Varför jäser inte degen?

Det är en stor besvikelse att lägga ner tid på att göra en deg och se att den inte jäser ordentligt.

Det sista man vill ha är en tät, tung och ojämn deg, och när man väl har upplevt irritationen över en bortkastad deg vill man inte att det ska hända igen.

Om din deg inte jäser ordentligt efter flera timmar kan det bero på den typ av deg du har gjort, inaktiv jäst eller temperaturen i rummet. Vissa degar tar helt enkelt längre tid på sig att jäsa, så försök att låta den jäsa längre och ställ den i ett varmare område i ditt hem.

Bakning är en vetenskap och det finns många saker som påverkar hur din deg smakar, hur snabbt den jäser, om den ens gör det överhuvudtaget.

Misstag som förhindrar/stoppar din deg från att stiga


En ny bagare gör misstag vid varje brödbak, men det är okej. Det är viktigt att du förstår vilka misstag du gör och strävar efter att göra ett bättre jobb nästa gång.

Det som är bra med att baka bröd är att det är billigt. Du behöver verkligen inte spendera mycket för att göra en bra brödlimpa, du behöver bara lägga ner tid.

Inaktiv jäst

Om din jäst har legat i ditt skafferi i några år är den sannolikt inte aktiv. När jästen blir tillräckligt gammal blir den inaktiv och kan inte längre skapa de härliga gasbubblorna i din deg.

Jag rekommenderar att du alltid kontrollerar att din torrjäst är levande innan du blandar den med mjölet. Du vill inte behöva slösa bort ditt mjöl med något som inte kommer att jäsa din deg.

För att kontrollera att din jäst är aktiv tar du helt enkelt lite ljummet vatten ( 35 – 40°C) och blandar i din jäst. Låt det stå i 10 minuter en kvart och du bör märka att det bubblar på ytan. Om det inte finns någon aktivitet är din jäst troligen död.

Du kan också prova att blanda i en nypa eller två socker för att få jästen lite mer upphetsad.

Det är för kallt

Om degen är för kall kommer den antingen inte att jäsa eller så kommer den att jäsa mycket långsamt. Du kanske har ställt degen i ett kallt område eller använt kalla ingredienser. Hur som helst kommer det att sakta ner jäsningprocessen eller få den att stanna helt.

Personligen gillar jag att min deg får en lång och kall jäsning, men om din deg tar alldeles för lång tid på sig att jäsa kan det bli irriterande.

Om du vill påskynda din degs jäsning måste du ställa den i ett varmt område i ditt hem. En ugn med bara ljuset påslaget kan göra ett bra jobb för att hålla din deg tillräckligt varm för att den ska kunna jäsa ordentligt.

Vätskan är för varm

Jäst dör när den utsätts för temperaturer över en viss punkt, så om du kombinerar mycket varm vätska med din jäst dödar du den innan den får möjlighet att jäsa ditt bröd.

Aktiv torrjäst börjar dö vid cirka 48 °C och snabbjäst vid 54 °C, så undvik att temperaturen på vattnet blir så hög.

Det är extremt viktigt att du använder vatten som har en behaglig temperatur för din jäst. Ljummet vatten, dvs en temperatur som är behaglig för dig att doppa fingret i är bra för din jäst.

Du använder inte rätt behållare

Det kan finnas tillräckligt med jästaktivitet i din deg, men det är inte alltid uppenbart om du inte använder rätt behållare. Om du använder en mycket bred behållare med en liten mängd deg kommer din deg inte att stiga till dubbel storlek, utan den kommer bara att spridas ut och stiga lite.

Personligen gillar jag antingen att använda en skål eller en fyrkantig behållare för min deg så att jag visuellt kan se hur mycket den har jäst.

Om du använder en behållare som är för stor, se till att du börjar använda något mer lämpligt så att du tydligt kan se när din deg har jäst tillräckligt mycket.

Du befinner dig i ett torrt klimat

En sak som degen behöver är en god mängd luftfuktighet. Om du bor i ett torrt klimat kan det vara svårare att ge din deg den fuktighet den behöver, så det kan påverka hur väl den jäser.

Det här tipset är dock bara relevant om du bor utomlands.

