Kokosvatten

Vad är kokosvatten?

Kokosvatten, ibland kallat kokosnötsvatten är en klar vätska som finns inuti kokosnöten. Den uppkommer naturligt i kokosnöten och yngre, omogna nötter har mer vätska. Kokosvatten innehåller få kalorier och lite socker, den är dock rik på kalium och elektrolyter vilket har gjort den till en populär sportdryck. Den fungerar dock utmärkt att laga mat med också.

Det går att dricka vattnet rätt ur de kokosnötter man köper i butiken men de färska, gröna varianterna har mer kokosvatten i sig. Smaken är lite lätt söt och nötaktig. Smaken skiljer sig lite beroende på var kokosvattnet kommer ifrån, min erfarenhet är att kokosnötsvatten från thailand är lite sötare och har starkare kokosmak.

Hur man lagar mat med kokosvatten

Om man kokar ris med kokosvatten så får man ett sötare, fluffigare ris med en mild söt smak. Kokosvatten fungerar också bra i curry, smoothies och salladsdressing. Om du vill göra en fettfattigare version av en thaigryta så kan du byta ut en del av kokosmjölken mot kokosvatten. Kokossmaken finns kvar men grytan är inte lika fettrik.

Hälsa

Kokosvatten är känd för sin förmåga att återställa vätskenivåerna i kroppen. Hydrering handlar inte bara om att få i vatten i kroppen. Det är viktigt att bland annat salt och kalium finns i lagom nivåer för att man ska kunna ta till sig vätskan.

Kokosvatten är mycket kaliumrik, ett glas innehåller mer kalium än en banan. En frukt som för övrigt är känd för sitt höga kaliuminnehåll. Kalium reglerar kroppens vätskenivå, är viktig för muskelfunktion och för att undvika kramper samt spelar en viktig roll i din matsmältning.

Det är extra viktigt att se till att ersätta vätska när man tränar mycket, är ute i varmt väder, är sjuk eller bakfull. Fundera därför på att dricka lite kokosvatten efter nästa träningspass eller utekväll. Tänk dock på att överdrivan mängder kokosvatten kan ha motsatt effekt.

Det är inte bara de hydrerande egenskaperna som gör kokosnötsvatten nyttigt, det innehåller mycket vitamin C och är ett lågkalorialternativ till läsk eller annan måltidsdryck.

Blaskelius.se använder sig ibland av affiliatelänkar, dessa påverkar inte hur vi rankar olika produkter.

Lämna en kommentar