Frukter på N

Nätmelon

Nätmelonen har fått sitt namn från sitt karaktäristiska skal. Skalet är grönt till gult med ett vitt nätmönster på. Fruktköttet är grönt till gult och ibland svagt orange. Smaken är söt och behaglig. Nätmelonens exakta ursprung är oklart men tros komma från Asien eller Afrika och kom till Europa runt 1890.

Nypon

Nypon är väldigt rikt på C-vitamin men innehåller också en del A-vitamin. Nypon är inte särskilt goda att äta som de är men går alldeles utmärkt att göra marmelad, gelé eller soppa på.

nypon

Nektarin

Nektarin är en typ av persika som kan kännas igen på sitt hårlösa, släta skal. Egentligen tillhör persikor och nektariner samma art och särskiljningen görs mest i handeln. Nektarinen uppkom när persikan muterade och förlorade de fina ”håren” som den vanligen hade på skalet. Den första gången nektarinen omnäns är under 1600-talet i England.

Nejkon

Nejkon, Najkar eller backsmultron som de också kallas för är en som större version av smultron. Men de är inte bara större, de är också mycket sötare.

De växer främst på Gotland och öland men kan också hittas på olika ställen i götaland och svealand. Nejkon gillar kalkrik mån samt sol och relativ torka.

Nashipäron

Dessa kallas även för sandpäron eller japansk päron och förekommer främst i sydostasien. De äts ungefär på samma sätt som äpplen eller päron, d.v.s som de är eller uppskurna i en sallad eller som en del av en tillagad efterrätt. I asiatisk matlagning används de också för att ge sötma till olika såser.

Fruktköttet påminner om äpplets, smaken är dock mer likt ett pärons och de har rikligt med fruktjuice. Formen är som ett större, ganska cirkulärt päron. Skalet är ljust och har en ton som är någon sorts blandning mellan vit gul och beige. I Japan ges dessa bort som gåvor.

Noni

Nonin kommer ursprungligen från asien och har blivit en populär ingrediens i kosttillskott och hudvårdprodukter. Inom matlagning är den inte alls populär dock, den smakar nämligen ganska illa. Inom vissa kulturer har den använts som färgämne och medicin.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar