Stora listan på olika typer av såser

Såser kan göra en redan välsmakande måltid ännu godare. Det finns många olika typer av såser att välja mellan i snabbköpet: färska påsar, pulverförpackningar och såsburkar.

Det är praktiskt att ha några av dessa såser i beredskap, men om du har tid kan du lika gärna göra några hemma från grunden – på så sätt kan du kontrollera ingredienserna och smaken.

Pastasås

En burk pastasås är en stor tidsbesparing och kan ge smak åt en vanlig måltid.

Det finns så många olika pastasåser, en del ostbaserade (perfekt för carbonara) och en del tomatbaserade.

För att göra en enkel tomatpastasås börjar du med att steka vitlök och lök, tillsätt tomater, tomatpuré, lite salt och peppar.

Låt sjuda i 15-20 minuter och använd sedan en mixer för att få en slät sås.

Tomatbaserade såser är ett utmärkt sätt att använda alla extra tomater du har, särskilt om du odlar dina egna tomater.

Ostsåser

Ostsåser är ett populärt val som serveras ovanpå grönsaker eller kött.

Du kan använda vissa paket och burkar, men det är lätt att göra din egen ostsås från grunden genom att smälta ingredienserna tillsammans i en kastrull tills de är mjuka.

Ingredienserna består vanligtvis av smör, mjöl, mjölk och olika typer av ost.

Ostsås kan hällas över olika tillbehör, med klassiker som blomkål för att göra blomkålsost, med nachos eller över biff eller kyckling.

Starka såser

En bra het sås kan användas för att doppa, marinera eller blanda in i ett recept.

Olika starka såser kan köpas i flaskor och burkar i snabbköpet eller på nätet från specialiserade leverantörer.

Det är också relativt enkelt att göra en het sås hemma, men var försiktig när du hanterar chilifrukter – vissa kan vara farligt heta!

Vid framställning av heta såser blandar man chili med vinäger, salt och ibland vitlök.

Ingredienserna blandas tills de är jämna och får sedan vila i några timmar eller över natten innan de fylls i burkar.

Grillsås

BBQ-sås är utmärkt som dopp i en hamburgare eller som tillägg till ett recept som jägarkyckling eller långsamt tillagat fläskkött. Den är också perfekt när den sprids över revben..

Den kan köpas färdig eller göras enkelt med lök, vitlök, hackade tomater, socker och vinäger. Du kan också lägga till lite rökt paprika eller torkade chiliflingor för att ge den lite extra krydda. Låt alla ingredienser sjuda tillsammans i 25-30 minuter innan du mixar den slät.

Tomatsås/Ketchup

De flesta hem har en flaska ketchup i köksskåpet! Denna populära krydda läggs regelbundet till chips, hamburgare och många andra livsmedel.

Tomatketchup är lätt att köpa färdig, men visste du att det inte är så svårt att göra den hemma?

Peri Peri-sås

Om du någonsin har ätit på Nando’s känner du säkert till deras berömda peri peri-sås. Det finns olika kryddnivåer, från mild till extra het!

Som tur är kan den köpas i flaskor i snabbköpet så att du kan återskapa din favoriträtt från Nando hemma.

Om du känner dig sugen kan du också göra peri peri-sås från grunden med hjälp av röd chili, vitlök, rökt paprika, färsk koriander och basilika, olja och citron.

Currysås

Currysås passar utmärkt till de flesta köttsorter och nästan alla grönsaker. Den kan köpas färdig eller göras från grunden med hjälp av en burk currypasta.

Förutom de lättåtkomliga burkarna finns det numera gott om currysåsar i specialbutiker.

Det finns bland annat milda, medium och extra heta varianter – allt du är sugen på!

Populära indiska currysåser är tikka masala, korma, jalfrezi, madras och vindaloo.

Thailändsk grön currysås

Thailändsk grön curry är en favoriträtt att äta. Det bästa med den är att den är ganska lätt att återskapa hemma.

Hitta en bra thailändsk grön currypasta gjord på grön chili, koriander och basilikablad. Kombinera pastan med kokosmjölk, fisksås, socker och limejuice för att få den perfekta smaken.

Thailändsk röd currysås

Thailändsk röd curry är mycket lik den gröna men använder röd chili i stället för grön chili. Den röda thailändska curryn tenderar att vara kryddigare än den gröna, men det varierar beroende på kockens stil.

Bechamelsås

Bechamelsås används ofta som en vit sås. Den görs genom att man tillsätter mjölk till en roux – vilket gör såsen tjockare. Muskotnöt läggs ibland till för att ge smak.

Bechamelsås kan användas till fisk, pasta (särskilt lasagne) eller så kan du röra i lite riven cheddarost för att göra den till en Mornay-sås.

Persiljesås

Persiljesås är ett klassiskt brittiskt recept som ofta hälls över fisk eller gammon. Det är enkelt att göra mjölk, mjöl, smör, färsk persilja och kryddor i en kastrull och är klart på 5 minuter.