När du gör din deg i ett torrt klimat vill du behålla så mycket vatten som möjligt. Det kan du göra genom att göra din deg med något mer vatten än vad receptet kräver och förvara den i en lufttät behållare eller i en ugn.

Se till att den är väl insvept och att det inte finns någon möjlighet för luft att komma ut. Genom att tillsätta mer fukt och hålla den ordentligt inlindad kan den jäsa bättre och förhindra att den torkar ut.

Du använder för mycket salt eller tillsätter det för tidigt

Salt kan störa jäsningsprocessen, särskilt om du tillsätter för mycket salt eller om du tillsätter det direkt till jästen, så det är viktigt att vara försiktig med det.

Salt har potential att döda jästen, men det krävs mycket för att döda den. Att tillsätta för mycket salt kan allvarligt sakta ner jästaktiviteten så att den inte kommer att stiga så snabbt som du skulle vilja.

Det rekommenderas att hålla salthalten på degen mellan 1,8 och 2,2 % för att undvika att den blir intetsägande eller för salt.

Du ger den inte tillräckligt med tid

Olika typer av deg kan jäsa i drastiskt olika takt. Till exempel kommer en snabbjästdeg att stiga betydligt snabbare än en surdeg, så det handlar om att ha tålamod.

En timme kanske inte är tillräckligt lång tid för din deg att jäsa. Det beror på mängden och typen av jäst som du använder.

Om det har gått en timme och din deg inte har stigit särskilt mycket, låt den stå en timme eller två till. Om du ser någon form av aktivitet i den är det bara att låta den stå längre så bör den komma dit den bör vara.

Din deg innehåller för mycket socker

Degar som innehåller mycket socker tenderar att ta längre tid att jäsa än en vanlig deg. Detta beror på att sockret också absorberar en del fukt i degen, så din jäst får inte lika bra tillgång till vatten.

Om du tillsätter för mycket socker kan det absorbera för mycket vätska och göra din jäst torr. När din jäst inte har tillräckligt med fukt att smaska på kommer den inte att kunna få tillräckligt med mat och den kommer inte att jäsa särskilt bra.

Tillsätt rätt mängd socker i receptet eller använd jäst speciellt framtagen för söta degar. Denna jäst presterar mycket bättre i degar med högre sockerhalt.

Du anvder mjöl med lågt proteininnehåll.

Om ditt mjöl har ett lågt proteininnehåll kommer det inte att kunna producera lika mycket gluten som vanligt mjöl. Detta kan innebära att degen kanske inte jäser särskilt bra.

Om du använder ett visst mjöl med lågt proteininnehåll, till exempel fullkornsmjöl, kan du försöka blanda det med lite vanligt mjöl. Om du gör det kommer det att tillföra lite mer gluten och hjälpa den att jäsa mer och stiga mer i ugnen-

Du täcker inte degen ordentligt

Om du inte täcker degen med en fuktig handduk eller plastfolie så blir degens yta torr. Har du märkt att ytan på din deg är torr och sprucken?

Om den blir tillräckligt torr under hela brödtillverkningsprocessen kan det påverka jäsningen och konsistensen på brödskorpan.

Se till att du täcker din deg i en lufttät behållare, med plastfolie, en fuktig handduk eller ett lager olja så att du kan förhindra att detta händer.

Du använder för mycket mjöl

En torr deg är en dålig deg. Om du har för mycket mjöl i din deg förhindrar du jästen från att röra sig fritt och stoppar därför degens jäsning.

Många människor gör misstaget att tillsätta för mycket mjöl om de knådar sin deg på en mjölad yta.

Följ receptet så gott du kan och tillsätt bara mjöl om den fortfarande är extremt klibbig efter att ha knådat den i 10 minuter.

Om det är meningen att det ska vara en klibbig deg ska du inte tillsätta mycket mer mjöl.

Du knådade den inte tillräckligt mycket.

En deg som inte har knådats tillräckligt har inte en bra glutenstruktur, så den kommer inte att kunna hålla kvar gasen som jästen producerar särskilt bra. Utan denna glutenstruktur är det mer sannolikt att degen sprider sig utåt snarare än uppåt och gasen kommer lämna degen.


Lämna en kommentar