7 växter som gillar äggskal (och hur man använder äggskal som gödning)

Äggskal består av biologiskt nedbrytbara material som är förvånansvärt näringsrika för dina växter. Du har förmodligen kastat bort gratis gödningsmedel utan att veta om det. Men hur bearbetar man äggskal och vilka växter kan dra nytta av äggskalspulver?

Det finns flera växter som kan dra nytta av hemlagat ekologiskt äggskalspulver, bland annat:

  1. Tomater
  2. Kål
  3. Blomkål
  4. Broccoli
  5. Peppar
  6. Aubergine
  7. Gurka

Resten av den här artikeln handlar om de bästa växterna att använda äggskalspulver på, tillsammans med allt annat du behöver veta om att använda äggskal för växter.

Hur förbereder du äggskal för trädgården?

Du förbereder äggskal för trädgården genom att krossa och koka dem. Att koka äggskalet i 5-10 minuter desinficerar och bryter ner äggskalet. Du kan också tvätta, torka och mala äggskal till ett fint pulver med hjälp av en matberedare.

När du har tvättat dina äggskal kan du torka dem snabbt (vilket bidrar till att minska bakterier och mögeltillväxt) genom att baka dem i en ugn i 176,7 ℃ i cirka fem minuter. Efter gräddningen blir äggskalen spröda, vilket gör dem lättare att mala till ett fint pulver.

När du har skapat ditt äggskalspulver har du två alternativ för hur du ska använda det: Du kan strö ut dem på trädgårdsjorden eller spraya dem på jorden som flytande gödningsmedel.

För att göra ett flytande äggskalgödselmedel, tillsätt en till två teskedar pulveriserat äggskal till en liter vatten. Skaka kraftigt i fem till tio minuter och spraya sedan lösningen på trädgårdsjorden.

Vad är det bästa sättet att gödsla växter med äggskal?

Det bästa sättet att gödsla växter med äggskal beror på hur många näringsämnen dina växter behöver. Till exempel kan ett flytande äggskalgödsel vara bäst för växter som behöver omedelbar näring. Men pulveriserat äggskal som strös på jorden ger en mer gradvis spridning av näringsämnen.

Genom att mala äggskalet ökar växternas yta för att ta upp näringsämnena, eftersom du kan skaka pulvret över jordytan i stället för att sprutas direkt i jorden. Du kan också blanda äggskalspulvret i jorden för att omedelbart få in näringsämnena.

Hemmagjort flytande äggskalgödsel verkar mycket snabbare, eftersom vattnet sipprar genom jorden och når växtens rötter på några minuter.

Följaktligen kan ett flytande gödselmedel vara bäst för växter med stort näringsbehov (som tomater). Däremot kan ett pulveriserat gödselmedel med blandade äggskal vara ett bättre val för växter med måttligt näringsbehov (som gurkor och paprika).

Effekten av äggskal på växttillväxt

Äggskal är en rik källa till kalcium , ett mikronäringsämne som många grödor behöver för att blomma. Framför allt grönsaker behöver kalcium för att trivas. Äggskal innehåller grundläggande kalciumkarbonat. Denna aspekt är användbar för reglering av jordens pH-värde, eftersom extremt lågt eller högt pH-värde påverkar växternas näringsupptag.

Därför bidrar äggskalspulver som biogödselmedel till att sänka surheten i jorden och skapa en gynnsam jordmiljö för optimalt näringsupptag. Biogödselmedel som innehåller äggskalspulver bidrar dessutom till att minska salthalten i marken och öka markens konduktivitet.

Båda indikatorerna för markens hälsa förbättras genom användning av organiska gödselmedel baserade på äggskal, vilket förbättrar markens robusthet. Markens konduktivitet mäter nivåerna av mängderna näringsämnen i marken.

Låg konduktivitet i jorden är ett tecken på att det inte finns tillräckligt med näringsämnen som växten kan ta upp i jordmediet. Detta beror på att en hög elektrisk konduktivitet i jorden tyder på att det finns fler anjoner (negativt laddade joner), organiskt innehåll och katjoner i jorden.

Kationer tar hand om viktiga mikronäringsämnen för växter som kalcium, järn, magnesium och mangan, som alla är tillgängliga för växter att ta upp.

Äggskal innehåller viktiga mikronäringsämnen för växternas fruktsättning och tillväxt, bland annat magnesium, kalcium, järn och mangan. Om man använder detta biogödselmedel kan växterna ta upp tillräckliga näringsämnen mer effektivt i varje tillväxt- och utvecklingsfas.

Denna kvalitet på gödselmedel med äggskal garanterar friska växter och optimal jordbruksproduktion.

Vilka växter är äggskal bra för?

Äggskal är bra för grönsaksplantor som kål, blomkål och broccoli samt för botaniska frukter som tomater, paprika, auberginer och gurkor. Äggskal är rika på kalcium och andra mineraler som gör att växterna kan växa och ge bättre avkastning .

Förutom kalcium innehåller äggskal spår av nyttiga mineraler som mangan, järn, magnesium, fosfor och kalciumkarbonat.

