Kan man bli gul/orange av att äta för många morötter?

Jag älskar morötter, oavsett om de är, skivade, tärnade, eller strimlade, bakade, kokta, stekta, eller ångade.

I den här artikeln ska vi undersöka om en överdriven mängd morötter kan få en persons hud att bli orange.

Karoten och A-vitamin

Morötter är en viktig källa till A-vitamin, och många av oss har lärt oss att detta viktiga näringsämne är avgörande för ögats hälsa. Det stöder också tillväxten av friska celler och håller immunförsvaret igång.

De innehåller ett pigment som kallas karoten. Det är detta som gör dem orangea. När man äter karoten, särskilt betakaroten, omvandlar kroppen det till A-vitamin.

Det finns också A-vitamin som finns i maten och som inte behöver förändras. Det finns i kött, berikade spannmål och vitaminpiller.

En morot kan ge 100% av det rekommenderade intaget av A-vitamin.

Förutom risken för att bli orange, bör vi vara oroliga för att få i oss för mycket A-vitamin? Låt oss ta en titt.

För mycket morötter kan ge dig gul hud

En medelstor morot innehåller cirka fyra milligram betakaroten och att det krävs 40-50 milligram, eller att man äter cirka 10 per dag i flera veckor, för att påverka hudtonen.

Det finns andra sjukdomar, som diabetes, gulsot och njursjukdomar, som kan leda till att huden och ögonen ser gulaktiga ut. Dessa måste uteslutas innan man tar blodprov för att bekräfta diagnosen karotenemi, dvs förändrar hudton till följd av överkonsumtion av morötter.

Den goda nyheten är att karotenemi är reversibel. En minskning av betakarotenintaget hos annars friska patienter löser hudtonavvikelsen.

Överabsorption av A-vitamin vid karotenemi är en omöjlighet.

De säger dock att betakarotenrika livsmedel är säkra och att konsumtion av dem som en del av en hälsosam kost kan minska risken för lungcancer och hjärtsjukdomar.

Förutom morötter finns betakaroten i andra orange, röda och gula grönsaker samt i bladgrönsaker.

Du är vad du äter

Jag måste erkänna att jag hela tiden visste svaret på vår fråga. Som barn fick jag mycket morötter i puré eftersom jag tålde dem bra.

Men även om det inte finns någon studie som visar att man tar upp mer betakaroten genom att äta kokta morötter, särskilt puré, än genom att äta råa morötter, visste min familj det alltför väl när jag började bli orange.

När du matar dina små barn, håll dig till portionsstorleken på en burk och variera grönsakerna varje dag.

När det gäller dig, om hälsan tillåter det, kan du njuta av ett varierat utbud av frukt, mejeriprodukter, protein, grönsaker och fullkornsprodukter med måtta för att få en hälsosam, icke-orange glöd.

Lämna en kommentar