Pepparkornssås

Pepparkornsås görs, som namnet antyder, av pepparkorn. När pepparkärnorna har krossats kokar de i en kastrull tillsammans med smör, lök, buljong och grädde.

Pepparsås hälls ofta över biff, men den kan också användas för att komplettera andra köttsorter och grönsaker.

Svampsås

Svampsås passar till många olika maträtter; den kan hällas över biff, fläsk, kyckling, potatismos med mera.

Använd vilken typ av svamp som helst, skär den i skivor och stek den i en stekpanna med varmt smör eller olja och låt den sedan puttra med vitlök, buljong, grädde och eventuellt vitt vin.

Teriyaki-sås

Teriyaki-sås kan hällas över lax i en salladsdressing, i en wok eller som glasyr över kyckling, nötkött och annat kött och fisk.

Teriyakisås görs vanligtvis med sojasås, vitlök, ingefära, honung och brunt socker.

Pestosås

Pestosås är en absolut klassiker! Den här såsen är perfekt när den blandas med pasta, används i en smörgås eller blandas i en soppa.

Grön pestosås kan göras hemma genom att helt enkelt mixa färska basilikablad med vitlök, pinjenötter och olivolja i en mixer eller med en stavmixer tills den är slät. Du kan också tillsätta parmesanost om du vill.

Den röda pestosåsen görs med soltorkade tomater och rostad röd paprika i stället för basilika. Tillsätt lite malen chili för en extra kick om det behövs.

Tzatziki-sås

Tzatzikisås är den grekiska versionen av gurksallad. Den görs av färska, skalade gurkor som hackas fint och blandas med vitlök, yoghurt, olivolja och citronsaft.

Tillsätt myntablad för att ge den extra krydda! Tzatziki passar utmärkt som dipp eller köttfärssås.

Mintsås

Mintsås är ett klassiskt tillbehör till lammkött och kokt potatis.

Receptet för hemlagad myntsås tar bara 5 minuter att göra och kan förvaras i kylskåpet i 3 dagar. Blanda hackade färska myntablad, socker och vinäger i en skål med kokande vatten och låt det svalna.

Sötsur sås

Sötsur sås är känd i kinesiska recept. Den passar utmärkt till kyckling, fläsk, fisk och andra kötträtter.

Det är enkelt att göra hemma – blanda sojasås, vinäger, brunt socker och ketchup tillsammans med lite majsstärkelse som förtjockningsmedel!

Söt chilisås

Söt chilisås är en fantastisk krydda som kan användas som dip till grönsaker, kött och chips.

Söt chilisås görs med socker, chili, vinäger, sojasås och vanligtvis tomatketchup.

Pepparrotssås

Pepparrotssås passar utmärkt till rostbiff och Yorkshirepudding eller andra köttsorter.

Den görs av riven pepparrotsrot, som kan köpas i vissa stormarknader, som blandas med grädde, crème fraîche, dijonsenap och kryddor.

Carbonara-sås

Carbonara-sås passar bra till pasta och görs traditionellt med ägg, bacon, riven parmesanost och svartpeppar. Vanligtvis rörs den i kokt spaghetti för att göra en spaghetti carbonara.

Satay-sås

Sataysås används i många asiatiska recept. Den kan kombineras med jordnötssmör i en kastrull och sedan kokas med sojasås, vatten, vitlök och chiliflakes.

Prova att röra om sataysås med hackat kycklingbröst för en enkel måltid på en vardagsmiddag.

Brödsås

Brödsås är ett klassiskt tillbehör till kalkoner och andra kötträtter.

Den görs genom att man låter mjölk, smör, lök, vitlök och örter sjuda innan man tillsätter brödsmulor som får sjuda lite längre och slutligen rör i grädde.

Prova att göra brödsmulor hemma för denna smakrika sås!

Ostronsås

Ostronsås passar bra till skaldjur, blandas i röror och är en marinad för kött.

Den tillverkas genom att blanda ostronextrakt, sojasås och vatten och låta den sjuda tills den tjocknar.

Bearnaisesås

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till biff. Den kan göras med äggulor, upphettat smör, vinäger, dragon och citronsaft.

Det kan låta tjusigt, men det tar bara 5 minuter att göra!

Hollandaise sås

Hollandaise-sås passar bra till ägg Benedict eller andra äggrätter. Den görs genom att vispa äggulor och citronsaft över en kastrull med kokande vatten tills den blir tjock.

Tillsätt smält smör mycket långsamt till blandningen och vispa hela tiden tills allt smör är borta och såsen har samma konsistens som en vaniljsås.

Tranbärssås

Tranbärssås är ett utmärkt tillbehör till kalkonen i jul.

Den görs genom att kombinera tranbär och socker i en kastrull och värma tills bären spricker upp. Den kan sedan kylas och förvaras i en lufttät behållare tills den behövs.

