Allt om rosenvatten

Det finns få kulinariska ingredienser som är mer mystiska och hypnotiska än rosenvatten. Rosenvatten har en rik historia, men om du inte känner till det har du förmodligen ingen aning om var du ska börja. Du behöver bara lite rosenvatten för att lägga till en blommig sötma till både efterrätter och drycker. Läs vidare för att lära dig mer om rosenvattnets historia, hur man lagar mat med rosenvatten och hur du kan göra lite eget rosenvatten.

Vad är rosenvatten?


Rosenvatten är en vätska som framställs genom att man låter rosenblad ligga i vatten eller destillerar rosenblad med ånga. Det är en biprodukt från framställningen av rosenparfym, en urgammal process som började i det gamla Persien (nuvarande Iran) för flera hundra år sedan genom ångdestillation av krossade rosenblad för att få fram deras eteriska oljor (rosenvatten är vätskan som blir kvar; det kan också framställas genom att låta rosenblad ligga i varmt vatten).

Rosenvatten är populärt i rätter från Mellanöstern, Sydasien och Medelhavet. Det passar bra ihop med kryddor som saffran, kardemumma och jasmin, nötter som mandel, pistagenötter och kokosnötter samt frukter som apelsiner och citroner. Det används också i baklava (tillsätt några droppar till socker/honung-dryllet), turkish delight, te, risrätter och mycket mer. I sötsaker som en kaka med egyptiska rosenblad eller en väldoftande dryck som en cocktail med mynta och rosmarin är de underbara blommiga noterna omvälvande och både avslappnar och väcker dig på en och samma gång.

Som tur är är det väldigt enkelt att laga och baka med rosenvatten. Men det är viktigt att komma ihåg att den här grejen är stark: Lite räcker långt. Det finns att köpa i de flesta internationella livsmedelsbutiker och på nätet.

Hur man lagar mat med rosenvatten


Ett av de enklaste sätten att laga mat med rosenvatten är att gradvis införa det i rätter som skulle blomstra med lite av dess sötma. Börja med att tillsätta rosenvatten i geléer och sockersirap för att få djup. Därefter kan du prova att göra rätter som innehåller rosenvatten.

Desserter är verkligen en naturlig partner för rosenvatten – särskilt enkla fruktdesserter, eftersom de blommiga undertonerna är ett naturligt komplement till frukternas naturliga sötma. Det absorberas fint i köttiga frukter, så prova det på bakade plommon. Eller prova det med rivna äpplen i det här enkla receptet på den populära persiska drycken Faloodeh Seeb: Lägg fyra eller fem isbitar i ett högt glas och tillsätt ett skalat och rivet äpple och en kapsyl rosenvatten. Fyll på med kallt vatten och rör om för en superenkel och uppfriskande drink.

Hur man gör rosenvatten


Även om rosenvatten är ganska prisvärt kan du också göra ditt eget direkt hemma genom att koka färska eller torkade rosenblad av livsmedelskvalitet: lägg bladen i en kastrull och precis tillräckligt med destillerat vatten för att täcka dem, lägg på ett lock och koka på medellåg värme i 20-30 minuter eller tills bladen har förlorat sin färg. När det är färdigt silar du vätskan för att få bort kronbladen och förvarar den i en glasflaska eller burk. Hemmagjort rosenvatten håller upp till 7 dagar i rumstemperatur, upp till en månad i kylskåp och upp till ett år i frysen.

Fördelar med rosenvatten


Rosenvatten har många användningsområden inom hudvård, till exempel för att minska rodnad eller irritation, och rosenvatten kan ha anti-aging-egenskaper. Rosenblad och rosenvatten innehåller antioxidanter, och konsumtion av rosenvatten kan hjälpa till att lindra huvudvärk, halsont och matsmältningsproblem – det kan också förbättra ditt humör och kan till och med bidra till att minska depression och ångest.

Ersättare för rosenvatten


Även om rosenvatten har en distinkt smak finns det flera ingredienser som antingen kan replikera eller antyda den. Rosenessens kommer att vara den närmaste ersättaren där ute, men den är koncentrerad och du behöver använda mycket mindre – ungefär 1/8 av den mängd du skulle använda om du lagade med rosenvatten. Apelsinblomvatten har också en blommig smak, men ger också en subtil citrussmak. Du kan också använda vanilj- eller mandelextrakt i ett nödläge, eller lägga till kardemumma om det inte redan finns med i receptet.

Lämna en kommentar