Pulver av kasserade äggskal kan fungera som ett bra alternativ till växtgödsel på grund av dess rika kalciumberikning. Dessutom innehåller äggskal kalciumkarbonat som är starkt alkaliskt. De reglerar också jordens pH-värde.

Äggskal erbjuder därför en ekologisk växtnäringslösning som är miljövänlig och praktiskt taget utan extra kostnader.

Andra positiva egenskaper hos äggskal som gödningsmedel är bland annat:

  • Sänker jordens pH-värde för att växterna ska kunna ta upp näringsämnen optimalt.
  • Hjälper till att sänka salthalten i marken och öka jordens konduktivitet, vilket ger mer näringsämnen för växterna.
  • Förbättra luftningen av jorden.
  • Krossade äggskal har grova kanter, vilket avskräcker skadedjur som sniglar, snytbaggar och sniglar som angriper grödor.
  • Kan användas som mulch när den sprids vid plantbasen och hjälper till att hålla kvar vatten.
  • Genom att säkerställa en låg salthalt i jorden bidrar de krossade äggskalen till att minimera den stress för vattenupptag som orsakas av hypertonisk jord.
  • Hjälper till att minska problemen med dålig dränering av jorden som kan vara skadliga för vissa grödor.
  • Äggskal är organiska och biologiskt nedbrytbara, vilket gör dem till lämpliga jordförbättringsmedel och jordförbättringsmedel i jordbyggnad.
  • Är ett bra alternativ till kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel.

Detta är bara några av de egenskaper hos äggskal som är fördelaktiga för växter och växttillväxt. Se till att kolla in tabellen nedan för en snabb uppdelning av hur äggskal påverkar specifika växter:

Typ av anläggningNödvändiga näringsämnenRekommenderad gödningsfrekvens
TomatKalcium, fosfor, magnesium, svavelEn gång per månad; viktigast under de första tillväxtfaserna.
KålKalcium, zink, magnesium, svavelVarannan till var fjärde vecka
BlomkålKväve, kalium, mangan, magnesiumVar fjärde vecka
BroccoliKalcium, magnesium, borEnligt tillväxten, före groning, när plantorna är 15,2 cm höga, när plantorna är 35,6 cm höga, när knoppar bildas.
PaprikaKalcium, järn, fosfor, magnesium, kväveVarannan till var fjärde vecka
AubergineKalcium, kalium, fosforVarje vecka eller varannan vecka
GurkaFosfor, kalium, kalcium, järnVarannan vecka

Äggskal för tomatplantor

Äggskal är bra för tomatplantor eftersom de innehåller viktiga näringsämnen som kalcium och magnesium. Tomater har varierande behov och näringsbehov för varje skede av sin tillväxtcykel, vilket gör äggskal till ett bra gödningsmedel att använda.

Näringsbehovet varierar dock när det gäller andra sammineraler som är viktiga för en sund tomattillväxt.

Kalium- och kväveupptagningen är till exempel långsam fram till blomningsstadiet. Kaliumbehovet i tomaternas tillväxtcykel ökar vanligtvis under fruktutvecklingsfasen. Växtens kvävebehov ökar efter det att den första frukten utvecklats.

Livsnödvändiga näringsämnen i äggskal som lämpar sig för tomater är bland annat:

Kalcium

När tomater börjar bära frukt kan plantornas höga tillväxttakt orsaka perioder av kalciumbrist. Vanligtvis kännetecknas detta av nekros av fruktens spetsiga ändar.

Denna aspekt är ett fenomen där den apikala delen av frukten börjar dö som svar på en viss brist som orsakar växtstress. En tillräcklig tillförsel av kalciumjoner med hjälp av biogödselmedel från äggskal kan bidra till att minska nekros hos tomatplantor.

Kalciumrika äggskal är viktiga för tomaten eftersom det är en dominerande beståndsdel i växternas cellväggar. Tillräcklig kalciumtillförsel till tomatplantorna bidrar till att minska plantans sårbarhet för infektioner och sjukdomar.

Dessutom bidrar kalcium till att sänka salthalten i jorden (vilket kan orsaka dvärgväxt ) och ökar jordens konduktivitet, vilket optimerar upptaget av viktiga näringsämnen från äggskal i jorden.

Järn, magnesium och mangan

Otillräcklig tillförsel av dessa tre viktiga mineraler leder till kloros hos tomatplantor, dvs. brist på klorofyll. Plantans blad blir ljusbruna och börjar vissna.

Magnesiumkomponenten är viktig för bildandet av klorofyll, eftersom ljusfångst är viktigt för fotosyntesen i tomatgrödor. Spår av mikronäringsämnen av järn i äggskalspulver är viktiga för syntesen av klorofyll i tomatplantans blad.

I huvudsak bidrar ett tillräckligt mangan-, magnesium- och järnupptag hos tomatplantor till att stödja fototropismen för en frisk planta.