Tranbärssås är också ett perfekt komplement till en smörgås med kalkon och fyllning på annandag jul!

Srirachasås

Sriracha-sås är en kryddig, vitlöksaktig chilisås som kan användas för att ge en maträtt extra hetta.

Den tillverkas genom att man blandar fermenterade, krossade röda chilifrukter och vitlöksklyftor och låter dem sjuda med socker, vinäger, fisksås och salt innan de kyls ner och tappas på flaska.

Alfredosås

Alfredosåsen är mångsidig och smakar utmärkt över pasta eller kyckling.

Såsen görs genom att smälta smör i en kastrull och sedan vispa i grädde och parmesanost. Kryddor kan läggas till efter smak, t.ex. vitlökspulver, salt och peppar.

Hoisinsås

Hoisinsås används i många kinesiska rätter, för att marinera kött före tillagning eller som tillbehör till nudlar. Den är också ett utmärkt dopp till vårrullar.

Den tillverkas genom att sojabönspasta värms upp med vitlök, vinäger, socker och kryddor, inklusive femkryddspulver, innan den kyls ner till en tjock sås.

Tartarsås

Tatarsås passar utmärkt till fish and chips, fiskfingrar eller laxfiskkakor.

Tartarsås görs genom att blanda hackade gurkor, kapris och lök i en dressing av creme fraiche, majonnäs och citronsaft och krydda med salt och peppar.

Enchiladasås

Enchiladasås används traditionellt för att göra enchiladas, men den kan också användas för att täcka kött eller grönsaker före gräddning.

Den görs genom att blanda mjöl och olja med buljong, lök och vitlök med chilipulver, oregano, spiskummin, salt och vatten tills den tjocknar.

Pizzasås

Pizzasås är förstås utmärkt att sprida på en pizzadegbotten och sedan lägga på riven ost och pizzabröd.

Pizzasås kan göras på olika sätt, t.ex. genom att använda tomatpuré eller färska tomater i en kastrull, och kryddas med torkad oregano, lök, vitlök, salt och svartpeppar.

Svartböns sås

Svartbönsås är en kantonesisk klassiker som kan användas som en dippsås eller blandas i röran.

Den görs genom att man först blötlägger och kokar svarta bönor och sedan blandar dem med vatten, ingefära, vitlök och salt till en jämn smet.

Burger-sås

Burgersås är vanligtvis en blandning av majonnäs, ketchup, gurksaft och senap.

Det är en god idé i en hamburgare och för att doppa pommes frites i.

Katsu-sås

Katsu är en syrlig japansk sås som passar bra till kyckling för att göra en kycklingkatsu curry eller en dippsås.

Katsu-såsen görs med buljong, kokosmjölk, sojasås, lök, vitlök, ingefära, currypulver och gurkmeja.

Vitlökssås

Vitlökssås passar bra till friterad mat som vitlöksbröd eller chips, men den kan också användas som dippsås till kycklingfingrar eller vårrullar.

Det finns många olika sorters vitlökssåsar beroende på vad du använder den till.

En asiatisk vitlökssås görs genom att steka hackade vitlöksklyftor i olja och sedan tillsätta sojasås, vinäger och vatten och låta den sjuda tills den tjocknar.

Aioli görs genom att man tillsätter vitlök till hemlagad majonnäs och serveras ofta tillsammans med bröd i Spanien.

Vitlökssås till rätter från Mellanöstern som kebab innehåller vanligtvis vitlöksklyftor, grekisk yoghurt, citronsaft och tahini.

Chimichurri-sås

Chimichurri är en sydamerikansk sås som används som marinad eller krydda.

Den görs genom att först blanda färsk persilja, oregano, timjan och vitlök i en mixer och sedan tillsätta olivolja och vinäger. Andra ingredienser är bland annat malet chilipulver, salt och peppar.

Plommonsås

Plommonsås är en favorit till anka.

Om du vill göra din egen plommonsås hemma, låt lök, urkärnade plommon, socker, rödvin och buljong sjuda tillsammans.

Äppelsås

Äppelsås är en favorit till fläskstek eller fläskkotletter.

Den görs genom att låta hackade äpplen sjuda i vatten tills de är mjuka innan de mosas. Bramleys är den perfekta äppelsorten att använda.

Slutord om såser

Såser kan användas som dip, blandas i recept under tillagningen eller hällas över en färdiglagad måltid.

Såser är populära i röror – perfekt för ett snabbt och hälsosamt middagsrecept. Såsen är viktig oavsett om du gör en kyckling-, nöt-, gris- eller grönsaksröra.

Typiska ingredienser är buljong, sojasås, honung, vitlök, ingefära, sesamolja och ibland lite majsstärkelse för att göra den tjockare.

Såser är också perfekta för att hälla över tillagat kött, fisk och grönsaker.

Lämna en kommentar