10 bästa oljeersättningarna för bakning

Oljesubstitut för bakning är frukt, yoghurt och till och med tofu.

Så om du har fått slut på dem eller behöver något kalorisnålt, bör dessa oljealternativ göra susen.

Olja används för att hålla kakor och kex fuktiga och mjuka. Men att tillsätta fukt behöver inte betyda att man tillsätter fett.

Vissa alternativ (t.ex. smör) gör naturligtvis dina bakverk extra fylliga och smakrika.

Men det finns också många nyttiga oljealternativ för bakning, till exempel äppelmos eller mosade bananer.

När du väljer mellan dessa oljesubstitut för bakning bör du dock tänka på smaken i slutprodukten.

Ingen vill ju ha naanbröd med banansmak, eller hur?

1. Smör

Allt smakar bättre med smör!

Okej, smör är inte precis ett hälsosamt byte. Men det är ett utmärkt alternativ för att ge dina bakverk lite extra smak.

Smör ger rikedom och fantastisk krämighet, men din bakelse kan bli tjock när den når rumstemperatur.

Anledningen är att olja är flytande vid rumstemperatur, vilket gör att kakorna blir fina och fluffiga när de svalnar.

Smör däremot blir fast vid rumstemperatur, vilket gör att dina bakverk blir lite tätare.

Tänk på den där favoritpajen som din mamma alltid brukade göra. Den är superstark men ganska tung, eller hur? Det är smöret!

Hur man ersätter olja med smör

Det är ganska enkelt att ersätta smör med olja. Det är ganska enkelt att byta ut en för en.

Om du behöver ½ kopp olja använder du alltså ½ kopp smält smör i stället.

En sak att tänka på: om receptet kräver olja och du väljer smör i stället, se till att smälta det först.

Den måste vara flytande, annars förändras hela smeten i konsistensen.

2. Osötad äppelmos

Äppelmos är ett annat utmärkt sätt att ge dina bakverk mycket fukt utan kalorier.

Den höga fukthalten i äppelmos gör dina bakverk härligt tuggiga. Du kan alltså använda det i allt från muffins och kakor till bröd.

Men om du föredrar knapriga kakor är äppelmos kanske inte perfekt.

Det är också viktigt att notera att osötad äppelmos är nödvändig.

Sötad äppelmos innehåller mycket tillsatt socker – i genomsnitt 15 gram socker per portion.

Om du använder osötad äppelmos kan du hålla dig till receptet utan att behöva justera det tillsatta sockret.

Du kan välja att köpa hemlagad äppelmos eller försöka göra din egen hemma.

Hur man ersätter olja för äppelmos

Det är superenkelt att byta ut olja mot äppelmos. Du behöver bara lika stora mängder.

Så 1/2 kopp olja skulle ersättas med 1/2 kopp äppelmos.

Ännu bättre är att en halv kopp äppelmos innehåller 51 kalorier jämfört med hela 964 kalorier i en lika stor mängd olja!

3. Ghee

Om du vill ha samma nötiga smakprofil som i smör utan extra fett och kalorier är ghee ett utmärkt alternativ.

Ghee ger dina bakverk en kraftig nötsmak och håller smeten fin och fuktig.

Det är viktigt att notera att ghee värmebehandlas för att avlägsna mjölkens fasta ämnen och vatten. Recept med ghee bryns också snabbare, så kolla in ugnen ofta!

När du använder den som ersättning för olja kan smeten verka lite torrare än vanligt. Tillsätt bara lite vatten om så är fallet.

Ghee passar bäst i krispiga efterrätter, som smuliga chokladkakor.

Hur man ersätter olja för Ghee

Eftersom ghee skiljer sig från smör används ett något annorlunda förhållande när man ersätter olja med ghee.

Som nämnts kan det göra dina bakverk lite torrare, vilket är anledningen till att många använder extra ghee för att kompensera för bristen på fukt.

För varje 3/4 kopp olja bör du alltså använda 1 kopp ghee.

4. Yoghurt

Yoghurt tillför mycket fukt till din bakelse samtidigt som kalorierna hålls nere.

I vissa fall kan yoghurt till och med göra dina bakverk mer fluffiga, tack vare den sura basen som reagerar bra med bakpulver.

Det ger dig också möjlighet att leka med smakprofilen i din maträtt.

Om du till exempel ska göra ett bananbröd, kan du välja yoghurt med banansmak för att höja bananskalan till 11!

Det högre proteininnehållet gör förstås också att dina bakverk blir mer fylliga. Och om du vill hålla kalorierna nere är fettsnål yoghurt det bästa alternativet.

Fettsnål mat har fortfarande alla de positiva hälsofördelarna utan extra kalorier.

Hur man ersätter olja för yoghurt

Om du använder vanlig yoghurt kan du byta ut den mot olja i en proportion som motsvarar en till en. Det betyder att du behöver 1 kopp för 1 kopp.

Men om du använder grekisk yoghurt, som är tjock och full av protein, behöver du 3/4 kopp yoghurt för varje kopp olja.

5. Puré av frukt och grönsaker

Det är superenkelt att purera frukt och du kan till och med använda frysta frukter för att spara pengar. Det går lätt att förvara i frysen och håller i upp till 8 månader.

Med purerade frukter och grönsaker kan du lägga till fukt och samtidigt få in lite näring i dina efterrätter (win-win!).

Det är mitt favoritsätt att blanda in fukt eftersom det ger en massa smak.

