Den stora listan på olika godis

I den här listan har jag samlat olika godissort som är populära hos oss svenskar. Många av dem är inhemska godisar men vissa stora ”internationella godisar” som snickers är med på listan.

Om det finns något godis som du tycker vi missat så får du gärna lämna en kommentar!

Bridgeblanding

Det här är ett annat klassiskt godis, eller godisblandning snarare. Bridge har lite av allt; lakrits, choklad, mint och nötter. Jag tror att en av anledningarna till varför den är så populär är att den har bra variation. Både när det kommer till smak och känsla. Vissa godisbitar är mjuka medan andra är krispiga eller bjuder på lite tuggmotstånd.

Twix

Twix är en chokladkaka som består av två kexbitar med karamellfyllning och är täckt med mörk choklad. Den är gjord av den amerikanska företags Mars Incorporated och har funnits sedan 1979. Twix är ett populärt godsak som äts som en mellanmål eller som en del av en dessert.

Twist

Twist är en klassisk godispåse som oftast äts kring jul. Som namnet skvallrar om så introducerades den först under 60-talet. Påsen innehåller en karameller med bland annat marsipan, kolasmak, lakrits och kokos

Vingummin

Vingummin är en söt och färgglad godis som görs av socker, gelatin, aromämnen och färgämnen. Det är ett populärt söt godis som har funnits i decennier och är ett favoritval för många. Vingummin har en unik smak och textur som är både mjuk och seg.  Det är ett populärt godis som ofta delas ut som ett pris.

Marsipan

Marsipan är en slags slät deg som består av mandelmjöl, socker, äggvita och honung. Det används ofta för att skapa olika slags konstverk, som figurer och dekorationer, eller som en fyllning för bakverk, kakor och tårtor. Det är en populär ingrediens som används inom konditori, konfektyr och andra bakverk. Marsipan är en läcker, lättarbetad deg som är enkel att forma, färga och smaksätta.

Werthers original

Werthers Original är en populär karamel som har en söt, smörig smak. Det här var min morfars favorit och han brukade alltid ta med den när han hälsade på oss barn. 

Daim

Daim består av ett tunnt lager knaprig karamell som är täcket med choklad. Daim har blivit så populärt att det numera finns glass och marabou mjölkchoklad med daim att köpa.

Godisnappar

Godisnappar är en typ av godis som är populär bland både barn och vuxna. De är vanligtvis små och har en söt smak. De är ofta fyllda med fruktos, socker och andra sötningsmedel och kan komma i olika färger och smaker. De är ofta billiga att köpa och är ett uppskattat sätt att unna sig lite godis.

Kexchoklad

Kexchoklad är en söt chokladblandning som innehåller bitar av kex. Det är en populär söt snack som ofta äts som en efterrätt eller mellanmål. Kexchoklad består vanligtvis av choklad, smör, socker och kex. Det kan också innehålla andra ingredienser som nötter eller mandel. Kexchoklad är en favorit hos både barn och vuxna.

Snickers

Snickers är en chokladbar som skapades 1929 av Mars Incorporated. Den består av en kärna av jordnötter, karamell och mjölkchoklad. Den har blivit mycket populär över hela världen och är en av de mest sålda chokladbaren. Snickers har många olika smaker, som Lemon, Peanut Butter, Caramel och Coconut. Den är också tillgänglig i olika storlekar, både som en hel bar och som en snackstorlek. Den är ofta föremål för olika kampanjer och ger ofta ut olika typer av priser. Snickers är ett utmärkt val för att stilla sötsuget eller för att få energi när du behöver det.

Bounty

Bounty består av en kokoskärna övertäckt med choklad. Även om jag inte har hittar någon källa på det så misstänker jag att namnet är inspirerat av skeppet Bounty vars besättning mytererade och bosatte sig på en söderhavsö.

Napoleonkulor

Napoleonkulor är ett populärt svenskt godis. De består av små runda kulor som är fyllda med både söt fondant och lakrits. Dessa godisar är en favorit hos många svenskar och kan hittas i de flesta välsorterade godisbutiker.

Hockeypulver

Hockeypulvergodis är en av de mest populära sorters godis och är ett utmärkt val för att skämma bort dig själv. Originalet smakar salt men det finns också en sur variant. Det som gör hockepulver speciellt är att det serveras i en

Marabou mjölkchoklad

Marabou mjölkchoklad är en svensk choklad som har tillverkats sedan 1918. Det är en mjölkchoklad som innehåller kakaobönor, socker, mjölkpulver, vegetabiliska fetter och vaniljarom. Den är mjuk och lätt att smälta, och har en söt och mild smak. Marabou mjölkchoklad är en favorit bland svenskar och kan hittas i de flesta butiker.

Dumle

Dumle är en populär svensk godis som är söt och mjuk. Det är en söt karamell som är fylld med läcker choklad som är mjölk, mörk eller hasselnötschoklad. Dumle är ett perfekt sätt att tillfredsställa din sötsug och få en god smakupplevelse. Det är ett perfekt tillbehör till fikat eller som en liten belöning efter en lång dag. Dumle är en av de mest populära godissorterna i Sverige och är ett säkert val när det kommer till godis.