Bor

Spårämnet bor i äggskal är viktigt för att bilda växtcellernas cellväggar. Dessutom möjliggör detta spårnäringsämne förlängning av pollenröret, vilket underlättar spridningen av frön för pollinering. Dessutom deltar det i växternas ämnesomsättning och hjälper till med translokationen av socker.

Tillförseln av detta näringsämne måste dock regleras. Detta beror på att ett överskott av bor kan vara giftigt eftersom det blir svårt att överföra det i växtens floemkärl.

Borbristsymptom kännetecknas av att bladen blir gröna, gula eller orangefärgade. Dessutom kommer stjälkarna att verka svullna och spröda.

Zink

Slutligen bidrar zink till att utveckla växthormoner, auxiner, som främjar tillväxten av både rötter och skott i tomatplantan. Brist på zink i tomatplantor visar sig genom interveinala nekroser. Detta tillstånd gör att bladnervernas övre del blir brun och vissnar bort.

Dessa näringsämnen utgör de dominerande näringsämnena som tomater behöver under sin tillväxtcykel för att få en produktiv skörd.

Äggskalens organiska gödselmedel är ett miljövänligt sätt att se till att tomatplantorna är friska och att de får en riklig tomatskörd.

Är äggskal bra för gurkväxter?

Äggskal är bra för gurkplantor. Gurkor kräver ett pH-värde på 6,0-6,8 i jorden och en tillräcklig mängd kalcium i sin tillväxtcykel, vilket båda kan uppnås med hjälp av äggskal som gödningsmedel.

Brist på detta näringsämne kan leda till stress hos växten och till att den börjar med symptom på blossom end rot (BER). Denna term avser svärta på gurkarnas nedre nedre ände som orsakas av rötning på grund av kalciumbrist.

Gödselmedel baserade på äggskal har dock en hög andel kalciumjoner som skyddar gurkor och auberginer mot BER-syndromet. Dessutom leder krossade äggskal, när de införlivas med jorden, till att jorden luftas och bidrar till att förbättra vattendräneringen.

Gurkor trivs i en icke-sogig, väldränerad miljö. Dessutom kan äggskalsmulor bidra till att gurkorna vattnas ordentligt.

Kalciumrika äggskalgödselmedel hjälper dessutom till att balansera jordens pH-värde till det medelvärde på 6-6,8 som krävs för optimal tillväxt av gurkor.

Är äggskal dåligt för växter?

Äggskal är överlag lämpliga som alternativ till växtgödsel eftersom de innehåller viktiga näringsämnen som är nödvändiga för de flesta växters hälsa. Användare av dessa biogödselmedel bör dock förstå det optimala näringsbehovet för de växter de odlar.

Till att börja med kan ett överskott av kalcium höja jordens pH-värde till nivåer som är olämpliga för växttillväxt. Dessutom kan en felaktig användning av äggskal genom felaktig torkning vara skadlig för växterna.

Om du använder råa äggskal kan du locka till dig ökända skadedjur till din trädgård eller gård utan att rengöra dem med destillerat vatten. Gnagare älskar till exempel lukten av nykrossade, orenade äggskal.

Om dina gamla äggskal tvättas och torkas ordentligt kan de locka skadedjur till din trädgård i stället för att avskräcka dem.

Äggskal är inte dåligt för de flesta växter om de används på rätt sätt. Äggskal är trots allt idealiska kalciumrika biogödselmedel som bidrar till att främja växternas tillväxt och välbefinnande.

Gillar krukväxter äggskal?

De flesta krukväxter kan dra nytta av ett äggskalbaserat gödningsmedel, men vissa är inte lika tacksamma. Generellt sett är de bästa krukväxterna att kombinera med äggskalskompost de växter som kräver mer än genomsnittet av kalcium, bor, järn, magnesium och zink.

Bland de krukväxter som trivs bäst efter att ha fått en dos äggskal finns aloe vera, fikus i kruka och gummiträd. En månatlig dos av pulveriserade äggskal kan gynna alla inomhusväxter, och denna organiska kompost är mycket säkrare än handelsgödsel.

Innan du kastar dina gamla äggskal i dina krukväxter ska du se till att de inte är mögliga eller luktar illa. Det är också en utmärkt idé att pulverisera dina gamla äggskal med en matberedare för att göra dem till ett fint pulver.

Pulveriserade äggskal kan tränga in i växtens jord mycket lättare än hela skal. Det är också mycket mindre troligt att de lockar till sig skadedjur som kackerlackor och råttor.

Viktiga frågor vid användning av äggskal som gödningsmedel

Trots de uppenbara fördelarna med äggskal som ett livskraftigt biogödselmedel behövs mer forskning.

Gödselmedel i form av fint pulver av äggskal är ett miljövänligt sätt att ge växtnäring samtidigt som man tar hänsyn till jordens välbefinnande, och de förtjänar bättre forskning för sina långtgående fördelar. Det bidrar till exempel till och tar upp frågor som rör markhälsa, biosäkerhet och livsmedelssäkerhet i samband med klimatförändringarna.

Lämna en kommentar