Hur man fryser paprika i 3 enkla steg

Paprika är en av de mest färgglada och smakrika grönsakerna som finns. Jag älskar helt enkelt att slänga dem i pastarätter, spaghetti, soppor och till och med smörgåsar.

Och jag vill inte ens börja med att berätta om hur härligt det är med fyllda paprikor!

Men precis som alla andra grönsaker är paprika också säsongsbetonade grönsaker. Det har dock aldrig hindrat mig från att äta dem året runt.

Jag fryser helt enkelt in en stor mängd färsk och krispig paprika för att använda den i mina rätter när jag är sugen på den.

Det är en enkel process som sparar tid för att förbereda måltider och gör att jag kan äta mina favoritgrönsaker även när de inte är i säsong.

Om du undrar hur man fryser paprika, läs vidare för att få reda på det!

Kan man frysa in färska paprikor?

Du kan enkelt frysa in färsk, köpt eller odlad paprika i frysen och använda den under hela året.

Den bästa tiden att frysa in dem är faktiskt när de är färska och mogna. Övermogna paprikor är inte idealiska att frysa in eftersom de kan bli en grumlig röra, vilket inte alls är aptitligt!

Hur man fryser paprika i 3 enkla steg

När det gäller att frysa in paprika kan du skära den i skivor, hacka den i fina bitar innan du fryser in den eller frysa in den hel med stjälk och frön borttagna, beroende på vad du behöver.

Välj den metod som fungerar bäst för dig.

Saker du behöver:

  • Paprika
  • En vass kockkniv
  • Kraftiga fryspåsar
  • En stor skärbräda
  • Plattor för kakor
  • Vaxpapper
  • En platt spatel

Instruktioner

Så här fryser du in paprika:

Steg 1 – Förberedelse av paprikorna

Inspektera noga paprikorna som du planerar att frysa in för att se om de har några tecken på mjuka fläckar, mögel eller röta. Separera dessa paprikor från partiet och skär bort de dåliga delarna.

Ett proffstips: Frys endast in paprika som är krispig och mogen. Använd de övermogna paprikorna omedelbart i dina rätter.

  • Skölj paprikans yta under rinnande kallt vatten.
  • Använd en vass kockkniv för att skära av toppen på paprikan. Dra ut kärnan och skaka ut de kvarvarande fröna. Tips: Du kan använda frön, stjälkar och märg i din kompost.
  • Nu kan du skära paprikorna i önskad storlek och form.
  • Klipp dem tvärs över rundningen för att skapa ringlar.
  • Om du vill ha tunna remsor skär du dem rakt på mitten.
  • Tärna paprikan i bitar för soppor, grytor och smörgåsar.
  • Skölj paprikan en gång till för att få bort de irriterande fröna som finns kvar.

Ett proffstips: Torka paprikorna ordentligt med en handduk innan du fryser in dem, så slipper du frysbränna dem!

Steg 2 – Flashfrysning av paprikorna

Om du fryser paprikorna i snabbfrysning förhindrar du att paprikorna fastnar ihop i frysen. Detta gör livet så mycket enklare när du är redo att använda paprikorna i ett enskilt recept.

Detta tips gör att du kan ta ut exakt den mängd paprika du vill ha ur behållaren och sedan lägga resten av den frysta paprikan i frysen igen.

Så här gör du för att frysa in paprika:

  • Hitta en plåt som lätt får plats i frysen.
  • Täck plåten med vax- eller pergamentpapper för att förhindra att paprikorna fastnar på plattan.
  • Sprid försiktigt ut paprikan i bitar eller tärningar på pappret. Se till att de inte ligger i klumpar eller rör vid varandra.
  • Detta steg gör att luften kan cirkulera runt varje bit. Det förhindrar att de klistrar ihop när du förvarar dem i frysen.
  • Lägg paprikorna i frysen för att frysa dem snabbt.
  • Låt paprikorna ligga i frysen i cirka 30 minuter till en timme.
  • Ta ut paprikan ur frysen och se till att alla bitar har frusit var för sig.

Steg 3 – Förvaring av de frysta paprikorna

  • Använd en platt spatel för att ta bort de frysta paprikabitarna från pappret.
  • Lägg bitarna i kraftiga fryspåsar, ungefär en halv till en kopp i taget.
  • Se till att pressa ut all luft ur fryspåsarna. Pressa och rulla dem för att se till att det inte finns någon luft kvar. På så sätt förhindrar du att paprikorna drabbas av frysbränna.
  • Märk fryspåsarna med datum och innehåll (tärnad eller skivad paprika).
  • Placera påsarna i den kallaste delen av frysen för att hålla paprikan fräsch länge.

Tips:1-1/4 koppar paprikaskivor ger en stor paprika. Så när ett recept kräver paprika tar du bara ut den mängd du behöver ur frysväskan och lägger den i frysen.

Måste du blanchera paprika innan du fryser dem?

En av de bästa sakerna med att frysa in paprika är att du inte behöver blanchera dem innan du fryser in dem.

Detta innebär att du kan frysa in paprika som den är utan att behöva koka den eller blanchera den.

Det sparar definitivt mycket tid. Dessutom smakar de nästan lika bra som färsk paprika när de tinats upp.

Hur länge håller paprika i frysen?

Fryst paprika kan hålla sig i upp till 8 månader i frysen. De kan förlora sin smak efter den perioden. Så det är bäst att äta dem inom den tiden.

Se också till att förvara dem i högkvalitativa Ziploc-påsar eller lufttäta behållare och vid 0 grader F eller lägre i frysen för att bevara deras kvalitet.

Kan man frysa in hela paprikor?

Du kan frysa in hela paprikor för att göra läckra fyllda paprikor året runt, men du måste ta bort frön och stjälkar!

De tar dock mer plats än hackad paprika. Så här kan du frysa in hela paprikor:

  1. Skär av toppen på varje paprika
  2. Ta bort frön och stjälkar.
  3. Lägg paprikorna i enskilda högkvalitativa fryspåsar.

Kan man stoppa paprika innan man fryser dem?

Du kan förvara fyllda paprikor i frysen! Det är bara att slå in dem tätt i plastfolie eller lägga dem på kakfat och frysa in dem individuellt i lufttäta behållare.

Märk och datera paprikorna på det sätt som krävs.

Hur man tinar upp frysta paprikor?

För att tina upp hela paprikor tar du bara ut dem ur frysen och lägger dem i kylskåpet i cirka 12 timmar för att tina upp dem.

Du kan enkelt skära dem i skivor och använda dem i dina recept som du vill. Om du har ont om tid kan du också tina dem i en skål med kallt vatten.

Detta tar bara cirka en timme.

Med skivad paprika behöver du inte tina upp dem alls! Det är bara att ta dem ur frysen och lägga dem i dina rätter.

Om du vill kan du tina dem i kylskåpet innan du använder dem. På så sätt blir de dock lite mosiga.

Sammanfattning

Jag hoppas att du tyckte om att läsa den här artikeln om hur man fryser in paprika.

Följ stegen ovan för att frysa in paprika (hel, skivad eller i tärningar) och njuta av läckra paprika även när de inte är i säsong!

Se bara till att du äter dem inom 8 månader för att få maximal smak och fräschhet.

Lämna en kommentar