Hallon/lakritsskallar

är ett populärt sötsaker som ofta serveras på svenska fester. De är gjorda av en blandning av hallon och lakritspulver, som är kombinerat med socker, smör och ägg. Resultatet är en krispig, söt och smakrik skal som är perfekt till kaffe eller te. Den kombinerar den söta smaken av hallon med den aromatiska smaken av lakrits, vilket skapar en unik smakupplevelse. Skallarna är lätta att göra hemma, och kan serveras som en delikatess för att förgylla festen.

Bubblizz (sura, rosa/ljusblå geléflaskor)

är en populär söt och sura läsk som vanligtvis säljs i rosa eller ljusblå geléflaskor. Den har en unik smak som är både söt och sur och som många gillar. Den är perfekt att dricka när man är törstig eller för att få en uppfriskande smak. Den är även populär som en efterrätt eftersom den har en god smak. Bubblizz är en läsk som är populär hos både vuxna och barn. Den är inte bara gott, utan även färgrikt och något som många gärna vill ha.

Salmiakbalkar

Salmiakbalkar har internsiv saltsmak och är mycket hårdare än de flesta andra lakritssorter (dock är det ett gelegodis, bara med mycket tuggmotstånd). Balkarna är formade som rätblock och är ett par centimeter långa.

Häxvrål

Häxvrål är formade som små apor och har en intensiv lakritssmak.

Pimpim

Pimpim är en klassisk godisask som först såg dagens ljus 1932. Godisarna är formade som små båtar och smakar hallon.

Skumbanan

Skumbanan är ett skumgodis med en mild banansmak.

Mentos

Mentos är en populär godisprodukt som tillverkas av det nederländska företaget Perfetti Van Melle. Det är en mycket populär godisprodukt som finns i många olika smaker. Mentos är en lättgodis som består av en kombination av socker, gelatin, aromer, färgämnen och andra ingredienser. Det är en godis som är lätt att äta och som är väldigt populärt bland barn och vuxna.

Skotte

Skotte är en godisbar som smakar choklad och russin. Konsistensen är mjuk och krämig.

Noblesse

Noblesse är ett svenskt godis som är fyllt med smakfulla smaker. Det har en läcker chokladöverdragning med nötter och kola som är perfekt för dem som älskar choklad. Kombinationen av söt och salt gör det till en perfekt upplevelse för alla som älskar godis. Förutom chokladöverdragningen innehåller varje bit också läckra fruktfyllningar som ger lite extra smak. Noblesse är ett perfekt sätt att få en lite lyxigare godisupplevelse.

After eight

After Eight är en söt choklad som är en populär del av julen. Den består av mörk choklad som är täckt med en krämig fyllning av mynta. After Eight innehåller ofta en chokladstängel som är klädd med en bit choklad och ett band av mynta-essens. Den är en perfekt efterrätt som är lätt att göra och är en uppskattad favorit hos många.

Sport lunch

Sport lunch är en chokladkaka med kex i. På så sätt påminner den mycket om kexkchoklad men sport lunch bjuder på lite mer tuggmotstånd. Om du frågar mig så är sport lunch godare men den är lite mer av en doldis.

Gelehallon

Gelehallon är en söt och saftig svensk bär som ofta är en favorit hos många. De är en röd bär med en söt, syrlig smak som är perfekt för att tillaga sommardesserter eller att äta som de är. Gelehallon kan odlas i många delar av Sverige och är ett utmärkt alternativ till jordgubbar och blåbär. De är fulla av näringsämnen som vitamin C, folat och antioxidanter som kan hjälpa till att hålla hälsan. Gelehallon är ett utmärkt val för att lägga till en frisk smak till dina bakverk och desserter.

Polkagrisar

är en populär svensk sötsak. De är små röda och vita cylinderformade godisar som är fyllda med socker och pepparmynta. Polkagrisar har funnits i Sverige sedan 1800-talet och har sedan dess blivit en del av den svenska kulturen. De är ofta en del av de traditionella julgodisarna och är även populära som dekorationer på kalas och fester. Polkagrisar är ett populärt sätt att fira svenska högtider och traditioner. De är en del av den svenska matkulturen och är ett sätt att förena generationer. Polkagrisar är en del av det som gör Sverige unikt.

Gummibjörnar

Gummibjörnar är ett godis som består av söta gummi- eller gelébaserade björnar. De är vanligtvis gjorda av socker, gelatin, glukossirap, aromer, färgämnen och andra ingredienser. Gummibjörnar kommer i en mängd olika smaker och färger.

Skepparpipor

Skepparpipor är ett gott svenskt godis som är en blandning av söta och salta smaker. Skepparpipor är ett populärt godis som är lätt att hitta i alla svenska matbutiker. Det är ett perfekt sätt att njuta av en god smak när du är på språng eller när du bara känner för att unna dig något gott.

Lämna en kommentar