Dessa bärnstensfärgade frukter har ingen stark lukt, men du kommer troligen att märka en delikat och mild doft. Om du upptäcker en stark, avskräckande eller rutten lukt ska du ta det som ett tecken på att dina dadlar har blivit dåliga och att det är dags att kasta dem.

3. Du hittar besökare på dina dadlar.

Se det som ett bra skäl att bryta upp dadlar i stället för att bita i dem. Eftersom ekologiska dadlar inte behandlas med bekämpningsmedel kan de locka till sig insekter, spindlar och maskar, som vanligtvis gräver sig in i fruktens inre. En potentiell indikator på skadedjur är små, bruna fläckar som ser ut som sågspån. Även om det kanske inte händer ofta är detta faktiskt inte ovanligt. Som tur (eh, otur) vill, hittade jag en mask i en av mina dadlar när jag gjorde en smoothie bara ett par dagar efter att jag skrivit detta.

Det behöver dock inte betyda att hela partiet är dåligt. Släng alla dadlar som har fel och se till att öppna och kontrollera resten. Dadlar kan också locka till sig fruktflugor och andra skadedjur om de inte förvaras ordentligt hemma. Det bästa försvaret är att undvika att förvara dadlar i en öppen behållare eller påse i rumstemperatur och att förvara dem i en förseglad behållare i kylskåp eller frys.

Lämna en kommentar