Frysta bär i en muffinsdeg gör dem till exempel till en underbar frukt.

Det är precis som att tillsätta pumpapuré till ditt favoritbröd!

Hur man ersätter olja för purerade frukter och grönsaker

Lägg frukterna eller grönsakerna på spisen och koka dem i cirka 10 minuter.

Se till att du rör om ofta!

När de är mjuka och fina kan du använda en mixerstav (eller lägga dem i en mixer) för att göra en god puré.

När de är mjuka och svalnade kan du använda dem i ett förhållande 1:1.

Tänk på att när du använder sötare frukter (som körsbär) måste du sannolikt sänka det tillsatta sockerinnehållet i receptet.

6. Majsstärkelse

Jag vet att det låter lite konstigt, men majsstärkelse, även känd som ”icke-olja”, fyller samma funktion som olja i bakning.

Den största skillnaden är att den är fri från överflödiga kalorier och fett.

Med majsstärkelse håller du dina bakverk fina och fuktiga samtidigt som kalorierna är nästan obefintliga.

Det krävs några extra steg för att göra detta ”tjocka vatten”, men det är en ingrediens som du nästan alltid har till hands.

Nackdelen med majsstärkelse är att den inte tillför någon smak som purerade grönsaker eller smör.

I sig själv är den smaklös. Det är dock ett utmärkt alternativ med låg kalorihalt för att hålla bakverk fuktiga, fluffiga och skuldfria.

Hur man ersätter olja för majsstärkelse

För att göra tjockt vatten:

  • Tillsätt 3 teskedar majsstärkelse till 2 koppar vatten och koka upp det.
  • Rör ofta om tills det blir en oljeliknande konsistens.
  • Tillsätt mer majsstärkelse eller vatten vid behov.

När den är kokt kan du lägga till den i lika stora delar.

Du bör dock tänka på att detta inte är det bästa alternativet för recept med mycket olja.

7. Majonnäs

Oftast är majonnäs den hemliga ingrediensen i otroligt fuktiga kakor.

Mjölkprodukterna i majonnäs håller din bakelse fin och fluffig och det extra ägget håller kvar fukten.

Dessutom förstärker vinägern smaken, vilket gör chokladkakorna särskilt läckra.

Att byta ut olja mot majonnäs är ett utmärkt sätt att ta tillvara på en intetsägande kakmix. Det är något mer näringsriktigt än olja och ett bra sätt att öka smakprofilen.

När du väljer en majonnäs att använda vid bakning bör du undvika lätt majonnäs.

Light-majonnäs är utmärkt när du vill minska kalorierna på en smörgås, men den påverkar din bakning negativt.

Dessutom har den en högre vattenhalt än fullfettmajonnäs (och färre ägg), vilket gör att kakan blir torr.

Hur man ersätter olja för majonnäs med olja

Precis som med smör kan du byta ut olja mot majonnäs i lika delar. Det betyder att 1 kopp olja blir 1 kopp majonnäs.

8. Mjöl av linfrö

Med linfrömjöl får du in lite fibrer och omega-3 i dina efterrätter. Det kan till och med hjälpa till att reglera ditt blodsocker!

Det är viktigt att notera att om du byter ut linfröet blir smeten lite torrare, och den bryns mycket snabbare än olja.

När du bakar, kontrollera att din efterrätt inte brinner!

Hur man ersätter olja för linfrömjöl med olja

Till skillnad från många av de andra oljeersättningarna är linfrömjölet inte ett 1:1 byte.

Om receptet kräver 1 matsked olja behöver du 3 matskedar linfrömjöl.

Observera också att linfrömjöl endast är en lämplig ersättning för recept som kräver 1/4 kopp olja eller mindre.

9. Margarin

Margarin har samma nötiga egenskaper som smör, men utan mjölk.

Huvudingrediensen i de flesta margarinmärken är vegetabilisk olja. Det är alltså mycket likt olja, med bara några små förändringar i smak och konsistens.

När du använder margarin är det viktigt att du väljer rätt sorts margarin.

Bredbart margarin har en högre vattenhalt än stavar, vilket innebär att det inte är bra för bakning.

Om du använder bredbart margarin kommer den högre vattenhalten att torka ut din efterrätt.

Den goda nyheten är att det mesta margarinet anses vara veganskt, så det är en perfekt ersättning för dina veganska efterrätter. Se bara till att läsa etiketten först!

Hur man ersätter olja för margarin

Liksom smör kan du byta ut margarin mot olja i lika delar. Det måste också smältas för att behålla smeten konsistens.

10. SilkesTofu

Silkestofu är det perfekta utbytet för täta, tuggiga efterrätter som chokladkakor eller brownies.

Den innehåller mycket protein och gör även dina efterrätter hälsosamma och näringsrika.

Det är viktigt att notera att smeten inte kommer att ha samma konsistens som oljan och att den kan vara lite tjockare än förväntat.

Jag byter gärna ut tofu mot olja i täta och tuggiga bakverk som brownies, muffins och chokladkakor.

Hur man ersätter olja för Silken Tofu

Lämna din tofupress i skåpet – du behöver den inte för detta!

Lägg ett block tofu i en mixer och kör tills det blir krämigt. När den är mixad häller du den i en mätbägare och tillsätter den till smeten.

Tofu och olja är inte ett 1:1-förhållande. Om receptet till exempel kräver ½ kopp olja behöver du bara ⅓ kopp silkentofu.

Lämna en kommentar