Varför din lax blev torr (och hur du löser det!)

Det finns en anledning till att lax är ett viktigt inslag i vardagsmiddagen – när den är rätt lagad är den snabb, mångsidig och utsökt mör. Men vi har svårt att hitta någon som har en perfekt erfarenhet av att laga fläckig, saftig lax varje gång. Alltför ofta blir laxen torr och seg.

Här är anledningen till att din lax blev torr och de bästa sätten att se till att det inte händer igen.

Överkokt lax blir torr

Lax går från fuktig och silkeslen till seg och torr när den är överkokt, även om det bara är någon minut eller två. Detta kan hända oavsett om du grillar den, bakar den, grillar den eller tillagar den på spisen, även om vissa tillagningsmetoder lämpar sig bättre för lax än andra. Som tur är finns det några saker du kan göra för att se till att du aldrig mer får torra laxfiléer.

De 3 bästa sätten att undvika torr lax

1. Laxframgången börjar på marknaden.

Vild lax innehåller mindre fett än odlad lax och behöver därför kortare tillagningstid. Odlad lax kan för övrigt innehålla upp till dubbelt så mycket fett som vildlax, vilket håller den fuktig under tillagningen och gör att den inte torkar ut. Oavsett vad du väljer, kom ihåg att kontrollera om den är klar med syn och känsel (mer om det nedan), eftersom den exakta tillagningstiden varierar beroende på laxfiléernas typ och storlek.

2. Långsam tillagning är den mest idiotsäkra metoden.

Tillagning av lax med mild värme, antingen i en ugn (110°F-120°F) eller i slow cooker, ger saftiga filéer varje gång. Kontrollera om laxen är klar genom att föra in gaffeltänderna i den tjockaste delen av filéerna och dra försiktigt (om du inte vill bryta in i filéerna kan du också peta i dem med fingret). Om filén börjar flagna är det dags att äta. Att pochera laxen i olivolja ger också en fuktförstärkning.

Hur är det med det krispiga skinnet?

Om du är en älskare av krispigt skinn behöver du inte oroa dig – långsam rostning är inte det enda sättet att undvika torr lax. Skinnet utgör faktiskt en barriär mellan värmekällan och köttet, vilket skyddar fisken från att bli överkokt. Kom bara ihåg: Överlagring av matlagning gäller även för fisk. Om du frestas att koka din lax en minut extra, ta den av värmen i stället – den fortsätter att koka när den vilar.

3. Saltvatten fungerar som en försäkring.

Slutligen kan du överväga att lägga din lax i saltvatten. Det hjälper inte bara fisken att behålla fukten, utan gör den också kryddig och eliminerar det ”vita” (koagulerat protein) som ofta sipprar ut ur laxen.

Och om det är för sent – du läser det här med en bit torr lax framför dig – dela upp den och rör om i soppor, tillsätt den i spannmålsskålar eller forma den till patties!

Lämna en kommentar