Röda frukter – lista med bilder

Vattenmelon

Vattenmelonens innanmäte varierar från rosa till rött, det finns också varianter med gult fruktkött! Vattenmelonen har sitt ursprung i Afrika där människan för första gången fick idén att försöka domesticera denna en gång vilda frukt. Människor har förädlat vattenmelonen i hundratals år och frukten som vi känner som vattenmelon idag skiljer sig en hel del från den som våra förfäder åt. Förädlingen har skapat frukter med mer och aptitligare fruktkött. Vissa odlare har också riktat in sig på att skapa härdigare varianter. I dag finns det mer än tusen olika varianter.

Granatäpple

granatäpple

Granatäpplet har sitt ursprung i Asien men har länge funnits i medelhavsregionen. den ätbara delen av frukten är det stora antal kärnor som finns i innanmätet. Kärnorna är mjuka och omgärdade med juicigt fruktkött. Skördas i oktober till februari

Äpple

Det finns en rad olika röda äppelsorter, den mest iögonfallande är kanske red delicious som har en djupröd färg och en tydlig lyster.

Kaktusfikon

kaktusfikon kan variera mycket i färg men en vinröd färg är inte ovanlig. Smaken är söt och påminner en del om vattenmelon.

Kaktusfikon trivs bäst i varmt och torrt klimat. De växer bland annat i Indien, Sydeuropa och Mexiko. Kaktusfikonet syns faktiskt på Mexikos flagga! Det är inte bara människor som gillar kaktuspäron, i södra U.S.A så har man börjat dryga ut nötkreaturs mat med dessa röda små kaktusfrukter.

Australisk blodlime

Blodlime har tagits fram för att skapa en limevariant som trivs bra i saltrika miljöer. Resultatet är en röd, lite mindre och sötare lime. Formen är också ofta lite mer oval än en vanlig lime.

Blodapelsin

Smaken skiljer sig en del rån vanlig apelsin och har tydligare citrustoner samt en lätt smak av hallon.Smaken kan dock skilja sig en hel del mellan olika sorter och odlingsförhållande. Den röda färgen kommer från en mutation som gör blodapelsinen mer köldresistent än vanliga apelsiner.

Tamarillo

Tamarillon kommer från sydamerika och växer på ett snabbväxande träd.

Tamarillon är äggformad och varierar i färg, de röda versionerna är något surare än de gula och orangea varianterna. Frukten är både vitaminrik och god och kan ätas som den är, lätt sockrad eller användas som ingrediens i chutneys eller efterrätter. Smaken är svårbeskriven men vissa säger att tamarillon smakar som en kombination mellan tomat och passionsfrukt.

Jordgubbe

Jordgubben har sitt ursprung i frankrike där odlare försökte få fram ett smultronliknande bär med större skörd. Resultatet var jordgubben. Ur ett rent botaniskt perspektiv så är jordgubben ingen bär, den har nämligen sina frön på utsidan.

Röd banan

Det känns nästan som en naturlag att bananer ska vara gula men så är det faktiskt inte. Det finns både röda och lila bananer. Mig veterligen så går de tyvärr inte att köpa i Sverige, beger du dig till sydamerika så finns det dock en chans att du får se några röda klasar!

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar