Olika typer av melon

Det finns många olika typer av meloner runt om i världen, i olika storlekar, färger och smaker.

Den här artikeln handlar om de viktigaste melonsorterna som finns i Sverige – njut av dem som mellanmål, förrätt eller i en dessert!

Nätmelon

Nätmeloner är ett populärt val att servera i en fruktsallad, med glass eller som mellanmål i en lunchlåda. De har orangefärgat fruktkött och är ljuvligt söta och saftiga. Ibland kallas nätmelon också för kantalup eller cantaloupmelon.

Man tror att meloner kommer från norra Afrika, men namnet cantaloup är uppkallat efter regionen Cantalupo nära Rom i Italien.

De odlas vanligen i Costa Rica, Brasilien, Italien, Panama, Spanien och USA.

Klicka här för att lära dig mer om hållbarhet och förvaring av nätmelon.

Vattenmelon

Även om vattenmeloner finns tillgängliga hela året, förknippas de vanligtvis med sommarmånaderna som den perfekta törstsläckaren en varm dag.

Vattenmeloner är vanligen större än andra melonsorter, men det går att få olika storlekar.

När du skär upp en vattenmelon är det inre fruktköttet lockande klarrött och har normalt många svarta kärnor – även om man allt oftare kan få vattenmeloner utan kärnor.

vattenmelon

Vattenmeloner serveras vanligen i grova skivor, antingen ensamma eller tillsammans med andra färska frukter.

Vill du veta mer om vattenmelon kan du kolla in min artikel här.

Honungsmelon

Honungsmeloner har en lätt söt smak och det vanligaste sättet att njuta av dem är att skära dem i skivor eller tärningar och servera dem som förrätt, kanske tillsammans med lite parmaskinka. De är särskilt populära som förrätt vid julmiddagar.

Det går också att frysa in honungsmelonbitar och använda dem som isbitar i iste, vilket ger dig en massa smak utan att din dryck blir urvattnad!

Honungsmeloner är ovala och har vanligtvis ett gult skal. Köttet är oftast ljusgrönt eller gult.

Klicka här för att lära dig mer om hur man förvarar honungsmelon och hur länge den håller.

Galiamelon

Galiameloner med grönt skal och gult kött odlas över hela världen, bland annat i Brasilien, Marocko, Spanien och Costa Rica.

Galiameloner är mångsidiga; de kan ätas som de är, läggas till i sallader, göras till en sorbetdessert eller ingå i en smoothie. Till utseendet så liknar den en nätmelon men är något större.

Piel de Sapo

Piel de Sapo meloner har sitt ursprung i Spanien och betyder bokstavligen ”grodskinn” på grund av det grova gröna skalet.

Fruktköttet är sött och saftigt och kan användas som efterrätt, i en sallad eller till och med tillsammans med ost.

Charentais

Charentaismelonerna liknar nätmelonen och är en mindre sort. De har fått sitt namn efter Charentes-regionen i Frankrike, där de har sitt ursprung och där de huvudsakligen odlas.

Skalet på charentais är grönt och det söta saftiga fruktköttet är mörkt orange. Charentaismelonens sötma gör den till en idealisk efterrätt.

Lämna en kommentar