Kan man frysa in rädisor?

Rädisor är populära för sina kryddiga, krispiga och pikanta smaker och är ett utsökt tillskott till sallader och en rad olika recept.

Även om de utan tvekan är bäst när de är färska, kanske du undrar hur du bäst kan bevara rädisor lite längre, särskilt om du har köpt mer än du kan använda just nu. Så kan man frysa in rädisor?

Rädisor kan frysas i upp till 3 månader. För att bevara rädisornas unika smak och konsistens måste du förbereda och blanchera dem innan du lägger dem i en förseglad påse och fryser in dem.

Hur man fryser rädisor

Även om rädisor fryser bra, måste du förbereda dem för frysen och inte bara lägga dem i en påse och slänga dem i en låda. Nedan följer de steg du behöver följa för att frysa in rädisor utan problem:

  1. Tvätta och skrubba
    Börja med att tvätta rädisorna i diskhon. Låt dem rinna under den kalla kranen och skrubba dem för att ta bort all smuts och rester.
  2. Skär
    När rädisorna är rena och fria från fläckar kan du skära dem i skivor. Skär först av varje ände och ta bort toppen och botten på alla rädisor.

    Du ska sedan skära dina rädisor i skivor, och du kan bestämma tjockleken. Lägg grönsakerna åt sidan för att använda dem i ett recept som du väljer.
  3. Blanchera
    Koka sedan upp en kastrull med vatten. Lägg rädisskivornai det kokande vattnet och blankchera dem i cirka två minuter. Ta ut rädisorna ur kastrullen och lägg dem i ett isbad i några minuter.

    Denna process aktiverar enzymerna i grönsakerna, vilket gör att rädisorna behåller sina vitaminer och näringsämnen längre.
  4. Torka
    Låt rädisorna stå ute i rumstemperatur tills de har torkat tillräckligt. Du kan torka dem med en pappershandduk för att påskynda processen.
  5. Märk och frys in
    Lägg rädisskivorna i en fryspåse och tryck ut så mycket luft som möjligt innan du förseglar den. Skriv dagens datum samt rädisarnas sista förbrukningsdag på framsidan av påsen innan du lägger dem i frysen.

3 tips för att frysa in rädisor

Nu när du vet hur du fryser in dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in rädisor för att få bästa möjliga resultat:

Skala inte rädisor
Radisens skal är viktigt under frysningsprocessen. Det hjälper till att bibehålla grönsakens smak under frysningen och bör därför inte tas bort.

Använd frysta
Beroende på hur du planerar att njuta av dina rädisor kan du kanske använda dem frysta. I smoothies, juicer eller till och med i vissa kokta recept och såser kan du slänga dina frysta rädisor direkt i blandningen så att du slipper tina upp dem.

Hur länge kan man frysa in rädisor?

Du kan frysa in rädisor i cirka tre månader.

Blancheringsprocessen är mycket viktig eftersom den bevarar smaken och näringsämnena i radisarna i flera månader. Om du inte blancherar dem förlorar de mycket av sin smak och bör egentligen bara frysas in i ett par veckor.

Du kan frysa in rädisor i upp till 3 månader

Hur tinas rädisor upp?

Som nämnts är det möjligt att använda rädisor i vissa recept direkt från frysen. Men om du vill tina upp dem bör du ta ut dina rädisor ur frysen och tina upp dem i kylskåpet i några timmar.

Alternativt kan du upptäcka att det går betydligt snabbare om du låter rädisorna rinna under den kranen och tinar upp dem i kallt vatten. Hur som helst bör det inte ta alltför lång tid att tina rädisorna.

Kan man frysa om rädisor?

Även om det är helt säkert att frysa in rädisor som har förvarats på rätt sätt, rekommenderar vi det inte. Det bästa med rädisor är kanske det faktum att de är kryddiga och krispiga, något som är en unik egenskap hos dessa kryddiga små grönsaker.

Om du fryser in rädisor igen förlorar de troligen sin krispighet och kan till och med bli mosiga, vilket är något som du nästan säkert vill undvika!

Fryser rädisor bra?

Om du tar dig tid att förbereda och blanchera dem, fryser rädisor extremt bra. Precis som andra grönsaker är frysning av rädisor ett utmärkt sätt att bevara dem flera månader framöver.

Så oavsett hur du planerar att använda dina rädisor är det ett utmärkt sätt att frysa dem för att bevara deras smak och konsistens.

Lämna en kommentar